Skocz do zawartości
marcellus

Czy dobrze robie kupujac ten procesor? [2400+]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jutro planuje kupic Athlona XP 2400+ (Thoroughbred), ktory docelowo ma wyladowac na mojej plycie Gigabyte 7VRXP w miejsce obecnego Athlona 1700+ (Palomino).

Wiem, ze pytanie banalne ale potrzebuje takiego 'tuz przed kupnem' zapewnienia, ze to jest najlepsze cos, co moge obecnie kupic do mojego kompa :P

Bo z tego co rozumiem kazdy Athlonek wyzej juz wymaga FSB333 ktorego moja plyta nie obsluguje :/

Docelowo chcialbym go podkrecic tak niewiele na 2.2GHz bo z moim chlodzeniem przy silent-mode za duzo nie moge sobie pozwolic...

Nareszcie bede mial odblokowany mnoznik bo z tym obecnym Palomino to nic tylko o sciane ;P

To tyle :)

Z gory dzieki za szybkie odpowiedzi! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh to tego obecnego palomi no mi daj - przyda sie na pewno:)

moim zdaniem robisz dobrze - bedzieszm ial procka 2.2GHz - w zupelnsci wystarczy do wiekszosci stojacych dzis przed kompem zadan - nie masz sie co martwiic - zawszem zoesz w skklepie sie dogadac czy moglbys sprawdzic bartka na swoim mobo i ew zamienic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem robisz dobrze - bedzieszm ial procka 2.2GHz - w zupelnsci wystarczy do wiekszosci stojacych dzis przed kompem zadan - nie masz sie co martwiic - zawszem zoesz w skklepie sie dogadac czy moglbys sprawdzic bartka na swoim mobo i ew zamienic

2400+ = 2Ghz

Z resztą się zgadzam ;) .

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2400+ = 2Ghz

pozdro.

taa tylko koles napisal ze chce go podkrecic do 2.2GHz :) nie robcie znow ze mnie ignoranta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2400+ = 2Ghz

pozdro.

taa tylko koles napisal ze chce go podkrecic do 2.2GHz :) nie robcie znow ze mnie ignoranta :)

Zle Cie zrozumialem :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najmocniejszy z XP na fsb133 jest 2600+

najslabszy XP na fsb166 jest 2600+

ja bym sprawdzil Bartona 2500+ czy pojdzie ,jak pojdzie to mozna go zawsze ustawic na fsb133 - mnoznik ma odblokowany (maly drut modzik)

ale jezeli nie chcesz nic drutowac to potrzebujesz proca z mnoznikiem >12.5x

w tej sytuacji 2400+ jest dobrym rozwiazaniem do podkrecania na twojej plycie ,ale bardziej ekonomicznie byloby wziac 2100+,ktory tez pojdzie na 2200MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najmocniejszy z XP na fsb133 jest 2600+

najslabszy XP na fsb166 jest 2600+

ja bym sprawdzil Bartona 2500+ czy pojdzie ,jak pojdzie to mozna go zawsze ustawic na fsb133 - mnoznik ma odblokowany (maly drut modzik)

To jak to w koncu jest z tym FSB bo ja juz sie gubie ~:-)

W specyfikacji plyty mi pisze, ze jest FSB266 a procesor i tak pracuje na 133... czy ja cos pomijam?... a z kolei pamiec na 266...

w tej sytuacji 2400+ jest dobrym rozwiazaniem do podkrecania na twojej plycie ,ale bardziej ekonomicznie byloby wziac 2100+,ktory tez pojdzie na 2200MHz

Hmmm...

Czy to jest moze tak, ze nie ma praktycznie zadnej roznicy w kontrukcji (mozliwosciach) AXP 2100+ i np. 2400+ ??

Dla obydwu procesorow jest podobny prog mozliwosci jesli chodzi o podkrecanie?...

Troszke chyba namieszalem, ale mam nadzieje, ze ktos mnie zrozumie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie o to chodzi, ze dla tych procesorow prog podkrecalnosci jest podobny, dlatego na dzien dzisiejszy najlepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 1700/1800 DLT3C sa na 1,5V i na 100% podkreca sie tak jak bedziesz chcial, czyli 2200MHz

juz kilka kompow zlozylem na tych procesorach i sa poprostu swietne (o czym wszyscy dobrze wiedza)

poczytaj: http://www.pclab.pl/?art=&sid=5696&mode=nested&order=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i padlo na AXP2400+ (Thoroughbred).

Modele 1700+/2000+ sa niewiele tansze, i stwierdzilem, ze zawsze bedzie mi latwiej sprzedac ten procek bo tutaj wiekszosc ludzi jakich znam to w ogole nie kreci :evil: wiec jak bede im usilowalem wciskac 1700+ nawet z najlepszej serii, to chocbym stanal na jajach to raczej nic z tym nie zrobie ;P

A co do Bartona to faktycznie moze i by sie udalo odpalic, ale zakupy robie przez net (taniej) wiec z kimkolwiek sie dogadac rzecz trudna :?

W kazdym razie dzieki za dorady w tej kwestii!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... kurde ;P

A ja myslalem, ze Gigabyte generalnie jest lepszy...

Moze blednie sie zasugerowalem tym testem:

http://www.tomshardware.com/motherboard/20...0509/index.html

albo tym rankingiem...

http://www.motherboards.org/rank/AMD/total...board-rank.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym gigabyte nie zaszalejesz u mnie były problemy z każdym prockiem w 0,13u (Testowałem na 1700+ 2000+ z najnowszym biosem) Objawy: Każda zmiana mnożnika powoduje wyłączenie się wszystkich portów PCI, karty dźwiękowej na płycie, Lanu A jeżeli chcesz by wszystko działało z powrotem musisz odnowa flashować bios ale gdy tylko zmienisz mnożnik pyk i znowu wszystko się wyłącza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...