Skocz do zawartości
drake87

Mam problem z pomiarem temperatury :(

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy sprawdzam temp na procesorze [w biosie] pokazuje 42*C... a gdy np. używam jakiegoś programu działającego z windows [cpu cool, aida32] to wyniki temp. zawsze są obniżone o 4*C...Czy te programy pokazują temperaturę błędnie, czy w windowsie po prostu spada temp? [co mi na pewno nie pasuje] 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll:

nie to tylko czujniki w ASRocku udaja ze cos mierza :P

po prostu brak zczytu z diody termicznej, a czujniki zewnetrzne sa w takiej odleglosci od procka ze "pomiar temp." na tej plycie to IMO zgaduj zgadula :(

przegladajac niemieckie forum uzytkownikow ASRocka - przegladnalem watki o pomiarze temp. na w.w. plycie (ktorej rowniez jestem posiadaczem) i jacys kolesie robili testy - przekladali procka z K7VT2 na plyty innych producentow (potrafiacych zczytywac temp. z diody termicznej) i przy identycznie ustwionym/chlodzonym procku roznica temeratur wynosila miedzy 12 a 16 *C (o ile pamietam) oczywiscie w gore - wnioski wyciagnij sam :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to normalnie katastrofa  8O

eeeee tam od razu :P

zazwyczaj roznica temp. podawana przez zewnetrzny czujnik i diode termiczna (na tej samej plycie) wynosi miedzy 8 a 14 *C wiec nie jest tak zle - po prostu wszyscy przyzwyczailismy sie do temp. z zewnatrz procka a nie z rdzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam ze tak sie wcinam do rozmowy :roll: , ale chciałbym sie spytac o coś:

posiadam płyte MSI KT4V i mam pytanie z nią związane , jaki pomiar tam jest realizowany z diody trmicznej w procku, czy tez z czujnika na sokecie procka

pytam sie bo na testach na maksa mam 56,57 C na tych ustawieniach co sa na pasku, ale chodzi stabilnie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam ze tak sie wcinam do rozmowy :roll: , ale chciałbym sie spytac o coś:

posiadam płyte MSI KT4V i mam pytanie z nią związane , jaki pomiar tam jest realizowany z diody trmicznej w procku, czy tez z czujnika na sokecie procka

pytam sie bo na testach na maksa mam 56,57 C na tych ustawieniach co sa na pasku, ale chodzi stabilnie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi