berek Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Mam płyte Solteka 75KAV, Od czasu do czasu procesor grzeje sie > 60 stopni w kilkadziesiat sekund po włączeniu i system wiesza sie, a nawet bywa tak często, że monitor nie przechodzi w stan aktywny. Jakiś element w systemie psuje, ale nie wiadomo co, bo jak sie wszystklo przemiesza, to nagle jest dobrze. Potrzebuje narzedzia, zeby wykryc, co wymienic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Z przykrością stwierdzam, że takiego programu nie ma. Miałem tą płytę dosyć długo, podaj resztę konfiguracji, to pomyslimy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 ee...ja sie podebne ze swoim problemem bo nie chce robic nastepnego 'junky topic'. otoz mam to co w podpisie i jak ustawie timing 2 dla cas to ras to nie chce sie uruchomic , jest najpierw dluugi ciagly dzwiek a potem odgrywa cos w stylu melodyjki. czy to mobo do pupy czy ram nie wyrabia? help plss ps. troche mi sie maci w glowie od choroby i zamiast podebne powinno byc podepne:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berek Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Tu nie problem w konfiguracji, bo przeciez to chodzilo ze 2 lub 3 lata ibylo dobrze (temperatury nie sprawdzalem, bo jak kto sie dobrze czuje, to goraczki nie mierzy). Ostatnio dokupilem nagrywarke ASUS CRW-5224A, ale dzis mi caly dzien z nia chodzi i jest OK, chociaz rano nawet BIOSa nie chcial pokazac - poprzelaczalem dyski, wyrzucilem karte TV disablowalem sound blastera na plycie, ale mam przekonanie, ze to czarowanie, a nie leczenie choroby i tylko czekam, kiedy znowy sie rozkraczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Berek, na tej płycie nie ma sound blastera, tylko VIA AC'97 codec, ale to tak na marginesie. Jeżeli zależy Ci na tym, by uzyskać pomoc, podaj dokładny opis twojego sprzętu, łącznie z producentem/mocą zasilacza, napięciami jakie podaje, a w szególności nowymi komponentami/ustawieniami wprowadzonymi do konfiguracji sprzętowej, systemem operacyjnym. Oczywiście może być tak, że płyta kończy żywot, ale wcześniej jednak lepiej wykluczyć inne źródła problemu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n0rbi Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 a jesli chcesz program do testowania to jest taki - burn in test pro na windows2003.pl w dziale pliki i diagnostyka... wiem ze to taki sobie programik ale np. pamieci na grafice przy 380 mhz (mam geforce2gts) teoretycznie wyrabialy a praktycznie max to 355 bo jak dam wiecej to ten prog pokazuje ze sa bledy... tak samo z moim ramem - okazalo sie ze jeden modul nie wyrabia a mimo to system jest stabilny.. na szczescie w kompie starszego byla w miare nowa pamiec ktora bez problemu wyrabia na 140/cas2 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berek Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Z tą konfiguracją to długo by pisać. NT 4.0 SP 6, 2 dyski IBM 4 i 40 GB, zasilacz 250 W CD nagrywarka i DVD ROM LG Grafika GeForce 2, jakiś prosty ethernet (dziala, bo piszę), mysza logitech (bywało, że Windows umierał po ruchu myszą), AverTV studio 103, Procesor Athlon 700 z wiatrakiem Intel A28835-001 W biosie załadowany default tylko LPT jest w modzie EPP - I to chyba wszystko. Moge oczywiscie wyłaczyć Windowsa , spisać cały Bios i switche z płyty, ale czy to ma sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 a czasem nie jest problem chłodzenia :?: przedmuchaj obydwa wiatraki spężonym powietrzem ( poejmnik kosztuje 10-15 zł) i odkuz kompa ; może pomoże ; :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Oj. Tak patrzę, i myślę: sprawdź napięcia w biosie, zwłaszcza 5V mnie interesuje, bo wydaje mi się, że zasilacz się kończy. Nie wiedzieć czemu, ale 75KAV jest cholernie prądożerny. U mnie szajsowaty zasilacz 300W odmówił posłuszeństwa przy athlonie 1700+, dwóch dyskach i dwóch napędach optycznych po dołożeniu tunera TV. Profilaktycznie, jeżeli masz od kogo, to pożycz lepszy zasilacz i sprawdź. To naprawdę jest bardzo częsta przyczyna rozmaitych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berek Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Dzieki - mam wiecej danych (przebootwalem) Jednak pomylilem Proc - jest to AMD Duron 750, napiecia: VCore - 1,70 VDD 3,32 3.3 = 3.31 5 = 5.0 12 = 12.60 Ale teraz chodzi. Proc ma 55 stopni, ale jak temperatura powietrza wzrosnie, to i proc sie grzeje. 12.60 dla wiatraka, to chyba dosc (ma ok 4800 obrotow). A jak zasilacz sie konczy i napiecie spada, to na chlopski rozum proc powinien stygnac, a nie grzac sie bardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 No napięcia wzorowe... Pomysły mi się kończą, muszę się zastanowić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berek Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 A jakie jest dopuszczalne odchylenie napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 w specyfikacji ATX 5% chyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 ee...ja sie podebne ze swoim problemem bo nie chce robic nastepnego 'junky topic'. otoz mam to co w podpisie i jak ustawie timing 2 dla cas to ras to nie chce sie uruchomic , jest najpierw dluugi ciagly dzwiek a potem odgrywa cos w stylu melodyjki. czy to mobo do pupy czy ram nie wyrabia? help plss ps. troche mi sie maci w glowie od choroby i zamiast podebne powinno byc podepne:) odpowiedzcie mi na moje pytanie plss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Ram nie wyrabia. Jak masz możliwość podniesienia napięcia pamięci, to zrób to, i sprawdź wtedy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 napiecia ramu juz mam podniesione o 0,1 v.. sprobuje wiecej.. ile max ram moze wytrzymac? 2,8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...