Skocz do zawartości
szpak

co jest lepsze ATI czy Nvidia a moze jakas ina karta

Rekomendowane odpowiedzi

nik mi nie powie ze jesli miałby do wyboru dajmy na to za taka sama kase karte GeForce 4 ti 4600 i karte no kyro 2  to by wybrał kyro bo ta karte bardziej lubi czy tam woli

Vegita z www.frazpc.pl wziol by Kyro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo niniejszy link podaję już chyba po raz setny, ale to nic jeśli przekonam kogoś do kart ATI :) masz tu porównanie modelu ATI 7500, ale z 8500 jest tak samo tylko, że porównanie odnosi się do innych kart NV, zapraszam do lektury i oczywistych wniosków :)

http://www.in4.pl/recenzje/r7500/index.htm

no dobra znalazłem coś i o 8500:

http://www.in4.pl/recenzje/r8500le/index.htm

http://www.in4.pl/recenzje/ga_r8500le/index.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos sie wypowie o kyro czy matroxie ja nie powiem o tych kartach nic bo poprostu nie miałem stycznosci a jestem ciekaw >>>>>>>>a tak przy okazji a dla mnie jakosc obrazu nie jest zadna wielka zaleta i tak karzdy wie ze w tym jest najlepszy MATROX a nie ATI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary masz jakieś przedpotopowe informacje lepiej wejdź sobie na powyższe linki /nie ujmując nic Matroxowi/, ale zdeczka się już zestarzał, a nowy jak na razie niczym szczególnym się nie popisał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiekszosc nie lubie gdy jakas firma (czyt. Nvidia) zmierza do przejecia calego rynku. Ale prawda jest taka ze za ta sama cene ATI nie rowna sie karta Nvidii.

Ktos moze powiedziec: ale jakosc obrazu...

Po pierwsze czy jest to az taaaaaaaka roznica???

A po drugie ja wole miec o 20% wiecej klatek...

Byl tylko moment gdy bylem za Kyro-II, wtedy rzeczywiscie to sie oplacalo, ale to bylo przeszlo rok temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jak ktoś już się uprze to nawet fakty go nie przekonają, chyba nikt z zagorzałych NVidowców nie odwiedził podanych linków, czyżby obawa przed spojrzeniem prawdzie w oczy??? :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie NVidia!!!!

Podam maly przyklad:

Moj kumpel posiada prawie identyczny kompa jak ja z ta roznica iz w jego kompie znajduje sie Radeon 8500 build by ATI czyli niby najlepsza wersja Radka, ktora kosztuje w przyblizeniu ponad 1100zł!!!!

Ja mam Leadteka Geforca 4 Ti 4400 za cene 1150zł i wydajnosc obu kart jest nie do porownania. GeForce kladzie Radka na lopatki!!! A jesli chodzi o jakosc obrazu to szczerze mowiac nie ma takiej duzej roznicy miedzy RAdkiem i GeForcem 4 TI!!!!

Jak widac karty NVidii(GeForce 4 Ti 4200,4400,4600) na dzien dzisiejszy przewyzszaja produkty ATI(RAdeon 8500) .

PS: Z tego co sie ostatnio okazuje najlepszym zakupem na dzien dzisiejszy sa karty Nvidii z serii 4200!!!

Zachecam do zakupu. Ja jestem w 200% zadowolony z osiagow mojej karty!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i cóż, znowu muszę sprostować,- nie wiem skąd wziąłeś te ceny bo ja mam przed sobą cennik firmy ACTION gdzie najtańszy model ATI 8500 z 64mb DDR kosztuje dokładnie 499,00 + VAT , a model z najdroższy z 128mb DDR 639,00 + VAT jeśli umiesz tylko liczyć nijak Ci nie wyjdzie z tego kosmiczna suma, którą podałeś, a co do serii GF4 to ATI dopiero wyda swoją wersję, którą można porównywać z GF4 choć i tak porównują obie karty w zestawieniach,- przecież ATI 8500 było odpowiedzią ATI na GF3, którą przyznajmy to poprostu rozniosła, a ty chcesz 8500 porównywać do najwyższych modeli GF4, poczekamy - zobaczymy.

