Skocz do zawartości
Morfeusz

Rościnanie scieżek CPU AMD ATHLON T-BIRD

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procka amd thundenbirda 1.4GHz podkrecony szyna fsb do 1470MHz, przy 1585 juz mam zwisy :( Mam mnoznik ustawiony na 10,5;

Wiem jakie sciezki mam polaczyc i rosciac zeby zmienic mnosnik oraz napiecie ale niewiem jak rosciac te sciezki!!! :/ przez 40min probowalem rosciac nozykiem do tapet i nic nozyk tylko mi sie tepil i musialem co roz go skracac :/ A sciezki jak byly tak sa i nawet niezmiejszyly swojej objetosci :x

Poradzcie mi z tym fantem bo niewytrzymam, zmysla ze niemoge rosciac sciezeczki o szerokosci 1 minimetr! :D

Pozdrowionka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze primo- drut-mod mnożników na thunerbirdzie NIE DZIAŁA- działa tylko dut-mod napięcia.

Po drugie primo- ja paliłem ściechy na Tbredzie napięciem 5V z zasilacza i proca nie uszkodziłem- teoretycznie jest bardziej wrażliwy na awarię podczas takiej operacji niż Tbird (większa komplikacja budowy, technologia 0.13).

Po trzecie primo- polska jenzyk trudna jenzyk :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź zasilacz 12v ,2 igły, podłącz zasilacz do igieł, i przyłórz igły do ścieżek na procu i po kłopocie .

Sam to robiłem.

ja paliłem ściechy na Tbredzie napięciem 5V z zasilacza i proca nie uszkodziłem.

Mam nadzieje ze sie nie mylicie! Bede probowl jeszcze dzis, pobawic sie mini spawarka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze primo- drut-mod mnożników na thunerbirdzie NIE DZIAŁA- działa tylko dut-mod napięcia.

Po drugie primo- ja paliłem ściechy na Tbredzie napięciem 5V z zasilacza i proca nie uszkodziłem- teoretycznie jest bardziej wrażliwy na awarię podczas takiej operacji niż Tbird (większa komplikacja budowy, technologia 0.13).

Po trzecie primo- polska jenzyk trudna jenzyk  :D

Wydaje mi się, że po odblokowaniu mnożnika ( połączenie mostków L1) Drut-mod będzie działał . Mod na mojej płytce działa na zasadzie Drut-moda i gdy miałem Durona Morgana również mogłem ustawiać mnożnik :wink: . Ale jak ktoś to sprawdził i Drut-mod na pewno nie działa na thunerbirdzie to respect 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już kilka razy bawiłem się nożykiem i nic z tego... a proc porysowany, że mostków nie widać... próbowałem przepalać zasilaczem od komórki i bat. 9v i dalej nic... jak będę miał więcej czasu to go na 12v pokatuje... tylko czy nie zwalę zasiłki???

...a i jakie max stabilne fsb uzyskujecie na kt133a, bo u mnie cienko 145... 150 idzie ale tylko na jednej kości :?

...i jeszcze jedno athlonik ma połączone L1, czyli aby zmienić mnożnik należy o przeciąć? Oczywiście jakbym miał płytkę ze zmianą mnożnika to bez problemu dałoby się zmienić, a tak... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wezcie sobie taka 600W (gdzies topic byl) 70A na 5V :D

niepowinno sie nic staci no chyba ze nietrafisz w scierzki :) bo prad plynie od 12/5V do masy droga ktora stawia najkrotszy opor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema!

To cud ze udalo mi sie uruchomic komputer! :)

Od niedzieli procka ratowalem! :)

Palenie mostkow 12V 1A poszlo gladko (polecam)!

Lecz gdy ustawilem napiecie CPU na 1.8V i mnoznik na x12,5! To kurcze czestotliwosc mialem bezmian czyli niezadzialalo choc polaczenie bylo wedlug schematu fotka nr1 A tak mialem wczesniej ustawienie oryginalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem dlaczego mnoznik sie niezmienil! Laczylem na paczatku olowkiem HB! Pozniej starannie lutownica :) wlaczam kompa i znowu jest jak bylo wiec wziolem zwiekszylem sobie fsb na 150 (mysle sobie ze jak mam wieksze napiecie to bedzie stabilniejszy przy tym ustawieniu) wlacza sie windows! Ciach! zwis! No to ja mu reseta! I juz sie nieuruchomil!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to juz H*J sobie mysle mam to co chcialem! :) ale sie nie poddalem wziolem sie ostro do pracy! wziolem spowrotem ustawienia takie jak byly, ale znowu bez zmian, brak obrazu! No to chwila zastanowienia wzilem reset BIOS'u i bez zmian! No to puzniej wziolem zworke i zmienilem szyne fsb na 100! Ełreka uruchomil mi sie z 850MHz'ami! mysle sobie ze jak sie uruchomil no to dam spowrotem fsb na 133 i brak reakcji pracy! :(

No i mam zamiast zwiekszyc czestotliwosc to zmniejszylem sobie!

podejszewam ze to moze plyta mi troche sie dorypala! jeszcze jutro bede wiedzial dokladniej bo pozycze sobie procka kumpla i jesli jego CPU pujdzie bez problemu to bede musial sobie kurde kupic nowego!

A ztym bedzie problem bo dzien przed tym zamowilem sobie deske snowboardowa i musze wydac cale moje oszczednosci na deche a z tym prockiem musze sie teraz meczyc :)

850MHz zobaczcie sami Moj CPU teraz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O stary ty niewiesz jak bardzo sie ciesze! :) zwlaszcza gdy czekam za waznymi e-mailami!

Fakt ze gry juz niebeda zbyt dobrze chodzic ale sobie moge muzy posluchac obejrzec pare filmow napisac prace itp! :)

Boje sie tylko ze plyta dostala troche w dupe bede musial ja jutro ostro pzretestowac poniewaz w 4 pazdziernika gwarancja mi sie konczy! Bede musial troche plyte dobic abym mogl zwlozyc reklamacje! :) wezme sobie wtedy asusa albo gigabajta ? Jeszcze niewiem jaka jest dobra do overklockingu jesli macie jakies pomysly to prosze bardzo o poradzenie dobrej plytki na amd na DDR 333 :). Bo ten ECS co mam gdy dawalem kiedys fsb na 160 to wylaczal mi sie monitor i pozostawal mi reset biosu a przy 150 pracowal niestabilnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzilem plyte glowna i nic sie jej niestalo a szkoda troche bo nietylko bym mial nowa gwarancje ale i lepsza plyte :) ale nic trzeba sie cieszyc z tego co sie ma :)

Procek mi dziala stabilnie na szynie fsb 100x8.5 niemoge juz go wogule tknac dziala mi tylko na tych ustawieniach jakie on sobie daje!

Procek mozliwe ze jeszcze da sie uratowac ale bede probowal jak sobie kupie jakiegos lepszego!

Bardzo bym prosil o doradzenie mi kupna procka z athlonow tak do ceny 700 zeta :)

Taki ktory dobrze sie kreci i jest poprostu gid proc czyli super np athlon xp 1700+ moze jest jakis takich co dobrze sie kreca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie ponownie!

Bardzo bym prosil o doradzenie mi jaki lepiej procek kupic czy 1700+ czy Bartona 2500+ chodzi mi glownie o mozliwosci co do ceny :)

O to przekierowanie do mojego topicu serdecznie zapraszam :)

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=542532#542532

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...