Skocz do zawartości
kawis

"Genialny" pomysl na chłodzenie wodą

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadłem na świetny pomysł chłodzenia wodą :). Posiadam akwarium 240 litrów w którym temperatura oscyluje ciągle w granicach 26 stopni. Gdyby tak z akwarium pompować wodę do bloku wodnego to temperatura powinna być chyba niewiele wyższa niż w akwarium. (Przynajmniej tak mi się wydaje) Tylko jest mały problem bo węże muszą mieć długość około 5 metrów. Jaka pąpka jest potrzebna żeby to wszystko udźwignąć? Procek który będzie tym chłodzony to najprawdopodobniej Xp 1.7 - 1.8. Kręcony do granic możliwości. A tak apropo czy wie ktoś może coś więcej o tych Atlonach co wydzielają mniej ciepła. Zapomniałbym blok mam zamiar zrbić taki sam jak ten gościu z Chipa (Zalutować mój stary radiator kawałkiem miedzianej blachy) I tutaj mam problem z zapięciem, z czego je zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka wcale nie musi byc duzej mocy. Przeciez ciecz w akwarium i w rurkach dazy do wyrownania poziomow. Wystarczy ze pierwszy raz zapompuje ciesz pompka a reszta to bedzie tylko pare centymetrow do podniesienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to stary, dobry pomysl (niska cena zestawu) ale pod warunkiem ze nie bedziesz w akwa trzymal jakis wymagających ryb (chyba jasne dlaczzego, najlepiej wcale),Sam malem kiedys zamiar zrobic cos podobnego ale mam maly pokuj a musze w nim jeszcze miszkac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje akwarium stoi ok 50 CM od monitora :) a od TV jakies 15 :) (do kompa juz by trzeba bylo jakies 1,5-2m) tak sobie kiedys myslalem o podlaczeniu wc do akwarium .. w koncu filtr w nim siedzi nie ? :)

a co do tego arykulu w Chipie do gosciu mial zamocowane drucikiem :)

a co do radiatora przerobionego na blok to niezly pomysl .. male rurki miedziale sie walaja po chalupie (starszy pracuje w hurtowni hydraluliczno siakiejs tam ;) ) tylko kawalek miedzi mi trzeba jeszcze i mam blok. lutownice sie porzyczy od qmpla (swoja spalilem robiac Tv ;) )

postawie sobie jakies male akwarium kolo kompa i sobie bedzie krazyc woda.

chociarz mi sie z wc nie spieszy .. wiatrak mam cichutki, nie przegrzewa sie, cicho jest, tylko hdd slycac :( trzeba najpierw wygluszyc obudowe ...

Q**a co ja tak klepie ??? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje akwarium stoi ok 50 CM od monitora :) a od TV jakies 15 :) (do kompa juz by trzeba bylo jakies 1,5-2m) tak sobie kiedys myslalem o podlaczeniu wc do akwarium .. w koncu filtr w nim siedzi nie ? :)

a co do tego arykulu w Chipie do gosciu mial zamocowane drucikiem :)

a co do radiatora przerobionego na blok to niezly pomysl .. male rurki miedziale sie walaja po chalupie (starszy pracuje w hurtowni hydraluliczno siakiejs tam ;) ) tylko kawalek miedzi mi trzeba jeszcze i mam blok. lutownice sie porzyczy od qmpla (swoja spalilem robiac Tv ;) )

postawie sobie jakies male akwarium kolo kompa i sobie bedzie krazyc woda. 

chociarz mi sie z wc nie spieszy .. wiatrak mam cichutki, nie przegrzewa sie, cicho jest, tylko hdd slycac :( trzeba najpierw wygluszyc obudowe ...

Q**a co ja tak klepie ??? ;)

Nie lutownica, a palnik. Lutownicą przez tydzień nic nie zmontujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie im dłuższa rura z bloku do akwarium tym lepsze dodatkowe chłodzenie wody! - a jak zmotasz to na miedzi - to już wogle...

tylko na wyjście wody z akwarium dobry filtr, i częste czyszczenie albo mocna pompa (raz na jakiś czas robisz rybką sajgon i przepłukujesz układ pod ciśnieniem :twisted: )

Natomiast tekst z chipa jest dość śliski - takie chłodzenie wodne klasy low-end - nie lepiej zapodać zrobienie bloku u ślusarza????, - większa masa bloku, mniejsza szansa na przecieki....

Właśnie myśle nad blokiem wielowarstwowym - czyli z dwoma lub trzma spiralnymi kanałami (blok przcięty na 2-3 części, frezowane kanały - a potem lutowanie na paście - co przy bloku o wysokości 3cm powinno dać świetne rezultaty dzięki możliwości przepuszczenia duuuużej ilości wody, przy jednoczesnym dużyej powierzchni styku wody z miedzią)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wpadliście na to że mimo filtrowania woda w akwarium za czysta nie jest?? jak ci się zapchają kanaliki w bloku to masz problem nie mówiąc już o tym że możesz procka zfajczyć.

No to ja bym proponował podwójny obieg. Mały, w którym płynęłoby jakieś borygo, a wymieninik ciepła (jakaś wężownica) oddawałby ciepło z małego obiegu do akwarium. To rozwiązanie ma same zalety:

- Możesz trzymać rybki jakie tylko chcesz, bo wody im nie zasyfisz;

- Część energii zmarnowanej przez kompa na ciepło odzyskujesz bo ogrzewasz wodę rybkom;

- Mniejszy obieg pierwotny ma mniejsze wymagania co do pompki i szybciej ciecz w nim się rozrusza po włączeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wpadliście na to że mimo filtrowania woda w akwarium za czysta nie jest?? jak ci się zapchają kanaliki w bloku to masz problem nie mówiąc już o tym że możesz procka zfajczyć.

No to ja bym proponował podwójny obieg. Mały, w którym płynęłoby jakieś borygo, a wymieninik ciepła (jakaś wężownica) oddawałby ciepło z małego obiegu do akwarium. To rozwiązanie ma same zalety:

- Możesz trzymać rybki jakie tylko chcesz, bo wody im nie zasyfisz;

- Część energii zmarnowanej przez kompa na ciepło odzyskujesz bo ogrzewasz wodę rybkom;

- Mniejszy obieg pierwotny ma mniejsze wymagania co do pompki i szybciej ciecz w nim się rozrusza po włączeniu.

Dobre :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...