Anon Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Buduje WC na 3 kompy i 3 karty graficzne instalacja wykonana jest z rurek miedzianych w osłonie (wiadomo zeby sie woda zima nie skrapłała). woda bedzie chłodzona sporym kaloryferem który odłączyłem od instalacji w domu i podłączyłem do mojego WC 8) . poza tym na dwór wyprowadziłem rurki do podłączenia małej miedzianej nagrzewnicy (chłodzenia zimowe). teraz zastanawiam sie jaką pompe kupić, jaka wydajność. Mam na oku pompe GRUNDFOS UPE 32-60 o maksymalnej wydajności 3600l/h (przy podnoszeniu na 2 metry wydajność spada do 3000l/h)pompa jest sterowana elektronicznie (reg.obrotów) i mozna ja podłączyć do sieci lokalnej :D . Co o tym myslicie ??? Wystarczy taka pompka ??? Zmienic coś ??? Za podpowiedzi i poprawki z góry dziękuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Nie wiem co to za pompa, ale polecam taką do CO, koszt 200-350zl zależy jakiej firmy, też ma regulacje obrotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 A ja powiem ci, ze laczenie komputerow za pomaca wc i stosowanie 1 systemu chlodzenia do calosci jest imho kiepskim pomyslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Nie wiem co to za pompa, ale polecam taką do CO, koszt 200-350zl zależy jakiej firmy, też ma regulacje obrotów. To jest wlasnie taka pompa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 IMHO najlepiej zastosowac 3 nagrzewnice i ten kaloryfer dla wiekszego speeda. Wygldalo by to tak. Pojemnik z woda - nagrzewnica - CPU1 - GPU1 - nagrzewnica1 - CPU2 - GPU2 - nagrzewnica2 - CPU3 - GPU3 - kaloryfer - pojemnik z woda. Pompka 3000l/h to minimum!!! IMHO przydala by sie jakas 4000-5000l/h od C.O taka potężna. JAK ZROBISZ TO ZAPODAJ JAKIES ZDJECIA FAJNIE TO MUSI WYGLADAC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 będzie spore Ciśnienie i trzeba dokładnie wszystko połączyć i nie instalować zwykłych rurek akwarystycznych tylko jakieś zbrojone węże np "Gardeny" ale WC na 3 kompy to jednak kiepski pomysł :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 To wszystko bedzie połączone równolegle więc powinno byc dobrze, moge jeszcze załatwic chłodnice od stara 8) to powinno byc oki . a ciśnienie nie bedzie takie duze wszystko dopasowałem (przekroj rurki od pompy dziele na trzy i daje 3 mniejsze rurki które pozniej dziele na 2 i do GPU i CPU i tak na 3 kompy to wszystko do bloków mających taką samą przepustowość jak rurki "dolotowe" (sąsiad mi własnie robi 3 bloki na CPU i GPU) . Pompe dac mocniejszą ??? Moze GRUNDFOS UPE 32-80K ma do 10000l./h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 qr.wa nie wiem co mam o tym myslec ale musisz to tak zorganizowac zeby mozna bylo kazdego kompa od instalacji odlaczxyc w taki sposob zeby pozostale mogly pracowac czy;i jakies zwory i do czegos to trzeba przykrecic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 Na karzdym zordzielaczu na CPU I GPU są zaworki wszystko mozna ogłączać i załączac podczas przcy systemu, to juz mam przemyslane. Pozostała kwestia pompy i wymiennika ciepła , czy pojemny kaloryfer da rade , moge dołączyc jeszcze chłodnice od stara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 7 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2002 wg mnie kaloryfer odpada poradna chlodnice samochodowa i to na prawde duuuuuza i jeszcze jakies wentyle do tego byc moze i to bedzie za mlao trzeba policzyc ile wat wydadza wszystkie procki z siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...