Skocz do zawartości
yogi186

WIRUSY WIRUSY WIRUSY NA MEJLA -> jak to zwalczyć

Rekomendowane odpowiedzi

mi to samo od kilku dni

zaczyna mnie to wkurzac

mam kilka kont i na szczescie tylko na WP mi to badziewie przysylaja

przestane scagac przez kilka dni maile to moze sie odczepia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Swen jest robakiem internetowym dołączonym do listów elektronicznych, których treść oraz nazwa pliku są wybierane z szeregu różnych wariantów. W jednym z nich sugeruje się, że "szkodnik" jest łatą wysłaną przez Microsoft. Jeśli odbiorca takiego listu używa nieaktualizowanej wersji aplikacji Outlook lub Outlook Express, robak jest automatycznie uruchamiany.

Aktywny program zapisuje na dysku swą kopię o losowej nazwie, dodaje do Rejestru klucz powodujący jej automatyczne uruchamianie wraz z systemem oraz podczas otwierania plików EXE, REG, SCR, COM, BAT i PIF. Ponadto tworzy on pliki "robocze" nazwane Germs0.dbv i Swen1.dat oraz blokuje dostęp do programu regedit.exe.

Program potrafi też kraść dane użytkownika: co pewien czas wyświetla "komunikat błędu", w którym prosi o podanie parametrów konta pocztowego. Inne jego funkcje polegają na wyłączaniu programów antywirusowych, dodawaniu swych kopii do plików udostępnianych przez aplikację KaZaA, a także modyfikacji programu mIRC, powodującej rozsyłanie kopii "szkodnika" wszystkim rozmówcom swej ofiary. Zagrożeni atakiem są również użytkownicy sieci lokalnej, którzy udostępnili katalogi autostartu.

Szkodnik wysyła zarażone e-maile na wszystkie adresy odnalezione w komputerze ofiary."

To chyba to..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahaha wy marudzicie ze po 20 wirkow dziennie :))) wczoraj jak zwykle chcilem wyjsc z pracy o 12 i mnie zlapala pani sekretarka ze ma wirusa no to sobie pomyslalem e 5 min robotki (ma zainstalowanego pccilina - najleszy antywir - bo darmowwy :) - no i rzeczywiscie miala wirusa - swen tylko ze nie jednego nie 10 a ponad 1000 meili z miscrosoftu itp wszystkie z swenem - co wiecej outluk sciagal dalsze 500 z skrzynki :! niestety zamiast o 12 wylazlem po 13 :) - tyle mi zajelo usuniecie tych 500 wiadomosci bezposrednio ze skrzynki - pccilin sie sprawdzil - nie dopusil do zainstalowania wira - tyle ze mu zmienilem ustawienia i teraz odrazu kasuje maila z wirusem a nie oddaje go do quarantanny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi