Skocz do zawartości
sokół

HDD i taśma

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do HDD moze byc podpieta tasma 40-sto żyłowa? Bo mam dziwne problemy typu : usuwam sterowniki, czyszcze połowe dysku a gdy uruchamiam ponownie kompa wszystko jest na swoim miejscu. Pytanie: JAK? JAKIM CUDEM TO WSZYSTKO WRÓCIŁO? Myślałem że to moze ta tasma bo do tej pory miałem 80 żyłową i było ok. Czy ktos wie czym to jest spowodowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Czy do HDD moze byc podpieta tasma 40-sto żyłowa? Bo mam dziwne problemy typu : usuwam sterowniki, czyszcze połowe dysku a gdy uruchamiam ponownie kompa wszystko jest na swoim miejscu. Pytanie: JAK? JAKIM CUDEM TO WSZYSTKO WRÓCIŁO? Myślałem że to moze ta tasma bo do tej pory miałem 80 żyłową i było ok.    Czy ktos wie czym to jest spowodowane?

dyski od ata 66 (wlacznie) w gore wymagaja tasmy 80 pinowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

dyski od ata 66 (wlacznie) w gore wymagaja tasmy 80 pinowej

jezeli chcesz zeby pracowaly w trybie szybszym niz UDMA mode 2 (ATA33) czyli UDMA mode 4 (ATA66), itd ... bo jak podopiniesz pod tasme 40 to dysk bedzie pracowal w jako ATA33

sokół w razie co ustaw w BIOS'ie tryb pracy dysku na AUTO, wylacz smarty i inne bzdety i sprawdz czy tasma nie jest uszkodzona

BTW co Ty usuwasz - system :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Znajduje mi jakis bład na dysku, ale tego błędu nie moge usunąć. Nic nie moge zapisac i wykasować.

a ustawiles w BIOS'ie jak napisalem i sprawdziels tasme :?:

jezali tak to sciagnij sobie Ranish'a - ustaw na partycje na ktorej wywala blad i zrob weryfikacje (wcisnij V) moze masz BAD'y - jakbys mial to na FAQ'u jest opisany fajny program (sam nim wyleczylem swojego Szajsunga z BAD'ow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Kurde juz nie wiem co z tym jest. Nie moge usunac partycji ani sformatowac, a za kazdym razem jak uruchamiam kompa to włącza mi sie scandisk.

- zmien tasme

- odkrec proca

- wywal wszytkie zbedne rzeczy z kompa

- zresetuj BIOS - zaladuj defaultowe ustawienia

- sprawdz dysk na innym kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami dzieją się dziwne rzeczy jak zmienisz taśmę.

Na przykład gdy przenosiłem dane z kompa kolegi (szajsung 40 giga 7200rpm master - mój WDek slave wszystko na kablu ata 33) to po przeniesieniu dysku do mojego kompa (master ata 100 jakby ktoś nie był pewien) dane kopiowane zniknęły. Dopiero po przestawieniu dysku na slave dane pojawiły się "na nowo". Fajnie co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdy robie scandiska to otrzymuje taką oto wiadomośc: "Obszar rozruchowy dysku zawiera ważne informacje, które są uszkodzone lub nieprawidłowe. To może spowodować, że system Windows może błędnie wskazywać wolne miejsce na dysku. Program ScanDisk naprawi obszar rozruchowy przez zapisanie poprawnych wartości w tym obszarze."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea:

sokół sprawdziles dysk RANISH'em, zrobiles FDISK /MBR w DOS'ie, naprawiles te nieprawidlowe wielkosci :?:

skoro pisales ze ribiles wszystko co proponowalem poprzednio to napisz czy tak samo dysk zachowywal sie na innym kompie

a RANISH tez nie jest w stanie sformatowac prtycji :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam POWERMAX'a ze stronki maxtora i tam jest test dokłądny i 90 sekundowy, low level format itp. a wszystko w trybie graficznym (jak na dos'a).

jeśli low level format nie przejdzie tym programem to chyba nic już nie zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuzwa....LOW LEVEL FORMAT...tematy o tym byly....sam pisalem na temat sensownosci robienia tego na nowych dyskach.

Rob na wlasne ryzyko.

PS. AMD siedzisz na tym forum dlugo i powinienes to wiedziec...Chyba ze lubisz dawac "rady" nie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtarce sie mi sie tez nowy dysk wali tz glownie chodzi o partycje E no szlak mie trafi a.. pujde do kupla z dyskiem i wgram cos na ta partycje to spoko jak wrcoe nie da sie tego otworzyc kursor skacze po ekranie straszne obciazenie i co musze formata robic i nawet jak z dyskiem sie z domu nie rusze czasem sie to robi tz nie moge np skopiowac filmu z cd na ten dysk bo wywala ze nie i koniec ...ktos mi powiedziale ze mam wira w systemie dysku niby wgralem nowy ale dalej to samo moze wiecie co to jest

a i raz wyskoczylo mi ze dysk nieprawidolowy ( znaczy stradowy hdd-0) i nawet sie z formatowqac nie chcial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...