Skocz do zawartości
millor

atrend Intel 440bx agpx1 i radeon 9100 agpx4 pójdzie?szukałe

Rekomendowane odpowiedzi

1. szukałem i odpowiedzi nie było

2. czy na płycie może isć proc 533a z przejsciówką na 800 (myśle że tak) vcore 1.8

3.czy radeon 9100albo 4mx440 będzie chodził i się nie spali pisze że tylko agp revion 1.0 i jaka karta pójdzie na 100%

inne rozwiązanie nie wchochi w rachube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w dokumentacji od płyty A-trend i440BX a dokładniej (wersja biosu z września 2000r)też pisze AGP revision1.0 a karta działa jako AGPx2 , coś ci się musiało pomylić.Właśnie na takiej konfiuracji tylko że z PIII i Winfastem GF4 przystosowanym do AGPx4 przechodze GTA Vice city i całkiem płynnie chodzi w rozdziałce 1024x768 32bity.Tak więc nie powinieneś mieć żadnych kłopotów z instalacją GF4MX, wszystko spoko chodzi jak na razie. A w 3d marku na tej płytce i default-owych ustawieniach udało mi się wyciągnąć na tym starociu

BX-ie prawie 2400 punktów,w końcu to zawsze coś :wink:

http://service.futuremark.com/compare?2k1=6371017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może byś napisał jaka to płyta ??? Samo "Atrend" niewiele daje.

AGP rev 1.0 ma zasilanie 3,3 V (i takie same napięcie I/O) dlatego większość nowych kart nie będzie pracowała poprawnie. Teoretycznie chipset intelBX ma obsługę AGP v. 2.0 , ale producent płyty mógł z tego nie skorzystać (nie zamontował zasilania 1,5 V). Sa trzy wersje portu AGP:

AGP1.0 może pracować w trybach x1,x2

AGP2.0 ..... x1,x2,x4

AGP3.0 .....x4,x8

i żeby było jeszcze śmieszniej:

1.0 dla kart zasilanych napięciem 3,3 V

2.0 to karty zasilane 1,5 V lub 3,3 V (poziomy I/O 1,5V)

3.0 zasilanie wyłącznie 1,5v i szyny I/O 1,5 lub 0.8V (?? nie jestem pewny czy dokładnie tyle).

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może byś napisał jaka to płyta ??? Samo "Atrend" niewiele daje.

Dokładniej ATC-6240M wersja biosu: (IX, 2000rok). W książeczce od płyty na samym początku pisze AGP 1.0, ja już na tej płycie miałem voodoo3 i GF2mx400 a aktualnie GF4. Każda karta działała poprawnie i jako AGPx2. Uważam że nie powienieneś mieć kłopotu z napięciem dostarczanym przez AGP, gorzej by było gdybyś umieścił starą karte graficzną na nowej płycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATC-6240 ma AGP v 2.0, mam taką akurat na warsztacie. Jest zasilanie 1,5V i napięcia I/O też są zgodne. Włożyłem na próbę R9000PRO, chodzi normalnie. Prawdopodobnie nie będą działały niektóre karty oznaczone jako "AGP x8" (przeważnie GF4XXXX i FX, ale są też takie klony ATI), nie sprawdzałem. Wydajność nie jest rewelacyjna, ale tego można się było spodziewać po AGP x2.

Przed kupnem karty proponował bym jednak sprawdzić w sklepie pracę płyty z tym konkretnym modelem, bez tego nie będzie 100% pewności. Ma się uruchomić po zainstalowaniu sterowników w jakiejś aplikacji 3d (najlepiej demo 3dMark) - jeśli się zawiesi, to sprawa jasna - nie kupować, sprawdzić inny model karty.

Jest tylko jeden mały problem, z tego co widzę zasilanie AGP na tej płycie zostało zaprojektowane "oszczędnościowo", karta o dużym poborze prądu spali tranzystor w kilka dni (wersja optymistyczna: kilka tygodni). Lepiej wybrać słabszy model karty, i nie więcej niż 64 MB pamięci - OK?

Pzdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...