Skocz do zawartości
Dreggo

Okrągłe kable HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy naprawde warto inwestować ponad 50 zł w kable ekranowane, czy wsytarczą zwykłe "okrąglaki" ?

Czy te ekranowane są dużo lepsze ?

Rozważam poniższe opcje.

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6567&sid=1

http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6570&sid=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:o

1. z cenami to chyba ich pogielo - TU masz to samo i taniej

2. co do gotowych okraglych tasm to maja jedna ogromna wade - twarde/sztywne oslonki przy wtyczkach - czasem bardzo przeszkadzaja

3. samemu mozna szybko zrobic "okragle" tasmy bez rozcinania - wysztarczy poskladac tasme w harmonijke i spiac (albo dac jaka oslonke) i wyjdze cos jak te tasmy od MSI

Dołączona grafika

moze ladne nie sa ale zadanie (lepsza curkulacja powietrza w budzie) spelniaja

4. a cale to ekranowanie to IMO pic na wode :P

napisal rozczarowany uzyszkodnik tasiemki A26 ATA-133 Cobra Cable by ANTEC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO warto, zawsze pareset kilobajtow na sekunde wiecej :D.

benek

Ad 2)

Twarde oslonki przy wtyczkach rzeczywiscie przeszadzaja, dlatego tez trzeba bylo je zdemontowac. :D

Ad 3)

No ale ekranu nie ma...chyba ze tez samemu sie zrobi... :twisted:

Ad 4)

Ekranowanie to hmm moze i pic na wode...w sumie obecnie EMI nie jest az takie duze...duzo sie nie zyska, tak jak pisalem wyzej pareset kilobajtow...no ale zalezy...jesli niespodziewasz sie cudow to chyba warto

Mowil posiadacz CoolerMaster ATA133 [obecnie SATA]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taśme okrągłą cooler-mastera ATA133 ekranowaną i między nią a zwykłą tasiemką nie widze prawie żadnej różnicy (wydajność)...

Za to różnica w cyrkulacji powietrza jest i to jak na głupi kabelek powiedział bym że spora - temp w obudowie spdała mi średnio o 2oC...

No i wygląd COOLer-master

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji wymiany PC poswiecilem 100pln na zakup okragłych kabli - i nie liczyłem na jakis wzrost wydajnosci - poprostu chodziło mi o porzadek z kablami - jak patrzylem na 3 tasmy poplatane w MidiATX to zal mi było tego kompa :)

Kupilem w cooling.pl 2x AKASA ATA100 w miedzianej siatce i 1x AKASA FDD takze w miedzianej siatce - jak juz pisałem cała impreza razem z przesyłka kosztowała mnie jakies 100PLN i jestem bardzo zadoowlony - od razu wiecej miejsca w obudowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to te kable maja glownie wlasciwosci estetyczne, zyskasz porzadek w kablach i lepsza cyrkulacje powietrza. Co prawda w budzie bedzie minimalnie chlodniej ale jak dla mnie to warto kupic te kable, bo sa porzadnie zrobione i mozes je sobie skrecac jak chcesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem sobie sam kabelki na okrągło. Porzecinałem TĘPYM nożem żyłki, odpowiednio złożyłem na siebie i całość starannie i mocno okręciłem taśmą izolacyjną (czarną). Zaleta -> kabel daje się dodwolnie wyginać i trzyma nadany kształt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja złożyłem zwykłe taśmy ata 133 na pół i są ustawione równolegle do obudowy, tzn nie stawiają praktycznie żadnego oporu powietrza - lepiej niż okrągłe.

lepiej samemu złożyć taśmę na pół, na 3 lub 4 części a kasę wsadzić w coś innego (np moją kieszen ;) ), np grafę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek - ostatnie modele coolermastera - te czarne, z uziemieniem przykręcanym, są już pozbawione wady starych czerownych oraz nowszych przeźroczystych jeśli chodzi o giętkość kabla - są idealne, małe, i końcóweczki nie są sztywne i nie przeszkzadzajaą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kucyk...test mial byc...i nie ma....ilez mozna czekac :wink:

AMD Rulezz rozumiem ze oplyw powietrza w budzie masz idealny powietrze zawsze wpada na kabel tam gdzie to sobie wytmysliles :lol: :lol:

i jeszcze 2 kewestia gdzie ekranowanie ?

A co lepiej ... to niech kazdy oceni ... imho rzeczywiscie "lepiej" kieszen :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek - ostatnie modele coolermastera - te czarne, z uziemieniem przykręcanym, są już pozbawione wady starych czerownych oraz nowszych przeźroczystych jeśli chodzi o giętkość kabla - są idealne, małe, i końcóweczki nie są sztywne i nie przeszkzadzajaą :)

napisales to chyba zeby mnie podlamac :P

jak znajde czas i skoncze walke z radiatorem na grafike - to wywalam ta "Kobre" od ANTEC'a i robie cos na wzor tych z fotki - mam nawet pomysl na "plecionke" do opasania tych tasiemek :)

...

Ad 2)

Twarde oslonki przy wtyczkach rzeczywiscie przeszadzaja, dlatego tez trzeba bylo je zdemontowac.  :D 

...

u mnie odpada - bo pod oslonkami jest folia aluminowa szczelnie opasajaca kabelki i bedaca czescia ekranu :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...