Skocz do zawartości
marcinsz0

jak sprawdzić dokładnie co powoduje błędy ,pamięć ,procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem nie wiem jak dokładnie sprawdzić co powoduje błedy po podkręceniu ,używam programów PRIME95 ,MEM-TEST 3.0 ,CPU burn, sprzęt taki jak w opisie.

chodzi mi głownie o to ze np.ustawię sobie pamięć przy pomocy memtestu tak aby chodziła stabilnie jest to u mnie około 380 mhz 2,5-3-3-7 i wszystko jest ok,ale po zwiększeniu częstotliwości procesora zwiększa się równiez szybkośc działania pamięci/mimo iż parametry pracy pamięci są nie zmieniane/ i potem sam nie wiem czy to wina za dużego podkręcenia procesora czy po prostu przy takiej częstotliwości procesora pamięć niewyrabia.

czy są jakieś sposoby aby kontretnie zbadać pamięć ile wytrzyma a ile procesor tak aby wyniki były wiarygodne????

tylko proszę nie piszcie o przerczytaniu FAQ albo o opcji szukaj bo to jest zrobiłem . :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja puszczam na asynchro i patrze najpierw ile jest max mhz la ramu zawsze daje zapas kilku mhz a potempamieci trzymam nisko i jade z prockiem na duzy mnoznik i fsb i tez spradzam max ilosc mhz :) a jak juz wiem jakie czestotliwosci wytrzumuje sprzet to juz problemu nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak robiłem ale tak jak pisałem stabilnie pamięć chodziła na 380 mHZ przy procesorze 1,4 Ghz i memtest pokazywał przepustotliwość pamięci okolo 800 mb/s ale jak już dałem procesor na 2 Ghz to przepustotliwość pamięci wzrosła do 850 mb/s i pojawiły się błędy pamięci

a jak ustawiacie timingi pamięci ???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro juz wiesz ze mem max do 180 to sie trzymaj i dalej nie pojedziesz chyba ze timingi wiekszezapodasz to moze...

teraz zostaje ci mnoznik i wal mnoznikiem co 0,5 az zacznie sie proc ruszac lepiej

pamieci jak i procowi dawaj wiecej pradu oczywiscie

masz dobry sprzet jedziesz dalej

szczerze to nie widze problemu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięć max 380 ale przy procesorze ustawionym na 1,4 potem jak ustawię wiekszą czestotliwosc dla procesora wywala bledy pamięci no i nie wiem potem czy to procesor czy pamięć bo przy większym procesorze pamięć też dostaje większego "kopa"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Sisoft sandra jest opcja do ciągłego testowania nazywa się hyba "burning test" czy jakoś tak (w jej ikonce jest płomyk) i tam możesz zapodać co chcesz testować pamięć, procek ,chipset daj wszystkie ale po koleii. I będziesz wiedział co nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka pytań ktore mnie męczą :D :

1.czy testując ram ile maksymalnie wytrzyma ustawić magistralne synchronicznie czy fsb zapodać mniejsze i tak sprawdzać ram.

2.to samo do procesora,czy go sprawdzająć ustawić synchronicznie fsb z ramem czy nie?

no i jeszcze jeden problem ,

A.procesor spokojnie chodzi na 1,6v przy magistrali 190 i mnożniku x 10,5 czyli około 2 ghz

B.pamięć spokojnie wyrabia bez błędów na magistrali 190 mhz przy procesorze ustawionym na 1,4 Ghz

C. ale ustawiająć synchronicznie fsb na 190 mhz ,procesor na 2ghz i ram na 380 mhz pojawiają siębłędy wiec z tego wynika że prękość procesora większa powoduje szybsze działanie pamięci i w tego następstwie błędy

no i to mnie zastanawia skąd mam wiedzieć przy jakiej częstotliwośći procesora mam obniżyć taktowanie pamięci :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...