Skocz do zawartości
Popixs

CopperField - nowy standard

Rekomendowane odpowiedzi

2 Niemiec - prosze cie, nie draznij :D

lite to znaczy tanszy - gorszy, ale nie boj sie, nie wrzucimy do srodka wiórów miedzianych i nie powiemy ze to kinetyczny odpowiednik chlodzenia freonem ;p bedzie to blok mniej overclockerski bloczek, ale w/g nas na nb przecietne bedzie sie spisywac dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 Niemiec - prosze cie, nie draznij :D

lite to znaczy tanszy - gorszy, ale nie boj sie, nie wrzucimy do srodka wiórów miedzianych i nie powiemy ze to kinetyczny odpowiednik chlodzenia freonem ;p bedzie to blok mniej overclockerski bloczek, ale w/g nas na nb przecietne bedzie sie spisywac dobrze

tamto to byl zaro oczywiscie :lol: Ale dalej nie odpowiedziano mi na pytanie dot. mofsetow :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawa sprawa : np. forton 300 W gotowy z chłodzeniem wodnym, i przeróbka na zamówienie każdego zasilacza na chłodzenie wodą.

pewnie byliby chętni na to. a tanie i mniej wydajne bloczki na NB i grafę w sam raz sięprzydadzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyne co mi przychodzi do glowy w rozsadnych cenach to Codegen 400 watt - gowno za 100pln sam zasilacz, czyli zmodowany bylby pewnie jakies 50-80 drozszy lub chieftec 360 watt - 200 sam zasilacz, pewnie ponizej 300 za wersje zwodowaną, chetni ręka w górę, czekam na propozycje ;p

co do cen nie jestem pewien, nie wiem jakie byly by straty podczas modowania oraz jaki bylby koszt instalacji tego gowienka (samemu sie nie bede w elektryka bawil bo conajwyzej na toster bym go mogl przerobic :) ) wiec prosze traktowac je orientacyjnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj fortron przy zapodaniu napiecia dla proca 1.95V zaczyna wymiekac dajac 4.6V dla lini 5V i 12.2-12.3 dla 12 (normalnie 11.98), wiec ja obstawial bym za chieftecem, ale i na codegena znalezliby sie chetni.

jak dobrze rozumiem to bloczek w wer. litebedzie kosztowal 30-40zl za ten "normalny" 60-70zl. Jaki bedzie uproszczenie w wer. lite??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak, w sumie wiekszosc juz zostala wyjasniona, pozostaje tylko:

Mosfet blok bedzie mial w srodku kanal 10x10-12 (jeszcze nie wiem, zobacze), uszczelnienie oringiem.

Co do grzania mosfetow, to przypominam, ze i tak maxymalna ilosc ciepla jaka bedzie w stanie wydac z siebie plyta+karty rozszerzen (nie dotyczy niektorych grafik) to bedzie w najgorszym wypadku max tego, ile zasilacz daje na +3.3 i +5V, wiec mosfety nie moga go wydzielac znowu az tak duzo. Znowu, i 1W wystarczy zeby stopic zelazo, wszystko jest kwestia izolacji, ktora w przypadku mosfetow jest dosyc potezna :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^^  

"zawodowcami" to juz powoli sie stajemy, ogranicza nas tylko permanentny brak czasu :D

2 Ziober - a wiesz ze 2 tygodnie temu o tym myslelismy, jak znajde czas i cos takiego zaprojektuje to dam do wykonania prototypu, jednak nie licz na jakas mega szybkosc, teraz musimy dojsc do ladu z tym co mamy + dokonczyc bloki na zasilacz ktore zalegaja od dluzszego czasu niewiadomo dlaczego na boku :[

tak btw, to wolicie gotowe zasilacze czy moze same bloki do PSU zebysmy zaoferowali?

i tak na szybkosci mi nie zalezy - ogranicza mnie chwilowy brak kasy (musze sprzedac v11). Jesli rezerwuar bylby w rozsądnej cenie to kupilbym go z checia, jesli nic z tego nie wyjdzie, kupie u mate'a :? , choc wolalbym taki do zatoki 5,25''

co do wb na psu to narazie nie potrzebuje takowego --> chieftec 420w jest dosc cichy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modyfikowanie zasilaczy to nie jest taka prosta sprawa :

z regoly radiatory sa zywe a jak chcecie grzebac przy elektronice to zajmuje to naprawde sporo czasu + musielibyscie kupowac spelane podkladki z miki itd, to jest w sumie tanie ale niezwykle irutujace... 1 zasilacz dla siebie zrobic to spoko, ale 50 dla innych ;] zadna kabona wam tego nie wynagrodzi (chyba ze 100zl na zasilacz)

a co do oferty- proponowalbym dawac wlasnie tanie fortony 300W i jakies potezne np. chieftec 420W

odrazu mowie ze antec'i to bylby kiepski interes, sa normlanie juz prawie zueplnei ciche, jak puszczam mojego kompa przy max o/c to az sie boje czasem bo jest za cichy i powienien zasowac wentylami wiec wtedy mu pomagam wentylem 120mm na mojej podstawce pod kompa (ktora imho jest takze komora dzwiekoszczlena dla hdd ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile kosztuja te fortony 300W, jakos nie mam pod reka cennika z nimi wyszczegolnionymi

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16173853

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16009194 => mam taki i przy 2.4ghz zaczyna wymiekac linia 5V

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16165712

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tylko jedno pytanie :)

jak sie w te zlaczki zaklada weza? czy trzeba jeszcze go sciskac ??

nosze sie z zakupem waszego bloku :) na moje pierwsze WC :D

Sorki za oftopa- zauważył ktoś zbierzność podpisów niewiemek'a i witcha? 8)

czepiasz sie :P nie sa takie same :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modyfikowanie zasilaczy to nie jest taka prosta sprawa :

z regoly radiatory sa zywe a jak chcecie grzebac przy elektronice to zajmuje to naprawde sporo czasu + musielibyscie kupowac spelane podkladki z miki itd, to jest w sumie tanie ale niezwykle irutujace... 1 zasilacz dla siebie zrobic to spoko, ale 50 dla innych ;] zadna kabona wam tego nie wynagrodzi (chyba ze 100zl na zasilacz)

a co do oferty- proponowalbym dawac wlasnie tanie fortony 300W i jakies potezne np. chieftec 420W

odrazu mowie ze antec'i to bylby kiepski interes, sa normlanie juz prawie zueplnei ciche, jak puszczam mojego kompa przy max o/c to az sie boje czasem bo jest za cichy i powienien zasowac wentylami wiec wtedy mu pomagam wentylem 120mm na mojej podstawce pod kompa (ktora imho jest takze komora dzwiekoszczlena dla hdd ;]

Ja chetnie zaplace 100 wiecej za takie przerobienie ale nie ma byc to forton 300W bo na takich gownach spada napiecie. Moze byc jakies lepsze 360-440W ale tez zeby cena nie wyjezdzala ponad 400 z przerobka :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi