Gość Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Czy takie calkiem duze (ok. 0.5m wysokosci) kolumny moga bez przeszkod stac kilka(nascie) centymetrow od budy? Czy raczej bedzie mialo to niekoniecznie dobry wplyw na dysk lub cos innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Lepiej nie stawiać głośników z dużym magnesem przy kompie, bo źle się to może skończyć dla na przykład dysku który jest na magnes dość... uczulony, weś te głośniki postaw koło monitora i zobacz co się będzie działo ;) tylko nie na długo! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 nie sa to dooze kolumny, ale lepiej, zeby staly dalej od kompa, np 0.5 metra i bedzie ok, a moze nawet 25 cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 wlasnie jedna z tych kolumn stala mi kiedys przez jakies pol roku przy monitorze (prawie na styk) i teraz ta czesc ekranu jest mocno rozmyta :( (moze da sie to jakos odwrocic? jakis magnes z przeciwnym biegunem? :)) a teraz kolumna stala mi jakies 10cm od budy i akurat rozpierniczyla mi sie tablica partycji na dysq :o POdejrzewam teraz wszystko od wirusow po takie rzeczy... dysk nie padl, bo wiekszosc danych juz z niego odzyskalem, poprostu partycje sie niezle popierniczyly :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quill Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Raczej nie odwrocisz :( Mam podobny problem :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 A czy sam wzmacniacz moze byc tuz przy monitorze?? bo mam niejasne wrazenie ze psuje sobie wlasnie drugiego monita... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Przy moim monitorze od jego zakupienia (2 lata temu) stoi wzmacniacz i nie zauważyłem żednego ujemnego wpływu wzmachola. Jeżeli ekran sie rozmył od oddziaływania głośnika to powinno to minąć po jakimś czasie. Warto ustawić monitor w kierunku północ - południe. Ja bym nie stawiał kolumny blisko kompa bo bałbym sie o dysk :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 sam wzmachol chyba nie, ale kolumny to maja swoje magnesy... Jeżeli ekran sie rozmył od oddziaływania głośnika to powinno to minąć po jakimś czasie.Tez tak myslalem, ale to bylo tak dlugie oddzialywanie, ze chyba na stale sie zrobilo :( BTW czasem monitor tak sie wlaczy, ze nie ma tej wady, jest idealnie jak po drugiej stronie ekranu, ale niestety to sie rzadko zdarza :( Warto ustawić monitor w kierunku północ - południe. a tego to jeszcze nie probowalem :) ide szukac kompasu ... ;) Ja bym nie stawiał kolumny blisko kompa bo bałbym sie o dyskTez mi wlasnie padly partycje, tylko nie wiem czy przez to :) Juz wiekszosc anych odzyskalem, przeskanuje antywirem i sie okaze co bylo powodem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 ja mam kolumene 75w postawioną 25 - 30cm od obudowy, co za tym idzie dysku (fakt jest to ustawienie tymczasowe ze wzglądu na aktulanie przeprowadzaną modyfikacje tego badziewia) i nie zauważyłem żadnych niepożądanych działań hdd, poza tym że troche brzęczy - jest nie przykręcony i strasznie drga, ale to raczej nie od tego. Wzmachol kiedyś miałem koło monitora - zero problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 zobacz na www.kielkac.prv.pl - kolumna 300w, odleglosc jak na zdjeciu. pracuje tak 2 lata (ta sama kolumna, dysk i monitor) - zadnych problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Czy takie calkiem duze (ok. 0.5m wysokosci) kolumny moga bez przeszkod stac kilka(nascie) centymetrow od budy? Czy raczej bedzie mialo to niekoniecznie dobry wplyw na dysk lub cos innego? Lepiej nie stawiac glosnikow nieekranowanych kolo kompa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khorne Opublikowano 8 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2002 Z pewnością wpływ kolumn na monitor jest, natomiast nic mi nie wiadomo o jakimś wpływie wzmacniaczy :) Na odkształcenia spowodowane kolumnami powinien pomóc DEGAUSS czyli rozmagnesowanie w opcjach monitora.. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bones123 Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Czy takie calkiem duze (ok. 0.5m wysokosci) kolumny moga bez przeszkod stac kilka(nascie) centymetrow od budy? Czy raczej bedzie mialo to niekoniecznie dobry wplyw na dysk lub cos innego? koompel ma creative'a FPS1600. subwoofer stoi 10 cm od monita i jak przwali na pokrentelku to monitowi udziela sie rytm :))))) a czy szkodzi to nie wiem od 2 miechoof tak to dziala i narazie nic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Czy takie calkiem duze (ok. 0.5m wysokosci) kolumny moga bez przeszkod stac kilka(nascie) centymetrow od budy? Czy raczej bedzie mialo to niekoniecznie dobry wplyw na dysk lub cos innego? koompel ma creative'a FPS1600. subwoofer stoi 10 cm od monita i jak przwali na pokrentelku to monitowi udziela sie rytm :))))) a czy szkodzi to nie wiem od 2 miechoof tak to dziala i narazie nic Tak tylko kurde glosniki FPS 1600 sa ekranowane, a te glosniki nie sa ekranowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Z pewnością wpływ kolumn na monitor jest, natomiast nic mi nie wiadomo o jakimś wpływie wzmacniaczy :) Na odkształcenia spowodowane kolumnami powinien pomóc DEGAUSS czyli rozmagnesowanie w opcjach monitora.. :)Degaus pomaga z małymi zniekształceniami. Przy większych zmianach trzeba urzyć cewki rozmagnesowującej, niestety dysponują nią głównie serwisy RTV. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Tak tylko kurde glosniki FPS 1600 sa ekranowane, a te glosniki nie sa ekranowane.A mozna je jakos "wyekranowac"? Oddzielic od kompa/monita jakas plyta.. tylko z jakiego materialu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jim Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 zaekranowanie głośników możesz wykonać tylko w jeden sposób: doklejając dodatkowy magnes do magnesu na głośniku, tak żeby się odpychały. Ewentualnie możesz jeszcze zamknąć oba magnesy w puszce stalowaj (lub lepiej permalojowej:) ) aby szybciej następowało równoważenie się pól magnetycznych. Ale lepiej, prościej i taniej jest kupować głośniki lub kolumny z głośnikami zaekranowanymi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 hmm, a prosciej sie nie da? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 Czy takie calkiem duze (ok. 0.5m wysokosci) kolumny moga bez przeszkod stac kilka(nascie) centymetrow od budy? Czy raczej bedzie mialo to niekoniecznie dobry wplyw na dysk lub cos innego? koompel ma creative'a FPS1600. subwoofer stoi 10 cm od monita i jak przwali na pokrentelku to monitowi udziela sie rytm :))))) a czy szkodzi to nie wiem od 2 miechoof tak to dziala i narazie nic Tak tylko kurde glosniki FPS 1600 sa ekranowane, a te glosniki nie sa ekranowane.Nie chodzi o samo ekranowanie, ale porządne kolumny przy mocnym wysterowaniu generują takie drgania, że obawiałbym się bardziej o głowice na dysku itp sprawy.... Jeżeli chcesz zobaczyć na jaką odległość działa pole magnetyczne to przybliżaj powoli kolumne do włączonego telewizora - gdy pojawią się przekłamania w kolorach to dodaj do tej odległości 5-10cm i to będzie bezpieczna odległość. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 hmm, a prosciej sie nie da?Możesz też dać ekran z ołowiu :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 http://fido.host.sk/glosnik.jpg Tam mam ten magnes wsadzic gdzie strzalka pokazuje? :> PS. u mnie link po nacisnieciu nie dziala, zrobie refresh i dziala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 9 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2002 zastosuj głośniki z ekranowaniem magnetycznym 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 jak bym mial kase na nowe, to bym chyba sie nawet nie pytal... