noose Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Witam. Mam pomysla, aby napisac wlasny system portalowy. Ale potrzebowalbym jakiegos grafika i kogos kto by mi pomogl kod klepac ;) zapraszam tutaj do zapisywania sie :) pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Stary napisanie dobrego CMS'a to jakiś rok! I wcale nie żartuje bo gadałem z dwoma kolesiami, którzy sami stworzyli system portalowy (strona jest o nuke) siedzieli przez cały rok po kilka godzin na dzień! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 oj jaki rok, nie zartuj. bawilem sie w to troche, i owszem pracy jest sporo, ale nie az tyle. zreszta - pochwale sie - www.dieta-optymalna.info - 2 miesiace pracy po pare godzin dziennie - pisane na zamowienie. korzystajac z kawalkow kodu ktory przy tym napisalem, ostatnio sklecilem sklep inetowy w niecaly tydzien (sklep duzo bardziej rozbudowany niz na www.dieta-optymalna.info). niestety zapal i checi do robienia takich rzeczy dla sportu minely. na szczescie mam pare zamowien i jakos sie zycie toczy do przodu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Biały... wiem, ze roboty jest od ch... dlatego nie chce samemu :P ludzie!! nikt nie chce mi pomoc :?: :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 oj jaki rok, nie zartujJa nie żartuje tylko mówie prawde, oni zbudowali wszystko sami od podstaw! We dwóch, od nikogo kodu z open source'ów nie kopiowali, a zbudowali tak rozbudowanego Cms'a jak Php-Nuke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Biały: zapodaj adres ;) btw, nie chce sie nikt wiecej dolaczyc :?: potrzebuje jeszcze jednego do kodu..... we 3 mozna wiecej zdzialac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 No ja farbkami dopomogę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 thx :) jeszcze tylko kogos do kodu i mozna zaczac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 E chłopaki i jak tam idzie? Może w czymś pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 hm... w sumie to teraz robie www.halo.z.pl :] jak skoncze to bedzie duuuuuuuuuuuzy kawalek kodu napisany ;] jezeli ktos chetny to zapraszam, albo pod koniec lutego, albo poczatek marca ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReDi Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 hmm ja moge w grafice pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 jak skoncze klepanie kodu w halo.z.pl, to odswierze ten temat i sie do Was odezwe :] mam nadzieje, ze ktos zostanie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 No to ja jestem gotowy ;), sam szukam teraz cms'a ale nie chce iść po najniższej linii oporu i jakiegoś gotowca wprowadzić bo: -mają dużo dziór, które ludzie wykrywają, a jak się samemu zrobi to nikt tego nie wykryje i np nie shacuje :) A zresztą jak chcesz mieć cos zrobione dobrze to: zrób to sam :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igod Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 "mają dużo dziór, które ludzie wykrywają, a jak się samemu zrobi to nikt tego nie wykryje i np nie shacuje " Totalna bzdura. Zawsze się znajdzie jakaś dziura, dlatego warto korzystać z gotowych i sprawdzonych rozwiązań, np. phpnuke. Po co wyważać otwarte drzwi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr__y Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 No ja myślę, że rok to w cale nie aż tak dużo czasu, zwłaszcza jeśli to ma być jakiś rozbudowany system. Bo proste g/ó/w/n/o to się w tydzień od 0 napisze. Popatrzcie ile taki Php-Nuke ma dodatków/pluginów/rozszerzeń itd.... Nie jest sztuka napisać goły system - musicie uwzględnić, że trzeba stworzyć wiele dodatków - co jest nie tyle trudne co czasochłonne. Trochę nie rozumiem po co tak bardzo szukacie grafika - przecież jak dobrze rozwiążecie kwestię szablonów to grafikę będzie można podpiąć/zmienić w każdej chwili - grafików można szukać gdy projekt będzie na ukończeniu. Na razie to jest jak wybieranie tapety do domu, który jeszcze nie został nawet zaprojektowany. hm... w sumie to teraz robie www.halo.z.pl :] jak skoncze to bedzie duuuuuuuuuuuzy kawalek kodu napisany ;]CMS = Content Management SYSTEM System a nie sklejanka z różnych projektów. