lubmich Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Mam taki problem - przy łączeniu się z irc-em (komp za NAT-em) dostaję błąd "Authentication Timeout". Problem polega na tym, że serwer irc-a przy łączeniu skanuje porty mojego komputera (w tym wypadku serwerka na którym mam nat-a) sprawdzając porty 8080 3128 i chyba coś jeszcze poszukując proxy. W firewallu serwerka na tych portach mam regułkę drop co powoduje przedłużanie się weryfikowania i pojawienie się opisanego błędu. Jeżeli otworzę porty to wszystko jest ok - ale takie postępowanie nie jest możliwe. Liczyłem na to, żę uda mi się sytuację poprawić stosując zamiast drop-u reject ale to nie pomogło - jak rozwiązać ten przygłupi problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Ke... co to za serwer ircowy który skanuje? Ja mam dropa na wszystko prócz identa i łączę się normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 fragmęt z irc.pl: "Serwer IRC sprawdza, czy na komputerze, z którego się klient łączy, nie ma źle skonfigurowanego serwera proxy, który by wpuszczał anonimowo cały świat. Najczęściej są sprawdzane porty 1080 (serwer SOCKS), 3128 i 8080 (serwer PROXY). Dodatkowo wysyła do usługi ident na serwerze zapytania o tożsamość użytkownika -- tu port jest tylko jeden: 113. Jeżeli jesteś za firewallem, który jest tak skonfigurowany, że nie przepuszcza pakietów na te porty i nie informuje o tym komputera próbującego się do tych portów dostać (tu: serwera IRC), to serwer IRC ponawia próby przez 30 sekund na każdy port. Z tego powodu przez dłuższy czas może się nic nie dziać. Rada dla zaawansowanych użytkowników: skonfigurować firewall tak, żeby albo przepuszczał połączenia, albo odsyłał do serwera IRC pakiet TCP RST lub ICMP PORT UNREACHABLE." a łącze się z krakow.irc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 iptables -A INPUT -p tcp -i <interface> -j REJECT --reject-with tcp-reset iptables -A INPUT -p udp -i <interface> -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Dzięki nie popatrzyłem na rejec-ta że posiada opcje ;) A u Ciebie śmiga na drop ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 U mnie defaultową regułką jest drop, ostatnią rejecty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 tzn ? jak już zrobisz drop jakiemuś pakietowi to raczej reject nie będzie miał znaczenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Do dropa nigdy nie dochodzi, bo i tak się kończy na regułce reject (dla połączeń udp/tcp - drop jest dla reszty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...