Timm Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Planuje zakup takiego sprzetu z opini jednego (niestety znam tylko jednego) znajomego wynika iz pracuja w miare stabilnie. Czy ma ktos to jeszcze i moze potwierdzi ich stabilnosc. Pliz pomozcie bo lada dzien musze kupic ap. Dodam: anteny kierunkowe millenium, odleglosc okolo 400m, anteny beda sie widzialy. Po drodze rzad drzew ale z wstepnych ogledzin wzrokowych wynika iz cale 4 pietro gdzie bedzie zamontowana antena jest widoczne z miejsca w ktorym bedzie druga antena. Czy jesli z jakichs powodow musialbym zamontowac wapa tak aby po drodze bylo drzewo sa szanse na stabilna prace jesli na drodze bedzie pojedyncze drzewo ( z tego rzedu o ktorym mowilem, sa to topole ktore podczas wiatru mogly by zaslaniac sygnal) Wapy maja slozyc do polaczenia dwoch lanow jedynym ich zadaniem bedzie dostarczanie internetu. Z gory dzieki za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yabo Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 witam polecam, mam w sieci kilka sztuk i sa stabilne. jedyny mankament jest taki ze nie pokazuja mocy sygnalow widzianych apekow, a jedynie ich nazwy... gdzie te wspaniale 1950 z telnetem... ale do rzeczy jaka dlugosc kabla planujesz do tych anten bo chyba nie 21 metrow kabla h-155? ;) (niezaznajomionym powiem ze tylko z tak dlugim kablem mozna tych apekow legalnie uzywac :D ). polecam ci szczegolnie kabel rg-223, jest latwy w zarobieniu (drut a nie linka jak h-155) i ma niskie tlumienie, 2 - 3 m mozna spokojnie zrobic co do drzew to bym sie nie przejmowal, sygnal spokojnie sie przebije, na jednym laczu mam wrecz puszcze po drodze i wszystko hula az milo popatrzec :) nie ustawiaj WEP (szyfrowanie sygnalu) to zdecydowanie pogarsza parametry lacza ustaw 6 kanal, jest najsilniejszy uwazaj na netie i nie wlaz im w wiazke (jesli masz netie lub inna siec telefoniczna na radiu w okolicy), zjedza cie z butami... chociarz chlopaki z URTiPu ich nie lubia i jak masz tam chody to jest do przodu ;) to chyba wszystko z podstaw... aha, ustaw jednego jako AP a drugiego jako AP Client, a nie jako brydze pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Hmm myslalem o H-1000. W jednym miejscu moze uda sie tylko 3m, w drugim mam nadzieje 7m starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yabo Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 dobry h-1000 nie jest zly :) jedyny mankament jest taki ze musisz zrobic dodatkowa przejsciowke na male gniazdo apeka, a przy cienkim kablu wystarczy zarobic mala i duza po obu koncach i jest po sprawie, kazde laczenie to strata na sygnale... no ale 400m to nie tak duzo znowu :) na 1965 mam lacze na 6km i dziala ok :) coprawda na parabolach wielkosci UFO, ale coz... :) qmpel robi kable po 10 - 15 na zwyklym rg-58 i tez mu dziala ok... cuda sie zdarzaja :) jak masz mozliwosc to montuj ap jak najblizej anteny, mozna na murze kolo masztu albo na maszcie w hermetycznej puszcze, nic im sie nie dzieje :) a im krotszy kabel tym lepiej dla sprawy :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Qrde ja dopiero zaczynam z radiowkami i sie troche pogubilem ;). H-1000 ma chyba mniejsze tlumienie niz H-155. Zawsze to przeciez na H-1000 mozna bylo wiecej pociagnac z anteny do ap :o. To jak radzisz na H-155 jechac. ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yabo Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 chyba cos namieszalem ci za bardzo :) h-1000 ma mniejsze tlumienie niz h-155 bo jest grubszy, na h-1000 mozna stawiac dluzsze odcinki kablowe przy mniejszych stratach chodzilo mi o to ze musisz zrobic cos takiego zeby dzalalo ap *---0====0===millenium * to mala zlaczka do ap --- to cienki kablek np h-155 0 duza zlaczka === h-1000 a jak robisz tylko na h-155 to wyglada to tak ap *-----0---millenium czyli masz mniej polaczen czyli mniejsze straty sygnalu jesli zdecydujesz sie na tylko i wylacznie cienki kabelek to stosuj nie h-155 a rg-223, jest lepszy i prostszy w obrobce chyba wsio, jak jeszcze cos to jutro bo ide spac :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GSI Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Co do czarnuchów to różne bywa , ja bym polecał 1950 wg mnie najlepsze apeki planeta a u nas pare takich chodzi bez zarzutu i nawet na małych antenach . A na czarnych (1965) to najlepiej miec jak najwieksza antene . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Tylko 1950 jest okolo 2 razy drozszy do tego jeszcze bede musial ruter albo serwer postawic w drugim lanie a to odpada(serwer). Pozatym niema wtedy jak lacza dzielic a sprzetowy badziew do zazradzania laczem nie usmiecha mi sie inwestowac :( a raczej nie oplaca niz nie usmiecha... W sumie na poczatku myslalem nad 1950 ale jak obliczylem z jakimi wydatkami to by sie wiazalo to w zasadzie podziekowalem... A najgorszy jest fakt realnej mozliwosci postawienia tam serwerka w miejscu gdzie bedzie ap... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 No dobra wypozyczylem na 5 dni ap 1965 do tego 2 kierunkowe millenium prawoskretne , 1 kabel 5m drugi 10m H-1000. ZONK:( Odleglosc linka ~80m 10% gubi pakietow transfer strasznie slaby. Tylko jedno drzewo po drodze :[. Jak probowalem przejsc przez krzaki nawet jeden pakiet nie przeszedl. Prosba jaki kanal i co jak poustawiac aby to zaczelo dzialac... W praktyce ostatecznie link ma wygladac nastepujaco : odleglosc nieco ponad 300m anteny beda sie widzialy. Testy robie teraz aby w przyszlosci moc postawic kilka kolejnych linkow w miejscach gdzie niemam jak dojsc kablem. plizz pomozcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...