Skocz do zawartości
bkroy

Komp-serwer do sieci i Neo+ (jaki???)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaki komp najlepiej podpiąć do Neostrady +, aby wszystko chodziło że tak powiem "bezobsługowo" tzn. żebym nie resetował go co 2 dzień.

Sieć składa się z 7 kompów, z czego 3 kompy dzień w dzień chulają, reszta tylko jak wrócą z pracy wieczorem ;-) ...

ps. chodzi mi o konfigurację za ok. 400-450zł, uwagi typu PIII 1000, 512 ram, raczej nie wchodzą w grę - chyba że ktoś ma taki do sprzedania.

Szukam czegoś dobrego ale także w dobrej cenie

Co do sieci, to przydałoby się na tym obsługiwać ftp i maila (neo+ daje chyba 50mb na skrzynkę i 50mb na www)

Proszę o sugestie i wskazówki.

Na Jakim Systemie Tą Neostrade Postawić - Winda, Linux czy Novell?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bkroy: może byś zaczął od przyklejonych??

Co do kompa to nawet p166 wystarczy, p2 300 byłby totalnie satysfakcjonujący. Co do maila to raczej będzie problem, neo ma zmienne ip. Co do systemu to linux. Najmniejsze wymagania, największe możliwości i elastyczność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bkroy

wyzej ci Paranoik napisal

ze na 300 bedzie ci smigal a co do grafy ja mam na jakims gownie co ma 0.5Mb chyba ze chcesz srodowisko graficzne ale na serv to niepotrzebne

a co do dystrybucji to mam na slack'u chociaz sie specjalnie nie znam na tym mam brata od servera :P

ps mi serv chodzil na p166 i 32 ramu i 0,5mb grafie teraz mam chyba celke 433 i 128ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co za różnica? Nadaje się do podziału praktycznie każdego łącza. Co do dystrybucji polecam slacka. Co do mejla nie będzie działał (nawet przy domenie coś.neostrada.pl bo posiadają wpisy 'IN MX' na serwer tepsy i raczej tego nie da się zmienić (mogę się mylić)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co kombinować z tepsą, przecież na zmiennym IP również można postawić serwer maila z pomocą przychodzi dynamiczny DNS. Np. można założyć domenę w no-ip.com i po kłopocie, dostarczają oprogramowanie czuwające na tym, czy IP się zmieniło, i w razie takowej sytuacji zmieniają automatycznie wpisy DNS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to chodzi pod sdi :/

a co do tego mejla chodzi mi o to ze oni ci daja konto na neo i chyba maja hosting u siebie takze jak zrobisz se www/poczte to bedziesz sie laczyl z nimi a nie beda sciagac od ciebie to jest nawet wygodniejsze bo nie zawali ci lacza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jaki sposób może TPsa sprawdzić czy Neostrada jest podzielona??

Są różne sposoby, choć nie dają 100% pewności.

Nie podglądając treści przesyłanych danych (czego IHMO prawnie im nie wolno robić) mogą sprawdzać np. ttl pakietów, sprawdzić czy masz włączony IP forwarding, a nawet wyśledzić numer sieci lokalnej. Jednak to w zasadzie jak napisałem nie daje podstaw, bo możesz równie dobrze mieć np. system z linuxem i zainstalowanym VMware na którym postwiony jest windows, korzystający z linuxa jako bramy do netu. Oczywiście wszystko to w ramach jednego fizycznego komputera.

Poza tym jak napisał ParanoiK nie sprawdzają tego.

Nie wiem czy w tym momencie przy zmennym ip serwery pocztowe będą najszczęśliwsze.

Dla małych, lokalnych sieci, dlaczego nie...nie widzę jakiś przeciwwsakzań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi