Skocz do zawartości
bAterion

male okno biosu- czemu?

Rekomendowane odpowiedzi

od jakiegos czasu mam dziwny problem

odpalam pceta i wszystkie posty podczas bootowania windya az do momentu pojawienia sie pierwszego ekranu wina sa wyswietlane w zmiejszonym rozmiarze (nie na tyle abym mogl je zwiekszyc za pomoca opcji rozciagania ekranu) :(

to samo gdy wchodze do biosu- wszystko wyswietla mmi sie w oknie na srodku ekranu wielkosci ok 15'', moze mniejszej ( mam 17ke)

po zmianie biosu jest to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpalam pceta i wszystkie posty podczas bootowania windya az do momentu pojawienia sie pierwszego ekranu wina sa wyswietlane w zmiejszonym rozmiarze (nie na tyle abym mogl je zwiekszyc za pomoca opcji rozciagania ekranu) :(  

to samo gdy wchodze do biosu- wszystko wyswietla mmi sie w oknie na srodku ekranu wielkosci ok 15'', moze mniejszej ( mam 17ke)

Nie masz przypadkiem podłączonej na stałe karty grafiki pod telewizor (video lub tym podobne) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz przypadkiem podłączonej na stałe karty grafiki pod telewizor (video lub tym podobne) ?

mostom, to znowu TY, ale ten swit maly hehe

faqt, mam od niedawna na stale tv na grafie, a wiec wszystko ok?

thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mostom, to znowu TY, ale ten swit maly hehe

faqt, mam od niedawna na stale tv na grafie, a wiec wszystko ok?

thx

Nio - to znowu ja. :D

Też zastanawiałem się jak ten problem obejść - na pewno jest jakiś sposób - ale na razie nie miałem czasu się tym bawić - po prostu odłączam ten kabel - a jak chcę filmy na TV oglądać to go wkładam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio - to znowu ja.  :D  

Też zastanawiałem się jak ten problem obejść - na pewno jest jakiś sposób - ale na razie nie miałem czasu się tym bawić - po prostu odłączam ten kabel - a jak chcę filmy na TV oglądać to go wkładam.

a z innej troche beczki, jak juz jestesmy przy grafie i tv out

od niedawna na monitorze pojawiaja mi sie pasy (waskie na jakis 1 cm) w tle, troche to wkurzajace, myslalem ze to wlasnie od tv out (jakies przebicie od banki), ale odlaczylem przewod a pasy sie wyswietlaja dalej

moze moj monitor siada czy co?

any idea :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nio - to znowu ja.  :D  

a z innej troche beczki, jak juz jestesmy przy grafie i tv out

od niedawna na monitorze pojawiaja mi sie pasy (waskie na jakis 1 cm) w tle, troche to wkurzajace, myslalem ze to wlasnie od tv out (jakies przebicie od banki), ale odlaczylem przewod a pasy sie wyswietlaja dalej

moze moj monitor siada czy co?

any idea :?:

Odłącz najpierw kabel od telewizora (przy wyłączonym kompie) - wtedy go włącz i zobacz czy pasy są dalej. Możesz też popróbować z innymi częstotliwościami odświeżania. Jak to wszystko nie pomoże to zaczyna ci się sypać monitor.

Niektóre monitory nie potrafią pracować z częstotliwością 50 Hz - w takiej konfiguracji jak masz najprawdopodobniej monitor ustawia ci się na takie odświeżanie - można uszkodzić monitor. Poztaraj się dać odświeżanie standartowe na monitor (powiedzmy 85Hz) a na telewizor daj klon obrazu (50 Hz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz najpierw kabel od telewizora (przy wyłączonym kompie) - wtedy go włącz i zobacz czy pasy są dalej. Możesz też popróbować z innymi częstotliwościami odświeżania. Jak to wszystko nie pomoże to zaczyna ci się sypać monitor.

Niektóre monitory nie potrafią pracować z częstotliwością 50 Hz - w takiej konfiguracji jak masz najprawdopodobniej monitor ustawia ci się na takie odświeżanie - można uszkodzić monitor. Poztaraj się dać odświeżanie standartowe na monitor (powiedzmy 85Hz) a na telewizor daj klon obrazu (50 Hz).

Na monitorze mam ustawione zawsze 100Hz, a na tv nic nie ustawiałem, nawet nie wiem jakie idzie, powinno sie je okreslic?

odswiezanie fkors...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na monitorze mam ustawione zawsze 100Hz, a na tv nic nie ustawiałem, nawet nie wiem jakie idzie, powinno sie je okreslic?

Sprawdź czy w trakcie jak wysyłasz sygnał na telewizor masz dalej 100 Hz na monitorze? Bo moim zdaniem możesz mieć 50Hz i dlatego masz te paski - ale mogę się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy sie dobrze rozumiemy

paski sa podczas pracy tylko na monitorze (tv w tym czasie wylaczony)

a jak mam sprawdzic odswiezanie na monitorze podczas ogladania obrazu na tv- ja po prostu przelaczam sygnal (alt F5), chyba ze jest tryb jednoczesnej pracy na tv i monitorze

musze to sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak mam sprawdzic odswiezanie na monitorze podczas ogladania obrazu na tv- ja po prostu przelaczam sygnal (alt F5), chyba ze jest tryb jednoczesnej pracy na tv i monitorze

musze to sprawdzic

Jest taki tryb - jednoczesnej pracy na TV i na monitorze, a jest nawet tryb teatralny - na TV leci sobie na pełnym ekranie film, a ty sobie na monitorze grzebiesz n.p. w internecie :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze to sprawdzic

Jest taki tryb - jednoczesnej pracy na TV i na monitorze, a jest nawet tryb teatralny - na TV leci sobie na pełnym ekranie film, a ty sobie na monitorze grzebiesz n.p. w internecie :D .

a jak z ustawieniami czestotlowosci odswiezania dla tv, ustawia sie je osobno

dzieki za cierpliwosc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z ustawieniami czestotlowosci odswiezania dla tv, ustawia sie je osobno

dzieki za cierpliwosc :)

Powinno ci ustawić na 50 - 60 Hz - ale z tego co pamiętam możesz ustawić więcej - tylko czy TV ci wyrobi . Masz zakładkę monitor i tv i tam wsio ustawiasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi