Gość Pigmej Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Mam pytanko. Wczoraj niespodziewanie przy starcie systemu komputer ustawił częstotliwość magistrali na 100 zamiast 133MHz. Nastepnie wykrył napędy i dyski, po czym wyskoczył komunikat tej treści: "CMOS checksum error - Default loaded". Potwierdzam, ładuje sobie te domyslne ustawienia i przy kolejnym starcie znowu wykrywa 100Mhz, ale już nie ma błędu i się uruchamia. Pierwszy raz mi się taki motyw ujawnił. Sprzęt jak w podpisie. P.S. W Biosie płyty nie ma wogóle zakładki "SoftMenu III Setup", więc tam nic nie poustawiam. Plyta była na gwarancji w serwisie i zwrócili mi inną z niedziałającym LPT i z Biosem bez tej opcji :evil: :evil: :evil: Drugi raz już mi się nie chciało reklamować bo to znowu miesiąc bez kompa, a LPT nie było mi nigdy potrzebne :roll: Co radzicie :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 JAk raz wbiło 100 MHz na default to pozostanie tak dopuki nie ustawisz inaczej. Zmien w biosie na 133(jak nie mozesz znaleźć tej opcji to poszukaj w instrukcji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 dokłądnie miałem teki sam komunikat i zachowanie kompa jak za mopcno kreciłem i pamieći nie wytrzymywały.Sprawdź to...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 JAk raz wbiło 100 MHz na default to pozostanie tak dopuki nie ustawisz inaczej. Zmien w biosie na 133(jak nie mozesz znaleźć tej opcji to poszukaj w instrukcji) Tak jak pisałem: NIE MAM w biosie tej opcji bo mi dali plyte z jakims okrojonym biosem bez tej opcji. W poprzedniej był a w tej nie ma :evil: AAA. Nic nie jest kręcone dlatego się dziwię. Chodzi tak samo od 2 lat :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Po pierwsze: Czy miałeś ostatnio jakieś skoki napięcia przy działającym kompie? Po drugie: Czy wyjmowałeś proca? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 Jak się nie mylę, (ale dawno nie miałem żadnego abita w łapkach), softmenu sie włącza/wyłącza zworką/dipem na płycie. Ponadto- sprawdź napięcie bateryjki podtrzymującej CMOS, być może czas ją wymienić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 dokladnie bateryjka hehe :lol: a poz to jak mobo ta sama zrob flasz biosa i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Jak się nie mylę, (ale dawno nie miałem żadnego abita w łapkach), softmenu sie włącza/wyłącza zworką/dipem na płycie. Ponadto- sprawdź napięcie bateryjki podtrzymującej CMOS, być może czas ją wymienić. Ale zlamiłem. Faktycznie soft menu włącza się dipem :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Co do baterii- jest OK. :lol: Po drugie: Czy wyjmowałeś proca? Tak. Niedawno zakładałem wc na proca i przy tej okazji wyjołem go na kfilke zeby zetrzeć nadmiar pasty. Ale to było 3 tygodnie temu. :roll: :? Dzięki wszystkim. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...