Skocz do zawartości
BW-4u

SPIDER - jak wam sie podoba ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nasze najnowsze dzieło :D w sprzedaży jak tylko skończymy testy, co o nim myślicie :?:

:arrow: Wymiary bloku:

- 80x50x15mm + TOP 80x50x5mm

Mocowanie otwory socket A, wlot wody na specjalnie wyfrezowany radiatorek (16 finów) bezpośrednio nad jądrem, głębokość frezu 13mm,

szerokość 6mm. Całość lutowana co zapewnia "wiekuistą" szczelność. Króćce mosiężne .

Wyniki testów na naszej stronie BLOKI.PL pod koniec tygodnia - zapraszam :!:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi on się jakoś nie podoba, może gdyby tych pinów było więcej i nie było tego czegoś za pinami(rozumiem, że ma to służyc temu żeby woda nie płynęła bezpośredni tylko niektórymi kanalikami do odpływów, ale zobaczymy jak w praktyce to będzie działać. A i na miedzi też mogliście oszczedzić robiąc niższą podstwawę i zamiast miedzianego zrobic poliwęglanowy top.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu on IHMO ma nie wyglądać tylko dobrze działać :D

Hehe wiem ,ale jestem juz taki, że patrze na wszytsko pod kątem estetyki i wyglądu - moze dlatego, że umiem robic ładne rzeczy.

Ale zgoda poczekamy do testow i sie przekonamy.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w testach to nas nie zachwyci, napisalem ze ladne bo cieszy mnie ze chlopaki robia cos, jako low endowy bloczek to si si seniorr, ale mysle ze nasz low endowy bloczek pobije go o 3 glowy a w dodatku bedzie spectaculaRRR, jednak to tylko bezpodstawne przechwalki "and i base that on absolutely nothing" ;)

w odpowiedzi na pytania ktore napewno nastapia dodam ze narazie nie ma co sie tego bloczku spodziewac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho te dwa trojkaty obok pinow calkiem nie potrzebne hamuja przeplyw i wyprowadzja wode w jakis dziwny sposob . Moge sie mylic ale lepszy chyba bylby bez nich . (chyba ze maja jakis konkretny powod zeby tam "byc" :?: ) a bez tych trojkatow z kolei bedzie to kolejny pseudo white water okrojony z paru warstw :(

Ps: Zeby blok byl nie wiem jak kosmicznie bez sensu nie powinno sie go krytykowac przed testami :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie nie podoba . Te trojkaty zeczywiscie beda tylko przyszkadzac . IMHO obieg wody bedzie strasznie dziwny i jestem niemal pewien ze powstanie pelno martwych punktow w ktorch woda bedzie sobie po prostu stac i nic nie robic :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie nie podoba . Te trojkaty zeczywiscie beda tylko przyszkadzac . IMHO obieg wody bedzie strasznie dziwny i jestem niemal pewien ze powstanie pelno martwych punktow w ktorch woda bedzie sobie po prostu stac i nic nie robic :/

Jak nic nie robic bedzie sie moczyc :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosze wrazenie ze ten bloczek powstal niejako z marszu, zanim go zrobiliscie zastanawialiscie sie jak bedzie w nim woda plynac?..chyba nie za bardzo, wizualnie niczego sobie ale wydajnosciowo bedzie kiepsciutki, niemniej jednak NIE OD RAZU DOBRY BLOCZEK ZBUDOWANO 8).

Zycze dalszej wytezonej pracy popartej dobrymi przemyslanymi pomyslami :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popixs ja dorwalem ksiazki o mechanice plynow (mojego ojca ze studiow)

i pracuje nad projektem ktory(narazie tylko teoretycznie) polozy wasz flagowy na kolana ale to moja slodka tajemnica :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ksiazek o mechanice plynow w sieci jest mnostwo, polecam osobiscie

Fundamentals of Heat and Mass Transfer, A Course in Fluid Mechanics with Vector Field Theory (Prieve) i moze jeszcze cala serie DOE FUNDAMENTALS HANDBOOK - tu ujecie jest bardziej ludzkie(=nedzne). Ah i male sprostowanko, to nie jest absolutnie nasz produkt flagowy :P Wlasnie prace trwaja nad takowym :twisted:

Aczkolwiek mimo wszystko chcialbym zobaczyc to kladzenie na kolana :P Nawiasem, zeby stworzyc teoretycznie produkt ktory w dobie dzisiejszych rozwiazan bedzie je bil na kolana, trzeba przynajmniej napisac program ktory liczylby wszystkie rownania (calkowe, rozniczkowe, zespolone tez by sie przydaly) w realtime w zaleznosci od poszczegolnych parametrow, bo bazowanie na prostych prawach to troszke niestety za malo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz arnie, po mojej stronie tez ciagle pracuja eksperci ^^

jesli sadzisz ze bez duzego nakladu srodkow na badania praktyczne jestes w stanie polozyc bloczek klasy cfd/nukleon na kolana robiac projekt wylacznie teoretyczny :D :D :D, oczywiscie zycze powodzenia, z checia kupie bloczek bijacy nasz o 5C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna zrobic bloczek ala "cascade" cathar'a ... z zwyklej rurki kapilarej od klimy, 4 wyfrezowanych warswt miedzi (mozna i mniej, np. z 3) zalezy od wyciecia miedzi, wiertarki stolowej i zespawac/ zlutowac wszystko...

ty chyba sobie nie zdajesz sprawy ile w tego typu projekcie jest zmiennych... jasne, mozna zrobic np. cos a'la cascade wiercac/frezujac otworki w miedzi i dajac na to jety, ale to nie o to w tym chodzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna zrobic bloczek ala "cascade" cathar'a ... z zwyklej rurki kapilarej od klimy, 4 wyfrezowanych warswt miedzi (mozna i mniej, np. z 3) zalezy od wyciecia miedzi, wiertarki stolowej i zespawac/ zlutowac wszystko...

ty chyba sobie nie zdajesz sprawy ile w tego typu projekcie jest zmiennych... jasne, mozna zrobic np. cos a'la cascade wiercac/frezujac otworki w miedzi i dajac na to jety, ale to nie o to w tym chodzi :wink:

Witchhunter nie mędrkuj.

