mechl!n Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Robię regulator obrotów i chciałbym go podświetlić. Mam w związku z tym pytania. 1. Jaka jest optymalna grubość "podkładki" z plexy pod pokrętło potencjometru? Gdzieś czytałem że 1mm- nie za mało? 2. Czy podkładka powinna być tej samej średnicy co pokrętło czy trochę (ile?) większa? 3. Który kształt brzegu wybrać? Który będzie najładniej świecił? Po kolei te z rysunku- 1 będzie świecił na boki (?), 2- pół na pół, 3- na wprost (teoretycznie 45 stopni). Może ktoś z Was robił coś takiego i ma w związku z tym jakieś doświadczenia. Pytam, bo plexa w mojej miejscowości jest towarem wysoce deficytowym i nie mogę pozwolić sobie na próby. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabasch Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 jezeli ten niebieski cycek to jest leda to wydaje mi sie ze mija sie z celem instalowanie jej w taki sposob . Powinna byc wtopiona/wkrecona w plexe ale nie pod katem 90* tylko prostopadle zeby caly strumien swiatla rozpraszal się wewnątrz plexy a nie swiecil pod potencjometr (jak patrzysz na diode to z boku czy z przodu ma najintensywniejsze swiatlo ??). Grubosc plexy ? czym grubsza tym lepsza.dioda 5mm to pleksa 5mm. cala dioda sie zmiesci wiecej strumienia rozproszy sie w szybce zamiast w powietrzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 mechl!n : byly juz na forum takie projekty, nie pamietam niestety kto i gdzie :P nie powiem 'szukaj' ;) co do ksztaltu to bralbym pierwszy z prawej - caly sciety. imho bedzie najlepszy efekt. oczywiscie zalezy z jakiego kata bedziesz patrzec. zawsze mozna ja zmatowic :) grabasch : 5mm to bedzie strasznie wystawac. jak dioda bedzie umieszczona w plexie i dodatkowo uszczelni sie to jakims klejem to bedzie rozswietlac cala plexe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 O ile pamietam to cos takiego w kontrolerze robil anti2k Poszukaj mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 O ile pamietam to cos takiego w kontrolerze robil anti2k Poszukaj mechl!n anti2k rzeczywiscie robil kontroler, ale inny typ i bez takiego podswietlania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabasch Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 a faktycznie ja to rozek ostatni bym wybral i zmatowic zaby ladnie sie rozpraszalo swiatlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 :!: mechl!n co rozpraszania swiatla i srednicy zapytaj jak to mial rozwiazane SpiderMAN bo juz dosyc dawno mial podswietlane galki ewentualnie zerknij na forum http://www.moded-kompz.net/ bo tam kilka razy przwijal sie motyw podswietlanych galek, ewentualnie zerknij do ich galerii i zpytaj konkretne osoby ktore maja podswietlane galki selfmade PS masz tez calego arta http://www.moded-kompz.net/?name=Mods&id=46 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 O ile pamietam to cos takiego w kontrolerze robil anti2k Poszukaj mechl!n anti2k rzeczywiscie robil kontroler, ale inny typ i bez takiego podswietlania :)Wczoraj nie moglem tego znalezc na forum ale dzis dzieki Benkowi znalazlem to http://www.moded-kompz.net/?name=Mods&id=46 i wlasnie Anti2k robil takie podswietlanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Dzięki za wszystkie podpowiedzi! Co do grubości plexy napisałem 1mm bo gdzieś na zachodnim forum widziałem takie rozwiązanie- dioda (konkretnie dwie diody) umieszczona była tak jak na moim rysunku. Może znajdę ten art to zapodam linka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Znalazłem: A tutaj cały art: http://www.bit-tech.net/article/113 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsTeX Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 od 3 mm do 5mm i jest Cool :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...