przeciwnik Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 od wczoraj dręczy mnie straszny problem:-( mój komputer 3 razy szybciej pracuje tzn: 1.Zegarek w kompie 3 razy szybciej pracuje. 2.jak prubuje grać w gry też 3 razy szybciej chodzą i do tego niemilosiernie szarpią. 3. muzyka jest przyspieszona. 4. kursory szybciej migają. Panowie co się dzieje z moim komputerem? Przedchwilą przeinstalowałem system i nic nie pomogło:( Dodam że nie za każdym razem komp tak '' przyspiesza'' czasami jak go uruchomie to jest ok. Proszę o jaką kolwiek pomoc! Zaraz zresetuje bios i zobaczy czy coś to da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 zresetuj biosa, wgraj najnowsze stery , przelec antivirem. wiecej pomyslow nie mam:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Hehehehehehe, a moze to Ty jestes za wolny do tego kompa ?? :D:D A tak serio to moze to jakis vir ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 od wczoraj dręczy mnie straszny problem:-( mój komputer 3 razy szybciej pracuje tzn: 1.Zegarek w kompie 3 razy szybciej pracuje. 2.jak prubuje grać w gry też 3 razy szybciej chodzą i do tego niemilosiernie szarpią. 3. muzyka jest przyspieszona. 4. kursory szybciej migają. Panowie co się dzieje z moim komputerem? Przedchwilą przeinstalowałem system i nic nie pomogło:( Dodam że nie za każdym razem komp tak '' przyspiesza'' czasami jak go uruchomie to jest ok. Proszę o jaką kolwiek pomoc! Zaraz zresetuje bios i zobaczy czy coś to da. 99,99% :roll: :wink: wirus, ani zadne uszkodzenie, ani zadna awaria nie powodowala by takich defektow, wiec masz po prostu wirusa :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 ale przeinstalowałem cały system . przedtem formatowalem dysk twardy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 Moze cwaniak gdzies sie zaszyl - sprawdz antyvirem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 sa wiry ktore 'zakopuja' sie w ramie. przelec antivirem z funkcja czyszczenia ramu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 sa wiry ktore 'zakopuja' sie w ramie. przelec antivirem z funkcja czyszczenia ramu .Nie sadze zeby po reboocie dalej tam byl ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 zainicjuj instalkę jakiegoś linuxa z płyty - jeśli objawy będą te same to jednak BIOS... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrVonFetysz Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 hehe po co sie martwisz jak chodzi ci szybko przynajmiej nowe gry nie beda sie chaczyc:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recenzent_ Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 sa wiry ktore 'zakopuja' sie w ramie. przelec antivirem z funkcja czyszczenia ramu .Nie sadze zeby po reboocie dalej tam byl ;) niekoniecznie przeciez podczas ladowania systemu to to moze sie wgrywac do ramu i tam rezydowac wiec moglbym restartowac kompa wiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 zresetowałem bios i narazie jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 21 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2003 to moze byc generator zegara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichon Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 :-) OŚLA ŁĄCZKA :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 no i znowu to powróciło :( 1.Zegarek w kompie 3 razy szybciej pracuje. 2.jak prubuje grać w gry też 3 razy szybciej chodzą i do tego niemilosiernie szarpią. 3. muzyka jest przyspieszona. 4. kursory szybciej migają. Przedchwilą resetowałem bios. bateryjke na kilka godzin wyciągałem. wirus to napewno nie jest! nie dość że mam zainstalowanego antyvira i formatowalem wszystkie partycje, sterowniki na nowo ściagałem z netu. dodam, że zegarek w biosie chodzi ok. ale w winowsie szaleje i to samo się dzieje ze wszystkim. teraz jak pisze to kursor od myszy mi miga jak szalony! zauważyłem że dzieje się to tylko na magistrali 133 na 166 i powyżej jest ok. czasami jak uruchamiam komputer to jest ok, a powiedzmy co 5 uruchomienie komp wariuje 3 razy szbciej pracując :( Panowie macie jakieś pomysły jak się z tym uporać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 ciekawe co jest przyczyna! może jakieś czary :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 ciekawe co jest przyczyna! może jakieś czary :) Nie czary jezu :) Winę najprawdopodobniej ponosi uszkodzony zegacz RTC. Kiedy kwarc dostaje wysze napięcie, drga szybciej. Wobec tego wydaje mi się, że to fizyczne uszkodzenie jednego z elementów płyty głównej w obszerze sterowania RTC. Może się mylę, ale tak mi się wydaje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Jeszcze jadna sprawa. Zearem steruje przerwanie biosu wywoływane ileśtam razy na sekundę (nie wiem dokładnie ile, niewiele programowałem na niskim poziomie). Jeżeli bios zgłasza przerwanie za często (to może być też wina RTC, ale napisałeś, że zegar w sETUPIE działa OK), to masz takie właśnie symptomy. Kiedyś extender dos4gw robił czasami takie artefakty modyfikojąc tablicę wektorów przerwań, ale tan już poszedł w niepamięć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 dobra zegar zegarem, ale czemu wszystko szybciej chodzi ? gry w przyspieszonym tempie, ikony szybko się otwierają, kursory migoczą, nawet pasek jak winda się ładuje 3 razy szybciej chodzi! moge wymieniać dalej : muzyka szybciej się odtwarza, reklamy na necie migają 3 razy szybciej. 