Skocz do zawartości
.NetMan.

Wyciszanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy forumowicze!

Jak mogę tanio wyciszyć PC'ta ? Nie wiem od czego mam zacząć; w co się zaopatrzyć; jak to wszystko zmontować itp.; i jaki będzie orientacyjny koszt tej modyfikacji.

Wiem że pytanie bardzo ogólne, ale chodzi mi o to, abym mógł w nocy bez problemowo korzystać z komputera. Aby to się stało komp w nocy nie może być praktycznie słyszalny... żeby może troche coś było słychać, ale żeby naprawdę cicho działał.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam..

najpierw musisz ustalic co ci najbardziej w kompie halasuje.

wiatrak na procku i dysk to chyba 2 najglosniejsze rzeczy (chyba ze masz barracude - nie napisales). wiatraka pusc na 5v. i zobacz czy temp. nie bedziesz mial za wysokich.. pozatym napisz cos wiecej co masz w kopie najglosniejszego.

ale predzej czy pozniej powienienej zajrzec na ta strone ;)

tam masz wszystko ladnie napisane.

mati.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea:

j.w. - najpierw zlokalizuj zrodlo halasu potem poszukaj na forum bo na 99% znajdziesz odpoiwedz

tak na szybko i ogolnie:

- przy Twoim sprzecie pozbywasz sie wszelkich mozliwych wentylatorow - stykna 2: na procku i w zasilaczu - reszta IMO zbedna

- na procka zakladasz jakis cooler z duzym radiaotrem i wentylkiem 80mm i zminejszasz obroty wentylatora

PS napisz jaki masz zasilacz - bo to wazne - im gorszy tym wieksze szanse ze sie sfajczy jak spowolnisz wentylator

a oklejanie gabka itp (jak spowolinisz i odziolujesz od budy zrodla halasu) raczej bedziesz mogl sobie darowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo stary dysk Samsung 6.4 GB :(. Zbieram właśnie na jakiś 160 GB. A gdybym nie chciał się bawić w tych zmniejszeniach obrotów wentylów to czy mogę zastosować maty wyciszające i będzie ten sam efekt ??? Mam zasiłkę Megabajta 300 W (wiem że [gluteus maximus] :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... A gdybym nie chciał się bawić w tych zmniejszeniach obrotów wentylów to czy mogę zastosować maty wyciszające i będzie ten sam efekt ??? ...

nie bardzo - zdecydowanie lepiej przede wszystkim spowolnic wentylatory bo nie robisz w obudowie piekarnika a maty nawet jakies super-hiper kiepsko "ucinaja" swist wentylatorow na wysokich obrotach ...

zreszta jak pisalem przy 2 wentylatorach (wystarczajacych przy Twoim konfigu)nie powinno byc problemu - na procka dajesz cooler z 80mm wentylatorem i spowlaniasz "do oporu"

... Mam zasiłkę Megabajta 300 W (wiem że <font color="#FF0000">[ciach!]</font> :D).

osobiscie bym nie ryzykowal - w tych zasilaczach nie ma praktycznie zadnych zabezpieczen wiec spowlaniajac wentylator ryzykowalbys reszta sprzetu - a maty i tak nie wyglusza wentyla w zasilaczu bo praktycznie znajduje sie on na zewnatrz - ale nie ma sytuacji bez wyjscia :D

- wywalasz grilla - ta oslonke na wentylatorze bo ona hamuje przeplyw powietrza i powoduje zwiekszenie szumu

- mozesz zrobic tlumik z tylu obudowy - tzw muffler http://overclockers.com/articles716/ - a tu filmik z testem tego ustrojstwa http://www.3dgameman.com/vr/muffled_comp/f...deo_review.html mozesz sprawdzic ile to daje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...