/ a ceny i tak są na korzyść ATI :) /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jalim cudem radek 8500 moze byc odpowiedzia ati na mode gf 3 jak radek został wydawany to juz były słuchy o gf4 a moze nawet juz był wiec co ? a moze powiesz ze to po wydaniu radka 8500 nvidia wydała gf 4 bo zaczeła przegrywac w rywalizacji o prym na rynku ale to tak nie było i jeszcze długo nie bedzie jak wogóle bedzie

ps nie mam nic do ATI ani do RADKA 8500 ale taki jest mój punk widzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja lubie tą i tą firme....

Ale ATI bym brał jedynie "build by ATI" czyli orginalna karta ATI.

Reszta kart ATI r8500 tych tańszych za 600 zł to są po prostu podróbki...

Jedyna karta goda uwagi to GigaByte r8500 albo orginał ale w polsce raczej już nie dostępny "bulid by ATI".

Ja na dzien dzisiejszy polecam Leadtek WinFast G4 Ti 4200 za 800zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jalim cudem radek 8500 moze byc odpowiedzia ati na mode gf 3 jak radek został wydawany to juz były słuchy o gf4 a moze nawet juz był wiec co ? a moze powiesz ze to po wydaniu radka 8500 nvidia wydała gf 4 bo zaczeła przegrywac w rywalizacji o prym na rynku ale to tak nie było i jeszcze długo nie bedzie jak wogóle bedzie

No chyba urwałeś się z choinki,- widać, że nie orjentujesz się w temacie, a co do dat to przejrzyj sobie wszystkie zestawienia itp. nie wiem jakim cudem GF4 mogło istnieć na rynku ponad rok temu, więc nieco ochłoń :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiekszosc nie lubie gdy jakas firma (czyt. Nvidia) zmierza do przejecia calego rynku. Ale prawda jest taka ze za ta sama cene ATI nie rowna sie karta Nvidii.

Ktos moze powiedziec: ale jakosc obrazu...

Po pierwsze czy jest to az taaaaaaaka roznica???

A po drugie ja wole miec o 20% wiecej klatek...

No widzisz i tym sie roznimy , niestety Nvidia zbiera plony dzieki takim ludziom jak ty co licza punkty w 3dmarku zreszta optymalizowanym pod Nvidie . Druga sprawa co z tego ze masz dwadziescia klatek wiecej jak w momencie gdzie sie karta musi sprezyc, Nvidia zacznie zwalniac (i kaszanic sie ) i tak skakac miedzy minimum a maximum fpsow . Ati slynie z tego ,ze gry mimo mniejszej ilosci FPsow ida plynniej i juz wiele osob o tym mowilo , kolejna sprawa Ati duzo lepiej wypada kiedy dajesz wszystkie efekty na najlepsza jakosc . Po trzecie jezeli masz dobry monit to roznice w jakosci kolorow no i jasnosci bez poprawiania ustawien monitora sa zauwazalne .

Ja wybieram Zdecydowanie ATI !!!!!!!!! a R300 rozwali Nvidie w pyl :) .

Ok od GF Mxa nvidia poprawila troche jakosc , ale dalej to nie to .

Pozdarwiam wszystkich fanow Radka .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podawałem cen podróbek, w ACTION mają karty ATI TECHNOLOGIES produkowane przez ATI mam takową w domu dokładnie model z pierwszego linka, który podałem zerknij to sam ocenisz.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat: 

No chyba urwałeś się z choinki,- widać, że nie orjentujesz się w temacie, a co do dat to przejrzyj sobie wszystkie zestawienia itp. nie wiem jakim cudem GF4 mogło istnieć na rynku ponad rok temu, więc nieco ochłoń

faktycznie sie machnołem z datami wydania kart przyznaje sie ale i tak ati jest sporo z tyłu za nvidia moze teraz jak wyjdzie to cudo (tak jest zapowiadane) od ati to cois sie zmieni ale nvidia i tak bedzie dalej do przodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto ci powiedział ze 3dmark jest robiony pod nvidie wiesz do jakiej karty nalezy najwyszy wynik w 3dmarku do ati radeon 8500 faktem jest ze chłodzonej azotem ale zawsze to ati i nik nie bedzie wciskał kitu ze sa benchmarki robion pod nvidie