Nie uważam cie za jakiś autorytet w dziedzinie WC a to ze względu na to że nie wymyśliłeś żadnej nowej konstrukcji tylko ciągle udoskonalasz z Popixem istniejące kontrukcje i to w dodatku nie swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popixs: Chcesz powiedzieć, że różnica temperatury pomiędzy wodą wpływającą do bloku, a temperaturą procka jest >5*? Inaczej nie da się pobić blokiem bloku ;)

O wydajności samego bloku świadczy wyłącznie różnica temperatury pomiędzy wodą a procem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popixs: Chcesz powiedzieć, że różnica temperatury pomiędzy wodą wpływającą do bloku, a  temperaturą procka jest >5*? 

Hmmm- a ty masz jakiekolowiek wątpliwości co do tego ???

O wydajności samego bloku świadczy wyłącznie różnica temperatury pomiędzy wodą a procem.

Tu oczywiście się zgadzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ksiazek o mechanice plynow w sieci jest mnostwo, polecam osobiscie

Fundamentals of Heat and Mass Transfer, A Course in Fluid Mechanics with Vector Field Theory (Prieve) i moze jeszcze cala serie DOE FUNDAMENTALS HANDBOOK

Czy istnieją wersje w PDF?

Ja narazie dokształcałem sie troche z dwóch lektur.

1. Mechanika Płynów - Jerzy Bukowski (1968r)

2. Obliczenia hydrauliczne wymienników ciepła - Jankowski, Kurpisz (1981r)

W przyszłym roku będe miał zajęcia z Mechaniki Płynów i Laborki. Ciekawe co będe miał jak sie teraz sam poducze. Bo z reszty przedmiotów to troche słabiutko. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdaje, jednakze wystarczy zrobic odpowiednio podobna wersje i a nuz widelec uda sie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter nie mędrkuj.

Nie uważam cie za jakiś autorytet w dziedzinie WC a to ze względu na to że nie wymyśliłeś żadnej nowej konstrukcji tylko ciągle udoskonalasz z Popixem istniejące kontrukcje i to w dodatku nie swoje.

Zeby miec mozliwosc pracowania nad wlasnymi projektami trzeba miec bogatych rodzicow albo pomysl na uzbieranie pieniazkow na wbrew pozorom kosztowne projekty i badania. Nie znam rodzicow Witcha i Popixsa ale wydaje mi sie ze wybrali drugi sposob na zebranie funduszy i tu szacuneczek dla panow. A tak na marginesie kim Ty jestes zeby kogokolwiek interesowalo to czy uwazasz kogos za autorytet czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter nie mędrkuj.

Akurat to czy uwazasz mnie za cokolwiek obchodzi mnie mniej niz bedziesz mogl sobie kiedykolwiek w swiecie wyobrazic :P Natomiast JA nie uwazam sie za autorytet w tej dziedzine dlatego, ze tak na prawde gowno o tym wiem. Aczkolwiek wiem na pewno o tyle wiecej od kolegi arniego, ze dorywajac ksiazke nie bedzie w stanie stworzyc czegos co pobije costam na kolana.

Wiem tez o tyle wiecej od ciebie, zeby stwierdzic co nastepuje. Aby stworzyc maxymalnie wydajny blok wodny trzeba miec nastepujace rzeczy:

1. OGROMNA wiedze, nie tylko z zakresu dynamiki/statyki plynow i przeplywu energii

2. Miec duzo pieniedzy / czasu / narzedzi na eksperymenty z roznymi materialami, technologiami etc

3. szczescie (uklon w strone berkuta, jasne ze moze sie udac, ale nie o to chodzi, trzeba wiedziec czemu sie udalo :P )

Od czegos trzeba zaczac, ja jestem o krok do przodu jesli o ciebie idzie, bo etap dzieciecej krytyki nie wiem czym podyktowanej mam za soba :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wawelski - oczywscie o to mi chodzi, mysle ze 5C by mnie na kolana rzucilo

berkut - ;P, cascade to blok kathara niby, ale zobacz ze to tak naprawde zbiorowa praca procooling forum, u nas niestety trudno o prace organiczna w wiekszym gronie bo zaraz znajdzie sie ktos mowiacy ze nie dosc ze jestesmy glupi to jeszcze zlodzieje (i pewnie pijacy, bo kazdy zlodziej to pijak ;) )

niemaciek - aaajt

dr frost - bo takie bloczki nie zyskuja na wydajnosci, a traca na wygladzie, dochodzi do tego jeszcze niestety brak zaufania, wiesz, to jak kupowanie worka w kocie ( czy jakos tak ;) ), tym niemniej ciesze sie ze pracujesz w dobrym kierunku, moze kiedys uda nam sie nawiazac wspolprace, badz konkurowac na wyzszym poziomie. co do twojego zdania na temat witcha, daruj sobie, najpierw wnies tyle co on na forum a potem wypisuj takie farmazony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi