Skocz do zawartości
borsuq

R9600pro vs. 9600tx vs. GFfx5600Ultra -> ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Piszę pierwszy raz na forum wiec nie wiem czy mój problem bedzie na miejscu ale....

Nie wiem dlaczego ale nigdzie w rodzimej sieci nie moge znaleźć dobrego i rzetelnego porównania wydajności i możliwości podkręcania kart Radeon 9600pro , 9600tx oraz GF 5600

Interesuje mnie modernizacja sprzętu (AMD2,4, 512DDR333, GB GA-7VA KT400, GF4Ti4200 64MB x8) - Stwierdziłem, choć nie wiem czy trafnie że należy zacząć od grafiki - wiec upatrzyłem te trzy modele ze średniej półki - niestety do Radka 9500pro brak mi kaski a 9600pro moge kupic dość tanio dlatego potrzebuje porady. Może ktoś już miał takie wątpliwości.

Słyszałem że 9600tx jest prawie tak szybki jak 9500pro (ma również 8potoków) i słyszałem również że żaden GF 5600 nie dorównuje wydajnością Radeonom 9500/9600 PRO. Jakby ktoś miał jakiś link do stronki z porównaniem parametrów tych trzech kart - 9600tx nigdzie nie idzie znaleźć - nidy jest na kości r300 czyli starszej od r350 ale ma 2x wiecej potoków renderujących. Jak to sie przekłada na wydajność obu kart i czy w ogóle uzyskam satysfakcjonujący wzrost wydajności sałego systemu.

No i jak oczywiście z możliwościami overclokingu - 9600tx jest niby na R300 wiec teoretycznie może chyba pracowac w prędkościach zbliżonch do R9700 - czy to tylko kwestia dobrego chłodzenia czy trzeba wykonać jakąś "mokrą robote" :wink:

Liczę żę znajdzie się jakiś znawca tematu i pomoże rozwiącać tę kwestie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do fxow sie nie zblizaj.. ja mam ja i co prawda podkrecilem z 270/550 na 338/659 ale i tak w 3dsmarku 2k1se mam ok 11k. 9600pro jest lepszym wyborem i to znacznie niz taki fx5600 ,a co do 9600tx to nie wiem.. skoro ma 8 potokow , to powinien byc szybszy niz 9600pro ale slabszy niz 9700. [wg mnie]

ps. moim skromnym zdaniem nie wymienilbym nic , chyba ze ci gierki ostro przycinaja .. poza tym zawsze mozesz podkrecic swojego gf4 , ew dac dodatkowe chlodzenie.

ale to jush twoj wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czy siak wymienie kartę bo już sprzedałem GF.

Skoro FX do kosza to zastanowie sie nad radkiem :lol:

Jedyna 9600tx na naszym rynku wisi na allegro za 700zł - jeslt to Medion i ma 8potoków co sprawdziłem na stronie z review tej karty ( http://www.hartware.de/review.html?id=293&page=3 ) niestety po niemiecku a ja nie jestem kumaty w tym temacie :( może ktoś coś tam wyczyta. W każdym razie nie ma porównania do 9600pro (4 potoki!!!)choć jest do 9500pro (8potoków) i wyniki są zbliżone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...