.NetMan. Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 Witajcie drodzy forumowicze! Jak mogę tanio wyciszyć PC'ta ? Nie wiem od czego mam zacząć; w co się zaopatrzyć; jak to wszystko zmontować itp.; i jaki będzie orientacyjny koszt tej modyfikacji. Wiem że pytanie bardzo ogólne, ale chodzi mi o to, abym mógł w nocy bez problemowo korzystać z komputera. Aby to się stało komp w nocy nie może być praktycznie słyszalny... żeby może troche coś było słychać, ale żeby naprawdę cicho działał. Z góry dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matee Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 witam.. najpierw musisz ustalic co ci najbardziej w kompie halasuje. wiatrak na procku i dysk to chyba 2 najglosniejsze rzeczy (chyba ze masz barracude - nie napisales). wiatraka pusc na 5v. i zobacz czy temp. nie bedziesz mial za wysokich.. pozatym napisz cos wiecej co masz w kopie najglosniejszego. ale predzej czy pozniej powienienej zajrzec na ta strone ;) tam masz wszystko ladnie napisane. mati. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 :idea: j.w. - najpierw zlokalizuj zrodlo halasu potem poszukaj na forum bo na 99% znajdziesz odpoiwedz tak na szybko i ogolnie: - przy Twoim sprzecie pozbywasz sie wszelkich mozliwych wentylatorow - stykna 2: na procku i w zasilaczu - reszta IMO zbedna - na procka zakladasz jakis cooler z duzym radiaotrem i wentylkiem 80mm i zminejszasz obroty wentylatora PS napisz jaki masz zasilacz - bo to wazne - im gorszy tym wieksze szanse ze sie sfajczy jak spowolnisz wentylator a oklejanie gabka itp (jak spowolinisz i odziolujesz od budy zrodla halasu) raczej bedziesz mogl sobie darowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.NetMan. Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Mam bardzo stary dysk Samsung 6.4 GB :(. Zbieram właśnie na jakiś 160 GB. A gdybym nie chciał się bawić w tych zmniejszeniach obrotów wentylów to czy mogę zastosować maty wyciszające i będzie ten sam efekt ??? Mam zasiłkę Megabajta 300 W (wiem że [gluteus maximus] :D). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 ... A gdybym nie chciał się bawić w tych zmniejszeniach obrotów wentylów to czy mogę zastosować maty wyciszające i będzie ten sam efekt ??? ...nie bardzo - zdecydowanie lepiej przede wszystkim spowolnic wentylatory bo nie robisz w obudowie piekarnika a maty nawet jakies super-hiper kiepsko "ucinaja" swist wentylatorow na wysokich obrotach ... zreszta jak pisalem przy 2 wentylatorach (wystarczajacych przy Twoim konfigu)nie powinno byc problemu - na procka dajesz cooler z 80mm wentylatorem i spowlaniasz "do oporu" ... Mam zasiłkę Megabajta 300 W (wiem że <font color="#FF0000">[ciach!]</font> :D).osobiscie bym nie ryzykowal - w tych zasilaczach nie ma praktycznie zadnych zabezpieczen wiec spowlaniajac wentylator ryzykowalbys reszta sprzetu - a maty i tak nie wyglusza wentyla w zasilaczu bo praktycznie znajduje sie on na zewnatrz - ale nie ma sytuacji bez wyjscia :D - wywalasz grilla - ta oslonke na wentylatorze bo ona hamuje przeplyw powietrza i powoduje zwiekszenie szumu - mozesz zrobic tlumik z tylu obudowy - tzw muffler http://overclockers.com/articles716/ - a tu filmik z testem tego ustrojstwa http://www.3dgameman.com/vr/muffled_comp/f...deo_review.html mozesz sprawdzic ile to daje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...