Skocz do zawartości
Undertaker

Hercules Radeon 9700 Pro -Pomocy !!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzis dotarła do mnei zakupiona na allegro karta Hercules r9700Pro , czerwona na samsungach 2,8ns. Wpakowalem do kompa , zainstalowalem Catalysty 3,5 , ktore poprawnie wykryły karte jako 9700Pro. Core-325 , mem-620 , czyli standard.

Odpalam 3d marka2001 i pierwsze zdziwienie. Wynik koncowy -10416

Odpalam 3d makra2003 i tu wcale nie lepiej -4486

U wiekszosci z Was widuje wyniki ca 15500 3dm01 i ponad 5k w 3dm03.

Spostrzezenia: Zarowno w 3dm01 jak i w 3dm03 cyklicznie co ok 0,7s , mimo FPS powyzej 30 zauwazam wyrazna przycinke , ktora trwa bardzo krotko - ot taka stopklatka.

Przed zakupem pozyczylem od kumpla niemodowanego r9500 non-pro i wynik w 3dm01 byl praktycznie identyczny ! w 3dm03 mialem okolo 4k

W czym jest problem ? Naslabszym ogniwem u mnie w chwili obecnej jest procek... czy to on tak mocno ogranicza wydajnosc karty ? Co moze byc przyczyna tych "stopklatek" ? Czy moze karta jest walnieta ??

Poprzednio mialem Gf4Ti4200 AGP8x , ktory sprawowal sie niewiele gorzej niz r9700pro.

Jestem zalamany, doradzcie cos.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie popieram wypowiedź Uneek Eth'a. Za słaby procek. Jak odpalę u siebie na nominalnej cz ęstotliwości 1800+ to jest ledwie 12k z groszami. Radki 9700 & higher są bardzo zależne od procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też myslałem. Zastanawialo mnie jedynie dlaczego r9500 i Gf4 Ti4200 sie nie dlawily i nie bylo stopklatek.

Niedlugo skombinuje sobie 1,7 JIHUB DLT3C , wykręce w kosmos i napisze czy nastapila wieksza poprawa. Cos mi sie nie wydaje ze mogłbym odczuc 55% wzrost wydajnosci w 3dm01 (10400 - 15500 powinno gdzies byc).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka prawda tej karcie procka potrzeba

spojrz na moje wyniki

w 2001 mialem <12000 juz nie pamietam

w 03 ~5280 i tutaj jest niezle bo juz w 03 tak od proca nie zalezy..

tym wynikiem polozylem wszystkie p4 2,4 z 9700pro na futuremarku hiehie :-D

proc -> patrz na podpis.... doklanie 1579MHz ...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie prawda że masz stop-klataki przez proca. Ja jak kupiłem swojego 9700np też miałem takie stop klatki przy 3dMarku, ale to było przez "brudny windows". Co do wyniku w 3dM 2001 to jest on żeczywiście za mały, zrób reinstalke systemu, wwal najnowsze catalsyty, stery do płyty. Jeżeli chodzi o wynik w 3dm 2003 to jest on jak najbardziej na miejscu, kumpel ma 9700np, nforce2, 2800XP i wynik 4200. Nie odstajesz więc zbytnio...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie prawda że masz stop-klataki przez proca. Ja jak kupiłem swojego 9700np też miałem takie stop klatki przy 3dMarku, ale to było przez "brudny windows".

No prosze. Tak sie składa ze moj WinXP chodzi nieprzerwanie od marca ...ubieglego roku. Co prawda bylem zmuszony 2 czy 3 razy "reperowac" winde po wymianach mobo , jednak C: nie formatowalem. Zobaczymy co bedzie po przejsciu na A 1,7+

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o wynik w 3dm 2003 to jest on jak najbardziej na miejscu, kumpel ma 9700np, nforce2, 2800XP i wynik 4200. Nie odstajesz więc zbytnio...

Powiedz lepiej swojemu kumplowi zeby zrobil reinstall systemu... Slabiutki ten jego wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie prawda że masz stop-klataki przez proca. Ja jak kupiłem swojego 9700np też miałem takie stop klatki przy 3dMarku, ale to było przez "brudny windows".

No prosze. Tak sie składa ze moj WinXP chodzi nieprzerwanie od marca ...ubieglego roku. Co prawda bylem zmuszony 2 czy 3 razy "reperowac" winde po wymianach mobo , jednak C: nie formatowalem. Zobaczymy co bedzie po przejsciu na A 1,7+

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

To przeinstaluj system, powinno się przeinstalowac po zmianie grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie prawda że masz stop-klataki przez proca. Ja jak kupiłem swojego 9700np też miałem takie stop klatki przy 3dMarku, ale to było przez "brudny windows"

Dziwie sie tylko ze przy R9500 i Ti4200 wszystko bylo OK, zadnych stopklatek nie bylo. Noi wyniki w 3dm01 10k R9500 i 9,5k Ti4200. Nie sadze raczej zeby brud mojego XP wyszedl przy 9700pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to ewidentna wina zasilacza(zaciecia obrazu)

No prosze... cos nowego. Zasilke mam zamiar wymienic jak najszybciej , po tym jak poczytalem co te codegeny potrafia zrobic. Prawda jest taka ze wykozystalem juz wszelkie mozliwe kabelki , jakie oferuje mi zasilacz + przedluzki w ilosci 2 sztuki. Z pewnoscia jest na maxa obciazony.

Pytanie: Jak sprawdzic , ile Watów ciagne z zasilacza w chwili obecnej ?

Jest jakis soft , ktory pokazuje takie zeczy ? Czy mam sie opierac na odczytach +3,3 , +5 i +12v jakie rozbieżnosci mam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musialem zmienic moj opis. A do rzeczy- i tak masz szczescie ze na tym sprzecie co masz uruchomiles wogole komputer(na tym zasilaczu). Osobiscie dzisiaj kupilem sobie codegene 400W bo myslałem ze moj huntkey to zamalo ale bardzo sie mylilem gdy podpiolem codegena(syf,syf,syf).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem dzis u kumpla przetestowac karte , zeby wyeliminowac z domyslow kwestie procesora. Wyniki wprowadzily mnie w zaklopotanie.

Platworma testowa :

Celeron 1,8@2,03 ; 512 ddr 333 ; r9700pro

Wyniki:

3dmark 2001 : 10187

3dmark 2003 : 4752

Bardzo mnei niepokoja te wyniki. Z karta wszystko wporzadku - wykrywa 9700pro , taktowanie core/mem takie jakie byc powinno , wyswietlany obraz jak najbardziej OK.

Jak sprawdzic w Riva Tunerze ilosc aktywnych potokow i przepustowosc szyny pamieci ??

Sam juz nie wiem gdzie lezy problem :/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mowie ci ze karta jest wpozo..... u kumpla sie nie cielo ??

wyniki sa jak najbardziej ok... on ma celerona to moze miec i 3ghz i bedzie mial to samo....

zobacz na moje wyniki, to sa wyniki na kreconej grafie! no nie maksymalne bo cos sie jej coraz lepiej podkreca ;-)

blokuje nas proc i tyle! jak masz mozliwosc wloz karte do kogos na mocniejszy komp, i tam przetestuj, tak dla swietego spokoju twojego :-) ew. www.futuremark.com i szukaj innych rezultatow z podobnego sprzetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...