Skocz do zawartości
BLANTMEN

Algorytm trójmianu kwadratowego ...

Rekomendowane odpowiedzi

co to jest to: 'sqrt(delta)  ?? BLANTMEN - jak (jesli  :wink: ) zdasz na 5 to napisz co bylo... az sie boje :) C++ masz opanowany perfect?

'sqrt(delta)' -> pierwiastek z dlety. A C ++ myśmy wogóle nie ruszali. Za to mam opanowanego Visuala, Html'a i teraz właśnie tłuke algorytmy 8) Ja licze właśnie na 5 z infy :P

Hmm... visuala bym nie zaliczał do języków programowania, html'a na pewno nie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest to: 'sqrt(delta)  ?? BLANTMEN - jak (jesli  :wink: ) zdasz na 5 to napisz co bylo... az sie boje :) C++ masz opanowany perfect?

'sqrt(delta)' -> pierwiastek z dlety. A C ++ myśmy wogóle nie ruszali. Za to mam opanowanego Visuala, Html'a i teraz właśnie tłuke algorytmy 8) Ja licze właśnie na 5 z infy :P

Hmm... visuala bym nie zaliczał do języków programowania, html'a na pewno nie ;]

żebyś sie nie zdziwił akurat dzisiaj przychodze na zajecia z infy i profesor mowi: no to macie 3 tyg. na opanowanie nowego jezyka programowania jakim jest HTML, przyjdziecie napiszecie jakas prosta stronke i git (no offence to prof.)

BTW.

BiAłY jakim ty podrecznikiem jedziesz akurat co do dnia, godziny mam to samo na zajeciach z matmy tzn. jednomiany, wzory viete`a noi ukochane zadania optymalizacyjne - klasa IILO Oficyna Edukacyjna K. Pazdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest to: 'sqrt(delta)  ?? BLANTMEN - jak (jesli  :wink: ) zdasz na 5 to napisz co bylo... az sie boje :) C++ masz opanowany perfect?

żebyś sie nie zdziwił akurat dzisiaj przychodze na zajecia z infy i profesor mowi: no to macie 3 tyg. na opanowanie nowego jezyka programowania jakim jest HTML, przyjdziecie napiszecie jakas prosta stronke i git (no offence to prof.)

BTW.

BiAłY jakim ty podrecznikiem jedziesz akurat co do dnia, godziny mam to samo na zajeciach z matmy tzn. jednomiany, wzory viete`a noi ukochane zadania optymalizacyjne - klasa IILO Oficyna Edukacyjna K. Pazdro

No ja tak jak pisałem klasa z rozszerzonym: angielskim, matematyką i informatyką, książka (podręcznik + zbiór zadań): "Podręcznik do liceów i techników klasa II" Krzysztof Kłaczkow, Marcin Kurczab i Elżbieta Świda.

Ps: Co ja będę p.i.erdzielił :P, taka czerwona od Pazdro :D :lol:

Pozdrawiam i widze, że mam na kogo liczyć jak nie będę mógł zrobić jakiegoś zadania :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: Nie chciało mi się edytować posta, a i tak licznika nie ma, więc :):

- odnośnie daty realizacji materiału z matmy (zgodność co do godziny i dnia) to może ciebie uczy ten sam nauczyciel? :lol: ;), szczerze mówiąc podejrzewam swoją matematyczke o zdolności nadprzyrodzone :P (często wychodzi z sali) może potrafi się szybko przemieszcząć? albo zatrzymywać czas ? :P

Prawie jak w X-files.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak piszecie takie algorytmiki to pewnie szalejecie w Turbo Pascalu.Oj, to były czasy.....

Mnie tam programowanie nie kręci, ale w sumie przydatna rzecz.

No ale takie algorytmy to tylko miło powspominać, potem sie zaczną nieźle popier.... rzeczy.

:):):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HTML na pewno nie jest językiem programowania. Visual basic jest językiem skryptowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HTML na pewno nie jest językiem programowania. Visual basic jest językiem skryptowym.

co do HTML to sie zgodze, ale z Visual Basic'iem rozne zrodla podaja inaczej :) , np. TU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mhm... a mielisci juz tw. Bezoute`a? mam to w zeszycie z kolka mat. z 2 gim :D tr. pascala tez jest. o i nawet delta !!! mam napisane ze sa 2 rozw. takiego algorytmu: delta i ax^2=- c/a :D ale jak sie sama delte oblicz to juz nie mam :/ pewnie nie chcialo mi sie cohdzic na kolko... eh ... teraz wiem po co chodzilem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- odnośnie daty realizacji materiału z matmy (zgodność co do godziny i dnia) to może ciebie uczy ten sam nauczyciel? :lol: ;), szczerze mówiąc podejrzewam swoją matematyczke o zdolności nadprzyrodzone :P (często wychodzi z sali) może potrafi się szybko przemieszcząć? albo zatrzymywać czas ? :P

Prawie jak w X-files.

masz we mnie swego brata :D

(a tak przy okzaji to chodze do IILO w Zawierciu, zawsze byłem ciekaw czy znajdzie sie ktos z tej budy na forum, raz byl koles ale ksywki nie pamietam :? )

Mówiąc o trójmianie kwadratowym to moge powiedziec tyle ze w gim. to mialem to tylko na zajeciach nadobowiazkowych czyt. na kółkach z matmy, a ksiazke ktora w ówczasie ciagnelismy na normalnych lekcjach to nie bylo byle co, jakas blekitna matematyka czy cosik takiego...( a tam chyba tegto nie bylo)

BTW. BiAły szykuj sie na sprawdzianik u mnie już prof. zapowiedziała tzw. 45 minutowa kartkoweczke... 8) :twisted: :twisted: :roll: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie jak w X-files.

masz we mnie swego brata :D

(a tak przy okzaji to chodze do IILO w Zawierciu, zawsze byłem ciekaw czy znajdzie sie ktos z tej budy na forum, raz byl koles ale ksywki nie pamietam :? )

Mówiąc o trójmianie kwadratowym to moge powiedziec tyle ze w gim. to mialem to tylko na zajeciach nadobowiazkowych czyt. na kółkach z matmy, a ksiazke ktora w ówczasie ciagnelismy na normalnych lekcjach to nie bylo byle co, jakas blekitna matematyka czy cosik takiego...( a tam chyba tegto nie bylo)

BTW. BiAły szykuj sie na sprawdzianik u mnie już prof. zapowiedziała tzw. 45 minutowa kartkoweczke... 8) :twisted: :twisted: :roll: :evil:

Nie chodze do twojej budy :D :cry:, i jak byś kurde zgadł ostatnio miałem kartkówke :? w piątek poszło mi chu**** bo dała rzeczy które były na początku roku a ja sobie tego nie powtórzyłem :?, przecież kartkówki można robić z 3 ostatnich lekcji mada faka :?. Normalnie jak dostane 2 to będzie dobrze :?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Dzisiaj oddaje ten algorytm kolesiowi ... Tak wygląda wersja finalna (jeszcze z poprawkami bo nie chciało mi się tego na nowo rysować)

http://picserver.student.utwente.nl/getpicture.php?id=368009

Jestem ciekaw co na to nasz kolo ... Napiszę później co powiedział :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

echhh...

Zaczyna sie semestr.

Chcialem sobie przypomniec C++... efekty nizej:

#include <math.h>#include <iostream.h>#include <ctype.h>#include <conio.h>double delta;               //zmiennedouble a,b,c;               //zmiennedouble x,x2;                //zmiennevoid main(){                //glowna funkcjado { clrscr();              //petla jecze raz (N konczy)cout<<"Podaj wspolczynniki:n";     //Wprowadanie danychcout<<"   a= ";cin>>a;cout<<"   b= ";cin>>b;cout<<"   c= ";cin>>c;delta=b*b-4*a*c;                    //Liczenie deltycout<<"Delta: "<<delta<<endl;if(a==0){	cout<<"A rowne zero... [ciach!]";    // :wink: Tweak addicted :D	} else if(delta<0)  cout<<"nnBrak rozwiazan w R";  else  if(delta==0){  x=-b/(2*a);  cout<<"nnJedno rozwiazanie: "<<x;  } 	 else {x=(-b-sqrt(delta))/(2*a);                  //Primary pierwiastekx2=(-b+sqrt(delta))/(2*a);                 //Secondary pierwiastekcout<<"nnDwa rozwiazania:n"<<x<<"n"<<x2;   //Wypisywanie 1. i 2. pierwiastka rownania}cout<<"n jeszcze raz? (N aby zakonczyc)";   //koniec petli (N konczy)} while (tolower(getch()) != 'n');}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ten program robi???

Oblicza wartosc trojmianu :D

Ale to hmmm... beta :D albo nawet alfa, bo nie ma zabezpieczen, np przed wprowadzeniem tekstu, zbyt duzych (malych) wartosci itp.

Spieszylem sie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi