Skocz do zawartości
rapid

pamieci ram i bios...

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

mam watpliwosci co do pracy moich ram-ow... mam p.glowna z nforce2 i dualDDR i system linux slackware 9... kupilem ostatnio pamieci NoName 2x256mb wlozylem do odpowiednich bankow i uruchomilem all... w trybie SPD pey starcie pokazuje memory frequency na 400mhz ale wtedy wszystko sie wiesza, programy itepe... Kiedy ustawiam na Auto dzialw szystko okej bez zwisow itepe ale orzy starcie bios pokazuj mem. frequency na 266mhz?! Wczesniej mialem Kingstona na 333 jedna kosc 256mb i na SPD chodzilo bez problemu... Co zrobic? Wymienic kosci za doplata na firmowe kingstona czy moze bios okazuje rozne dziwne wartosci ktore nie sa oprawda?

thx za odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

mam watpliwosci co do pracy moich ram-ow... mam p.glowna z nforce2 i dualDDR i system linux slackware 9... kupilem ostatnio pamieci NoName 2x256mb wlozylem do odpowiednich bankow i uruchomilem all... w trybie SPD pey starcie pokazuje memory frequency na 400mhz ale wtedy wszystko sie wiesza, programy itepe... Kiedy ustawiam na Auto dzialw szystko okej bez zwisow itepe ale orzy starcie bios pokazuj mem. frequency na 266mhz?! Wczesniej mialem Kingstona na 333 jedna kosc 256mb i na SPD chodzilo bez problemu... Co zrobic? Wymienic kosci za doplata na firmowe kingstona czy moze bios okazuje rozne dziwne wartosci ktore nie sa oprawda?

thx za odpowiedzi...

SPD -ustawia wartości zapisane w małym scalaczku na pamieci ,mogą być poprostu zapisane złe albo na tej mobo takie cuda sie dzieją.

Lepiej sam zdefiniuj swoje ustawienia dzięki czemu uzyskasz max wydajnosc.

Jak mozesz to ustaw w biosie 2-6-2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem do dual ddr najlepiej miec orginalne pamieci i dwie kosci tej samej firmy np w bdb cenie i bardzo wydajne są 2x256(400mhz) TwinMos przeznaczone do trybu dual ddr komplet takich pamieci to ok 450zł http://www.jes.com.pl/index_lista_o.php?ka...=TWINMOS&id=488 albo jak tak bardzo chcesz to te Kingstony ale pamietaj ze powinny byc zawsze dwie kosci tej samej firmy. I jeszcze jedno w trybie dual zawsze puszczaj pamieci na Auto zeby chodzily na rowno z prockiem np 2600+ ma 333mhz i pamieci nawet jak masz 400mhz to lepiej bedzie chodzil na 333mhz.zawsze pamieci na rowno z prockiem jesli w dualu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej jakbyś tego procka ustawił na 166*11 i wtedy masz go niepodkręconego (podobne taktowanie) a pamięci w auto będą chodziły na 333.

ale jek nie chcesz się w to bawić to ustaw po prostu auto lub kup 1 ale większą kość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...