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 "mają dużo dziór, które ludzie wykrywają, a jak się samemu zrobi to nikt tego nie wykryje i np nie shacuje " Totalna bzdura. Zawsze się znajdzie jakaś dziura, dlatego warto korzystać z gotowych i sprawdzonych rozwiązań, np. phpnuke. Po co wyważać otwarte drzwi?? Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło :). Do naszego projektu nie będzie miał nikt dostępu dlatego, trudniej (oczywiście jeżeli już) będzie go złamać. A Phpnuke to dla mnie shit i w życiu nie zamierzam tego używać, jak się go załaduje danymi to chodzi jak %^%$^ . Do tego zobacz ile dziur jest wykrywanych w każdej wersji nuke, poprawki itd. mr__y to będzie na użytek nasz, a nie całego świata, nuke ma dużo rozszerzeń dlatego, że jest ogólno dostępny i ludzie z całego świata piszą do niego bloki, moduły itd. Nasz system będzie miał pare podstawowych, a po co ładować takie bzdety jak kalendarz, urodziny itp? Głupie dodatki i tle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr__y Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 To się tak wydaje, że mało rozszerzeń potrzeba, wymieńmy tylko te podstawowe: -news -komentarze -artykuły -dział download -ocenianie/statystyki do art-ów i download -katalog linków -wyszukiwarka -rotacja bannerów z liczeniem kliknięć -sondy(ankiety) -możliwość banowania IP -galerie -linkownia -subskrypcje -licznik/statystyka odwiedzin itd... a to tylko PODSTAWOWE i niewyszukane moduły. Oczywiście każdy moduł musi być administrowalny - czyli jakiś modulik do panelu dla każdej pozycji dochodzi. W samym panelu też sporo roboty - choćby newsy fajnie byłoby dodawać w edytorze takim jak w phpBB, zamiast w zwykłym formularzu (a jeżeli nie chcecie tego zerżnąć, to trochę czasu zrobienie takiego 'edytorka' w javaScript zajmie). Musi być możliwość włączania i wyłączania modułów. Do tego musicie rozwiązać sprawę współpracy modułów - na przykład: :arrow: wyszukiwarka powinna przeszukiwać zarówno news,arty jak i download. Ale jeżeli np. moduł download zostanie wyłączony, to odpowiednia opcja powinna zniknąć z wyszukiwarki. :arrow: Jeżeli w systemie jest moduł komentarzy, to moduł newsów i moduł artykułów muszą go wykryć i wyświetlić link [komentarze], i odesłać usera do odpowiedniego modułu. Tego typu zależności jest oczywiście o wiele więcej i engine CMS'a musi umieć to obsłużyć. Dalej mamy obsługę błędów - oryginalne warningi w wykonaniu PHP nie wyglądają zbyt dobrze na środku rozkrzaczonej strony :wink: Musi być opracowany system raportowania błędów (przy okazji łatwo dołożyć logowanie błędów). Profesjonalny system wyświetli ładny komunikacik w stylu: "Problemy z bazą danych. Przepraszamy" zamiast Error: bla bla in line 453 :twisted: Bazy danych. Myślę, że nie musicie się od razu z jakimś Oraclem wygłupiać, ale dobrze by było, żeby oprócz mySQL system mógł także działać na postgresie. Żadnej egzotyki - mimo, że mySQL jest najpopularniejszy, taki PostgreSQL też się od czasu do czasu trafi :wink: itd... itp... etc... Zresztą co ja będę mówił, pewnie pomyśleliście o tym i o setkach innych spraw. No a system powoli puchnie i puchnie... a to nie są wodotryski - tylko najbardziej elementarne sprawy. Więc albo się przyłożycie, poświęcicie na to sporo czasu; albo wyjdzie kolejny, tak naprawdę nic nie wnoszący, zestaw skryptów - bo systemem tego nie będzie można nazwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 jak skoncze klepanie kodu w halo.z.pl, to odswierze ten temat i sie do Was odezwe :] mam nadzieje, ze ktos zostanie :P noose twoj avatar jest obrazoburczy i obrazliwy cierpi na tym godnosc forumowiczow prosze o zmiane w ich imieniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...