Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Buduje WC na 3 kompy i 3 karty graficzne instalacja wykonana jest z rurek miedzianych w osłonie (wiadomo zeby sie woda zima nie skrapłała).

woda bedzie chłodzona sporym kaloryferem który odłączyłem od instalacji w domu i podłączyłem do mojego WC 8) . poza tym na dwór wyprowadziłem rurki do podłączenia małej miedzianej nagrzewnicy (chłodzenia zimowe). teraz zastanawiam sie jaką pompe kupić, jaka wydajność. Mam na oku pompe GRUNDFOS UPE 32-60 o maksymalnej wydajności 3600l/h (przy podnoszeniu na 2 metry wydajność spada do 3000l/h)pompa jest sterowana elektronicznie (reg.obrotów) i mozna ja podłączyć do sieci lokalnej :D .

Co o tym myslicie ??? Wystarczy taka pompka ??? Zmienic coś ???

Za podpowiedzi i poprawki z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO najlepiej zastosowac 3 nagrzewnice i ten kaloryfer dla wiekszego speeda. Wygldalo by to tak.

Pojemnik z woda - nagrzewnica - CPU1 - GPU1 - nagrzewnica1 - CPU2 - GPU2 - nagrzewnica2 - CPU3 - GPU3 - kaloryfer - pojemnik z woda. Pompka 3000l/h to minimum!!! IMHO przydala by sie jakas 4000-5000l/h od C.O taka potężna. JAK ZROBISZ TO ZAPODAJ JAKIES ZDJECIA FAJNIE TO MUSI WYGLADAC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko bedzie połączone równolegle więc powinno byc dobrze, moge jeszcze załatwic chłodnice od stara 8) to powinno byc oki . a ciśnienie nie bedzie takie duze wszystko dopasowałem (przekroj rurki od pompy dziele na trzy i daje 3 mniejsze rurki które pozniej dziele na 2 i do GPU i CPU i tak na 3 kompy to wszystko do bloków mających taką samą przepustowość jak rurki "dolotowe" (sąsiad mi własnie robi 3 bloki na CPU i GPU) . Pompe dac mocniejszą ??? Moze GRUNDFOS UPE 32-80K ma do 10000l./h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qr.wa nie wiem co mam o tym myslec ale musisz to tak zorganizowac zeby mozna bylo kazdego kompa od instalacji odlaczxyc w taki sposob zeby pozostale mogly pracowac czy;i jakies zwory i do czegos to trzeba przykrecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na karzdym zordzielaczu na CPU I GPU są zaworki wszystko mozna ogłączać i załączac podczas przcy systemu, to juz mam przemyslane. Pozostała kwestia pompy i wymiennika ciepła , czy pojemny kaloryfer da rade , moge dołączyc jeszcze chłodnice od stara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...