Skocz do zawartości
C@MELIO

GF3 TI200 z brutalnie wyrwanym biosem! Jak to...

Rekomendowane odpowiedzi

...zrobić?

bios został tak usunięty, że poszedł razem z blaszkami do których był przylutowany. Karta jakby była z biosem to by działała, a jak on był to miał złe dane (od innej karty, jakiś debil wrzucił tam bios od gf2mx200) Jedyny pomysł jaki mi przyszedł do głowy to przylutować "koszyk" na bios do ścieżek, lecz to jest tak cholernie trudne, a sprzęt mam odpowiedni (to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o jest małe że ledwie co widać!!), że już mi się nie chce z tym męczyć! Teraz wpadłem na taki pomysł: Karte wrzucam z kartą na PCI (działającą, która bootuje kompa), system mi wykrywa tego GF3TI200 ale z wykrzyknikiem. No nie chce nic wyświetlać - nie chce się właczyć bez tego biosa no i teraz mój pomysł :idea: , który jest pewnie nierealny: plik biosu wrzucić do jakiegoś programu (może na dyskietke, abo do biosu płyty głównej), który by symulował bios karty graficznej na AGP przy starcie. Pomysł myślę, że niezły lecz zbyt utopijny :cry: . Poradźcie coś, może jednak jest taka możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie: czy to ty wyrwałeś tę kość z biosem, bo jeżeli tak to z.a.j.e.b.i.s.t.y z ciebie LOL :lol: a jeżeli nie ty to ten koleś który to zrobił jest zaj**** LOL'em, bo mimo że bios był od mx200 to karta była w 100% do naprawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś jak miałem jeszcze S3 Savage 3D to bawiłem się z biosami po prostu wgrywając gdzieś je na dysk, i w autoexec'u dopisując na samym początku ścieżkę, karta startowała wtedy z biosu z dysku. Może też Ci się tak uda.

Pozdr.

Tylko, że wtedy karta miała bios swój i widzał ją komputer i odpalała się. Bios ten z dysku byl wgrywany dopiero jak się system zaczynał ładować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polatałem po necie i znalazłem, a dokładnie to miałem go pod nosem, mówię o VGABIOS - program który uruchamia BIOS karty graficznej z pliku na dysku. Problemu by nie było gdybym miał WIN98 (autoexec.bat i po sprawie) ale mam WINXP i tu zonk :wink: . Próbowałem CBROM'em dorzucić, do pliku BIOS'u płyty głównej, BIOS karty graficznej, ale monituje, że w tym pliku jest za mało miejsca - wchodzi 57,3% pliku. Mój plik ti200.rom ma 47KB, plik BIOS'u płyty głównej ma 256KB. I teraz: czy istnieje opcja wywalenia czegoś z BIOS'u płyty głównej (nie uwzględniając zbyt mało zajmującego loga)? Jakim programem? A może jest jakiś mniejszy (15-20KB) plik BIOSu do GF3TI200? Help please!! :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znów sam sobie odpowiadam na pytanko :D. Poszczególne ROMy z pliku BIN biosu mobo wywala się poleceniem release w programie CBROM, udało mi się wrzucić VGA.ROM i normalnie ogpala ten gf3ti200!!! Elegancko - karta bez BIOSu chodzi poprzez wrzucenie pliku jej biosu do biosu mobo :D. No ale coś za coś - musiałem usunąć jednego ROMa aby wrzucić VGA. Wywaliłem PCI.ROM, wie ktoś czy to jakoś wpłynie na pracę kompa???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i znów sam sobie odpowiadam na pytanko :D. Poszczególne ROMy z pliku BIN biosu mobo wywala się poleceniem release w programie CBROM, udało mi się wrzucić VGA.ROM i normalnie ogpala ten gf3ti200!!! Elegancko - karta bez BIOSu chodzi poprzez wrzucenie pliku jej biosu do biosu mobo :D. No ale coś za coś - musiałem usunąć jednego ROMa aby wrzucić VGA. Wywaliłem PCI.ROM, wie ktoś czy to jakoś wpłynie na pracę kompa???

GRATULACJE :D :!: :!: :!:

Podłącz jakieś urządzenie do PCI i zobacz czy wszystko gra - znowu sam odpowiesz sobie na pytanie. :wink:

Pozdrawiam :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szacuneczek... Kombinator z ciebie niesamowity, ale najwazniejsze, ze skuteczny :twisted: Congrats :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...