No widzisz i tym sie roznimy , niestety Nvidia zbiera plony dzieki takim ludziom jak ty co licza punkty w 3dmarku zreszta optymalizowanym pod Nvidie . Druga sprawa co z tego ze masz dwadziescia klatek wiecej jak w momencie gdzie sie karta musi sprezyc, Nvidia zacznie zwalniac (i kaszanic sie ) i tak skakac miedzy minimum a maximum fpsow . Ati slynie z tego ,ze gry mimo mniejszej ilosci FPsow ida plynniej i juz wiele osob o tym mowilo , kolejna sprawa Ati duzo lepiej wypada kiedy dajesz wszystkie efekty na najlepsza jakosc . Po trzecie jezeli masz dobry monit to roznice w jakosci kolorow no i jasnosci bez poprawiania ustawien monitora sa zauwazalne . 

Ja wybieram Zdecydowanie ATI !!!!!!!!! a R300 rozwali Nvidie w pyl  . 

Ok od GF Mxa nvidia poprawila troche jakosc , ale dalej to nie to . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podawałem cen podróbek, w ACTION mają karty ATI TECHNOLOGIES produkowane przez ATI mam takową w domu dokładnie model z pierwszego linka, który podałem zerknij to sam ocenisz.

Pozdrawiam.

W tym pierwszym linku była karta r7500 jaką Ty masz o ile sie nie myle..

Nie było tam niestety testów orginalnej karty "Build by ATi" lecz prototyp (podróbka) tej karty Mint.

co do tego, że identycznie wygląda i, ze jest niby taka sama...

ATI udostępnia licencje każdemu kto zechce wyprodukowac karte na Chipsecie r7500 i Mint zrobił identyczną karte r7500 ale nie widze wyników po między mintem a "build by ati"

Jak by były takie same w co wątpie bo nawet GB nie dorównał orginalnej karcie ati to bym się zastanowił nad jej kupnem.

Po wyglądzie zewnętrznym nic nie stwierdze...

Tak samo jak bym kupił podróbke orginalnych dżinsów i by identycznie wyglondały jak orginały, i co z tego jak po pierwszym praniu sie zkurczą i wyblakną??

Nie mówie, ze karta minta ma sie zepsuć ale ma na pewno gorsze parametry i gorszą jakość obrazu od "build by ati"

po prostu w mincie pracują inni specjaliści i w ati też inni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, że nawet Ci co popierają ATI też niewiele o niej wiedzą.

MINT kupuje modele od ATI, która odsprzedaje modele przez siebie produkowane z nieco niższym taktowaniem jądra /nie 290 ale 270 bo taką mają politykę nie mogą sprzedawać innym firmom kart taktowanych tak samo jak te sprzedawane bezpośrednio przez nich/ co z tego jeśli karta bez problemu uzyskuje parametry fabryczne, a nawet je przewyższa. Ja ustawiłem swoją na stałe w biosie na CORE 295,- MEMORY 490 i ciągne na tym już ponad pół roku bez dodatkowego chłodzenia i bez żadnych zwisów / a jak podeje link można osiągnąć dużo więcej / co do porównania z BULIT BY ATI to co za sens porównywać dwie takie same karty. /napis na karcie Minta mówi właśnie o oryginalności produktu/ sprawdź sobie oznaczenia oryginalnych kart ATI.

Pozdro .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, że nawet Ci co popierają ATI też niewiele o niej wiedzą.

MINT kupuje modele od ATI, która odsprzedaje modele przez siebie produkowane z nieco niższym taktowaniem jądra /nie 290 ale 270 bo taką mają politykę nie mogą sprzedawać innym firmom kart taktowanych tak samo jak te sprzedawane bezpośrednio przez nich/ co z tego jeśli karta bez problemu uzyskuje parametry fabryczne, a nawet je przewyższa. Ja ustawiłem swoją na stałe w biosie na CORE 295,- MEMORY 490 i ciągne na tym już ponad pół roku bez dodatkowego chłodzenia i bez żadnych zwisów / a jak podeje link można osiągnąć dużo więcej / co do porównania z BULIT BY ATI to co za sens porównywać dwie takie same karty. /napis na karcie Minta mówi właśnie o oryginalności produktu/ sprawdź sobie oznaczenia oryginalnych kart ATI.

Pozdro .....