3 demark 2001 chodzi w przyspieszonym tempie itd.... Panowie może macie jeszcze jakieś pomysły? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaZi Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 moze przez przypadek procek podkrecil sie do 10 ghz bueheheuheuehe nie no ale jak to mozliwe zeby gry szybciej chodzily i 3dmark :roll: :roll: :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 A wiesz co to pętla opóźniająca? Jeżeli nie, to pograj w jakąś b. starą grę. Wszystkie aplikacjie używają zegara RTC aby się synchronizować z otoczeniem. Tak więc: muzyka musi wiedzieć ile sampli puścić na sekundę, gra jak szybko przesunąć postać etc. Komputer nie może zobaczyć która jest godzina na Twoim budziku. Patrz: V=s/t, a zatem prędkość to droga do czasu. skąd ten czas? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 moze przez przypadek procek podkrecil sie do 10 ghz bueheheuheuehe nie no ale jak to mozliwe zeby gry szybciej chodzily i 3dmark :roll: :roll: :roll: no niby nie możliwe a jednak chodzą miej więcej 3 razy szybciej! Nie chodzi o fps , a o szybkość animacji bo fps miej więcej o 3 razy spada. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 A wiesz co to pętla opóźniająca? Jeżeli nie, to pograj w jakąś b. starą grę. Wszystkie aplikacjie używają zegara RTC aby się synchronizować z otoczeniem. Tak więc: muzyka musi wiedzieć ile sampli puścić na sekundę, gra jak szybko przesunąć postać etc. Komputer nie może zobaczyć która jest godzina na Twoim budziku. Patrz: V=s/t, a zatem prędkość to droga do czasu. skąd ten czas? :) czyli mam uszkodzony zegar RTC ? można go jakoś naprawić? płyte mam od 2 miesięcy i była kupowana w siriusie, najgożej że potrzebuje kompa do pracy i nie moge się z nim rozstawać :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 może aktualizacja bios-u pomoże? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 chcialem to zrobić ale mam najnowszy czyli 18. może jak bym powrócił do wcześniejszczej 17 to by było ok. bo nie przypominam sobie żebym na biosie numer 17 miał coś takiego. tylko nie wiem jak wrócić do 17. może ktoś by mi opisał krok po kroku jak to zrobic? w sprawach dosu i dosowych komend jestem zielony :( Bios aktualizowałem Abit flash menu , wciskając jeden przycisk live update, i reszta się sama zrobiła. Pamiętam że wyskoczyła informacja czy zachować wcześniejszy bios, kliknełem, że tak. dzięki ci nem za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Zapuść 3DMarka i daj wynik do madonion ;) rekord murowany :). Niekiedy takie jaja działy się jak bateria niekontaktowała lub była zużyta, może ją wyjmij i dognij blaszkę, od razu pomierz czy jest ok., jeżeli nie masz czym zmieżyć to weź do niej podepnij zwykłą diodę na parę sekund, jak poświeci "równym" światłem to ok. Ale coś to mało prawdopodobne jest, masz chyba w miarę nową płytę. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 twoja plyta jest narkomanem! :lol: spiduchem :lol: zaprowadz ja do monaru.... a powaznie to chyba nem ma racje... plytka wroci na gware... Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Zapuść 3DMarka i daj wynik do madonion ;) rekord murowany :). A właśnie, że NIE :D Dlaczego? FPS = frames per second, czyli kiedy on ma sekundę trzy razy krótszą od zegarowej, to karta graficzna wyrenderuje TRZY razy MNIEJ klatek na taką sekundę. A więc jego FPS będzie trzy razy mniejsze niż w rzeczywistości :D. Zastanówmy się, jak uszkodzić RTS w inną stonę, tak, aby kwarc dostał niższe napięcie, albo BIOS ustawić tak, aby przerwanie zegarowe wykonywało się np. cztery razy wolniej? Jeżeli by się to udało, to gdy normalnie komputer zareportuje 50 fps, to my będziemy mieli 4 razy tyle, a więc 200. Czy mi się wydaje, czy oznacza to też o wieeeeeeele więcej punktów w 3d marku? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssound Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Mialem tak kiedys, dokladnie mowiac to wlasnie z 3D markiem, strasznie szybko zrobil wszystkie testy (same gry) wynik był o ponad połowe gorszy. Nie wiem czego to byla wina bo po restarcie kompa wszystko wrucilo do normy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 To raczej nie jest wina RTC, lecz zwalony masz układ czasowo-licznikowy stanowiący część logiki zaszytej w mostku południowym, albo jakiś program (niekoniecznie wirus) podczas startu kompa modyfikuje jego stałe czasowe. Układ ten normalnie odpowiada za generowanie przerwań z częstotliwością 18.2Hz, ale w tym przypadku coś się z nim pochrzaniło i stąd masz takie dziwne objawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...