marcinsz0 Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 mam problem nie wiem jak dokładnie sprawdzić co powoduje błedy po podkręceniu ,używam programów PRIME95 ,MEM-TEST 3.0 ,CPU burn, sprzęt taki jak w opisie. chodzi mi głownie o to ze np.ustawię sobie pamięć przy pomocy memtestu tak aby chodziła stabilnie jest to u mnie około 380 mhz 2,5-3-3-7 i wszystko jest ok,ale po zwiększeniu częstotliwości procesora zwiększa się równiez szybkośc działania pamięci/mimo iż parametry pracy pamięci są nie zmieniane/ i potem sam nie wiem czy to wina za dużego podkręcenia procesora czy po prostu przy takiej częstotliwości procesora pamięć niewyrabia. czy są jakieś sposoby aby kontretnie zbadać pamięć ile wytrzyma a ile procesor tak aby wyniki były wiarygodne???? tylko proszę nie piszcie o przerczytaniu FAQ albo o opcji szukaj bo to jest zrobiłem . :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 ja puszczam na asynchro i patrze najpierw ile jest max mhz la ramu zawsze daje zapas kilku mhz a potempamieci trzymam nisko i jade z prockiem na duzy mnoznik i fsb i tez spradzam max ilosc mhz :) a jak juz wiem jakie czestotliwosci wytrzumuje sprzet to juz problemu nie ma :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 ja tak robiłem ale tak jak pisałem stabilnie pamięć chodziła na 380 mHZ przy procesorze 1,4 Ghz i memtest pokazywał przepustotliwość pamięci okolo 800 mb/s ale jak już dałem procesor na 2 Ghz to przepustotliwość pamięci wzrosła do 850 mb/s i pojawiły się błędy pamięci a jak ustawiacie timingi pamięci ??????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 pliss piszcze o swoich sposobach :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 pliss piszcze o swoich sposobach :? zarknij na ten FAQ, http://oc-serwis.pl/index.php?page=faku opisalem tam jak nalezy ustawiac timingi pamieci i kilka innych podstawowych porad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 skoro juz wiesz ze mem max do 180 to sie trzymaj i dalej nie pojedziesz chyba ze timingi wiekszezapodasz to moze... teraz zostaje ci mnoznik i wal mnoznikiem co 0,5 az zacznie sie proc ruszac lepiej pamieci jak i procowi dawaj wiecej pradu oczywiscie masz dobry sprzet jedziesz dalej szczerze to nie widze problemu ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 pamięć max 380 ale przy procesorze ustawionym na 1,4 potem jak ustawię wiekszą czestotliwosc dla procesora wywala bledy pamięci no i nie wiem potem czy to procesor czy pamięć bo przy większym procesorze pamięć też dostaje większego "kopa" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 co do pamięci to lepiej zapodaj memtest86 z dyskietki 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 W Sisoft sandra jest opcja do ciągłego testowania nazywa się hyba "burning test" czy jakoś tak (w jej ikonce jest płomyk) i tam możesz zapodać co chcesz testować pamięć, procek ,chipset daj wszystkie ale po koleii. I będziesz wiedział co nie wyrabia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 kilka pytań ktore mnie męczą :D : 1.czy testując ram ile maksymalnie wytrzyma ustawić magistralne synchronicznie czy fsb zapodać mniejsze i tak sprawdzać ram. 2.to samo do procesora,czy go sprawdzająć ustawić synchronicznie fsb z ramem czy nie? no i jeszcze jeden problem , A.procesor spokojnie chodzi na 1,6v przy magistrali 190 i mnożniku x 10,5 czyli około 2 ghz B.pamięć spokojnie wyrabia bez błędów na magistrali 190 mhz przy procesorze ustawionym na 1,4 Ghz C. ale ustawiająć synchronicznie fsb na 190 mhz ,procesor na 2ghz i ram na 380 mhz pojawiają siębłędy wiec z tego wynika że prękość procesora większa powoduje szybsze działanie pamięci i w tego następstwie błędy no i to mnie zastanawia skąd mam wiedzieć przy jakiej częstotliwośći procesora mam obniżyć taktowanie pamięci :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 moze nie wyrabia ci zasilacz... i dlatego jest syf... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 zasilacz mam nowy 350 ale idzie do wymiany bo firmy megabajt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...