Jak po co testować, zeby porównać Minta z "Bulid by ati".

Ja na prawde nie mam nic do ati ani do podróbek ale ja na pewno nie kupie podróbki zawsze kupuje orginalne żeczy nie raz sie kiedyś naciołem na tanie podróbki.

I bardzo bym chciał zobaczyć Test Minta vs "Bulid by ATI"

Po prostu z ciekawości.

A co do orginalnej nazwy karty... Mint nie jest orginalnym ati nawet jak bedzie miał napisy JESTEM ORGINALNY!

Ja wiem, ze orginalny radeon to jest radeon wyprodukowany i z rąk ATI czyli "bulid by ati"

zobacz na vortal: www.pc.com.pl tam o tym było głośno co ta za radeony za 600zł

i wszystk ozostało wyjaśnione że to nie są orginalne produkty ati.

Bym Ci podał linka ale mam dzisiaj neta wolnego.... i nie chcą sie wczytywać strony.

Tak jak mowie co do podróbek nie mam nic ale ja ich nie kupie ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że kolega nie wie, iż ATI nie sprzedaje już dawno swoich kart bezpośrednio użytkownikom tylko jeśli je jeszcze robi, /a jeszcze takie można spotkać np. MINT :)/ to poprostu odsprzedaje je innym firmom i daje albo wyprodukowane przez siebie karty albo licencje na ich produkcje /czasem jedno i drugie/ tak się składa, że sprzedaję troszkę sprzętu komputerowego i zaopatruję się w firmach np. ACTION i MINT i wiem, które z ich produktów są oryginalne, a które nie /MINT też ma licencje na produkcje kart, ale miewa również karty ATI które są właściwie oznaczone karty licencjonowane nie posiadają takiego oznaczenia choć wyglądają podobnie/

Pozdro....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że kolega nie wie, iż ATI nie sprzedaje już dawno swoich kart bezpośrednio użytkownikom tylko jeśli je jeszcze robi, /a jeszcze takie można spotkać np. MINT :)/ to poprostu odsprzedaje je innym firmom i daje albo wyprodukowane przez siebie karty albo licencje na ich produkcje /czasem jedno i drugie/ tak się składa, że sprzedaję troszkę sprzętu komputerowego i zaopatruję się w firmach np. ACTION i MINT i wiem, które z ich produktów są oryginalne, a które nie /MINT też ma licencje na produkcje kart, ale miewa również karty ATI które są właściwie oznaczone karty licencjonowane nie posiadają takiego oznaczenia choć wyglądają podobnie/

Pozdro....

Spoko ale ja i tak kupie jak już "bulid by ATI" a nie minta ;)

i nie rozumiem dlaczeg osie tak bulwersujesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto ci powiedział ze 3dmark jest robiony pod nvidie wiesz do jakiej karty nalezy najwyszy wynik w 3dmarku do ati radeon 8500 faktem jest ze chłodzonej azotem ale zawsze to ati i nik nie bedzie wciskał kitu ze sa benchmarki robion pod nvidie

Ale z ciebie koles , faktem jest ze oszustwa byly do ktorych sie Nvidia nie chciala przyznac , i dlatego masz teraz patcha do 3DMARKA (niewiele bo niewiele ,ale byly roznice ) A pozatym 3dmarka podalem jako przyklad .

Aha odnosnie kart Minta w actionie tak sie sklada ze teraz Mint kupuje karty nie od Ati , ale od jakiegos innego scierwa , wiec uwazajcie bo sie mozecie przejechac , na pl.comp.pecet pare osob sie juz skarzylo .

P.S.

A co tez masz zamiar Azotem grafe chlodzic ? Skoro podajesz to jako przyklad !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zyjesz w własnym zakłamaniu, te firmy juz nie odsprzedają kart wyprodukowanych przez ATi tylko same je produkują, dużo jest o tym np. na benchmark.pl, jedynie vortale do testów dostają te karty ,które są oznaczone jako wyprodukowane przez Ati ( ciekawe dlaczego :roll: ) Spójrz na codecreatures bechmark, gdzie GF 4 Ti jest dwa razy szybszy od Radeona :lol: Jakość obrazu, to chyba dopiero w 1600x1200 zobaczysz, czyli 19" to min :lol: eee GF są lepsze i juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...