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2002 we wzmacholu nie ma chyba nic co mogło by powodować namagnesowywanie sie monitora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 to juz wiemy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khorne Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 Im dalej je ustawisz tym lepiej będziesz podziwiał przestrzenność dźwięku, więc lepiej znajdź miejsce dalej od kompa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 ta, tylko, ze ja mam ciasny pokoik 6x2 i biurko jest na dluzszej scianie. Jest na niej jeszcze wyro, mala komodka i szafa i zero odstepow miedzy nimi, wiec juz nie mam gdzie postawic tych kolumn :) Za plecami tez nie postawie, bo by przejscia nie bylo w pokoju :)Wiec sila rzeczy musza stac na skrajach biurka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 we wzmacholu nie ma chyba nic co mogło by powodować namagnesowywanie sie monitoraJest we wzmacniaczu transformator, który co prawda nie spowoduje trwałego namagnesowania maski w kineskopie, ale wytwarzane przez niego zmienne pole magnetyczne może powodować uciążliwe drgania obrazu. Mój amplituner stoi obok monitora, ale jego transformator jest po przeciwnej stronie niż monitor i nie jest w bliskim sąsiedztwie z monitorem, więc o jakichkolwiek zakłóceniach nie może być mowy :) Natomiast obok kompa (jakieś 0,5m od jego dysków) od prawie 2 lat leży sobie na podłodze spory subwoofer o objętości 50l i z głośnikiem o średnicy 30cm. Nie zauważyłem jakiegokolwiek jego wpływu na dyski w kompie, jedynie przy mocniejszych uderzeniach basu wyraźnie widać na monitorze drgania obrazu wywołane rezonansem mechanicznym (drgania maski). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jim Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 sorry FiDO, nie zauważyłem, że kwestia ekranowania głośników Cię interesuje. To problem raczej nie komputerowy więc nie zmuszam do czytania bo długo i nudno... :) Od razu mówię (bo siedzę w temacie od 20-lat), że nie da się głośników zaekranować za pomocą blach stalowych, miedzianych, ołowianych i żadnych innych, bo mamy do czynienia z polem magnetycznym, a nie "elektrycznym". Jedyny sposób na to pole, to zniwelować je polem odwrotnym, czyli w przypadku głośnika dodać magnes, który zrównoważy pole magnesu w głośniku. takie ekranowanie pozwala zlikwidować rozjeżdżanie się kolorów na monitorze w bezpośredniej bliskości głośników. jeśli odraz "pulsuje" w rytm muzyki to znaczy, że problem leży gdzie indziej. magnes trzeba dokleić tam gdzie narysowałeś (FiDO). Najlepiej klejem typu kropelka. Ważne: dobrze poexperymentować z dodatkowym magnesem różnej średnicy (ale zawsze równym lub troszeczkę mniejszym) bo nigdy na oko nie określisz pola rozproszenia głośnika. doklejany magnes powinien być przyłożony tą stroną aby się odpychały. jeśli nie za bardzo wiesz gdzie przykleić magnes to tu sę dwa linki do głośników różniących się tylko ekranem magnetycznym: http://www.focal-jmlab.fr/fr/compo/midbass...pdf/6W4311B.pdf i http://www.focal-jmlab.fr/fr/compo/midbass.../pdf/6W4311.pdf jak już wspominałem puszka powoduje tylko szybsze równoważenie się pól z obu magnesów. Jeśli ekran "gra" z kolumnami wielodrożnymi (np. z dwoma głośnikami nisko- i wysokotonowym) to może być to wina cewki(-ek) jakie występują w zwrotnicy. Wtedy trzebaby włożyć zwrotnicę w pudełko stalowe, albo wymienić cewki na kubkowe (www.qba.com.pl), albo zwrotnicę umieścić daleko od monitora. FiDO, w twoim przypadku może najprościej powiesić kolumny na ścianie za monitorem (szerzej, wyżej...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2002 FiDO, w twoim przypadku może najprościej powiesić kolumny na ścianie za monitorem (szerzej, wyżej...)Sufit ma tak nisko, ze siegam leciutko reka :) a sciany za plecami tez strasznie blisko, wiec nawet powieszenie mocno utrudnialo by ruch w pokoju, pozatym starsza nie pozwolilaby mi zmasakrowac sciany :> Co do wywodow wyzej to pokombinuje, ale teraz jade na kilkudniowe Lan party :) W kazdym razie dzieki . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...