Skocz do zawartości
virtuomaniak

Porownanie win a linux

Rekomendowane odpowiedzi

Jak porownywujecie winde a linuxa pod takimi punktami

1 Szybkosc

2 Stabilsnosc

3 Elastycznosc

4 Konfiguracja

5 Rozrywka

6 Multimedia

7 Programy biurowe

Stary - ty chyba nie wiesz co mówisz.

Jeśli chcesz porównywać te systemy - to najpierw zajrzyj tutaj:

http://www.porownanie.winXP.linux.ag.bocznica.org

jak już przejdziesz przez to - to zastanów się co chcesz porównywać?

WinNT do Linuxa ? (ale jaka dystrybucja)

Win98 do Linuxa ?

Win 2000 do linuxa ?

Win XP do linuxa ?

Windows 2003 server do Linuxa ?

O co chodzi w twoim poście ? o porównanie 40 tonowej ciężarówki (którą można dostać za darmo) do mercedesa klasy E (w cenie takiej jaką ma + awaryjność Daewoo Lanos) ?

Takie porówanie nie ma sensu - przynajmniej na razie. O ile wiadomo że więcej gier itd itd aplikacji jest na Windowsa - to Linux Deklasuje Winde w każdym innym rozwiązaniu do którego został stworzony

(wystarczy wspomnieć smutny fakt - że w czasie największej aktywności blastera witryny microsoftu chronione były przez linuxowe proxy)

Windows jako stabilna i bezpieczna platforma serwerowa - jest tak samo odległym marzeniem jak Linux jako super wydajna platforma do gier (pisanych pod DirectX)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... gierki na linuxie są fajne ... zwłaszcza w wersji 0.2 beta... to MUSI działać stabilnie ;)

nie naśmiewam się ... po prostu linux NA RAZIE (bo to może się zmienić za 2-3 lata) do gier jest ŻADNĄ platformą. 99% gier windowsowych nie ruszy na linuxie (czemu piszę windowsowych ? bo w świecie PC - gry pod Windowsa to po prostu standard (jak na razie)). Jak na razie też, większoć gier nie jest wogóle kompilowana pod linuxa i taka jest smutna prawda....

CO z tego, że pod Linuxem w jakimś emulatorze uda mi się uruchomić Quake (z wydajnością 30% gierki chodzącej pod DX) ... ? pod windą też mogę zrezygnować z IIS i zamiast standardowych aplikacji postawić sobie Apache-www itp

Ale jeśli idzie o platformę - to może oba systemy zmierzają w dobym kierunku (może M$ odtajni kod - kto wie.... ? wtedy windows zacznie być dobrym systemem .... wiem wiem - prędzej piekło zamarznie) - Windows idzie w kierunku stablinych serwerów, a Linux w kierunku użytkownika domowego. Jednak zanim to wszystko dobiegnie końca - to miną może 2, może 3, a może 5 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... gierki na linuxie są fajne ... zwłaszcza w wersji 0.2 beta... to MUSI działać stabilnie ;)

nie naśmiewam się ... po prostu linux NA RAZIE (bo to może się zmienić za 2-3 lata) do gier jest ŻADNĄ platformą. 99% gier windowsowych nie ruszy na linuxie (czemu piszę windowsowych ? bo w świecie PC - gry pod Windowsa to po prostu standard (jak na razie)). Jak na razie też, większoć gier nie jest wogóle kompilowana pod linuxa i taka jest smutna prawda....

CO z tego, że pod Linuxem w jakimś emulatorze uda mi się uruchomić Quake (z wydajnością 30% gierki chodzącej pod DX) ... ? pod windą też mogę zrezygnować z IIS i zamiast standardowych aplikacji postawić sobie Apache-www itp

Ale jeśli idzie o platformę - to może oba systemy zmierzają w dobym kierunku (może M$ odtajni kod - kto wie.... ? wtedy windows zacznie być dobrym systemem .... wiem wiem - prędzej piekło zamarznie) - Windows idzie w kierunku stablinych serwerów, a Linux w kierunku użytkownika domowego. Jednak zanim to wszystko dobiegnie końca - to miną może 2, może 3, a może 5 lat

Fajnu post jak wpadne w depereche to bede go sobie czytal zeby sie rozbawic . Q na emulatorze ke ke ke . Dla twej informacji wszystkie Q wszystkie U , DN3D i pelno innych gier ma swoje porty napisane na licencji GPL . Jesli chodzi o reszte to jest WineX co prawda platny ale mozna go dostac w nie do konca legalny sposob ;] Ostatnio gralem sobie w Operation Flashpoint i chodzilo lepiej niz pod windowsem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL... od kiedy quake'a uruchamia się na emulatorze? ;]]]]]] Widać, że nie wiesz o czym piszesz.

Hehm - Z tego co wiem, jest Q3 skompilowany pod [brzydkie określenie na linuksa]a, ale jest też wersja emulatora DXa która działa razem z Wine (wineX)- pozwalając na uruchomienie kilku gier Windowsowych - więc kto tu się nie zna ?

Fajnu post jak wpadne w depereche to bede go sobie czytal zeby sie rozbawic . Q na emulatorze ke ke ke . Dla twej informacji wszystkie Q wszystkie U , DN3D i pelno innych gier ma swoje porty napisane na licencji GPL . Jesli chodzi o reszte to jest WineX co prawda platny ale mozna go dostac w nie do konca legalny sposob ;] Ostatnio gralem sobie w Operation Flashpoint i chodzilo lepiej niz pod windowsem :P

Fajnie że lepiej ;) bo jak oglądałem testy WineX - to emulator ten osiągał 30-40% wydajności DX :twisted:

więc musiało zdecydowanie lepiej chodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL... od kiedy quake'a uruchamia się na emulatorze? ;]]]]]] Widać, że nie wiesz o czym piszesz.

Hehm - Z tego co wiem, jest Q3 skompilowany pod [brzydkie określenie na linuksa]a, ale jest też wersja emulatora DXa która działa razem z Wine (wineX)- pozwalając na uruchomienie kilku gier Windowsowych -więc kto tu się nie zna ?

Jaka wersja emulatora DX działająca razem z winex???

Czy ty wiesz wogóle czym jest wine(winex)???

Poza tym pod winex działa troche więcej gier niz KILKA, i po kiego odpalac quake w wine gdy istnieje wersja dla linuxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly rotfl chlopie ty nie wiesz co sam mowisz a mi zarzucasz nieiwedze ;/

Czytales testy o jak milo ja gralem i to mi wystarczy ;| Emulator DX? Ke ke ke odsylam cie spowrotem do szkoly . Ani WineX ani wine nie jest emulatorem ( jak nazwa wskazuje Wine Is Not an Emulator) Odwiedz tez transgaiming.com i winehq.org

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly rotfl chlopie ty nie wiesz co sam mowisz a mi zarzucasz nieiwedze ;/

Czytales testy o jak milo ja gralem i to mi wystarczy ;| Emulator DX? Ke ke ke odsylam cie spowrotem do szkoly.

Znaczy się - sam zamierzasz sie tam udać dzieciaku ? ke ke ke ke :lol: :lol: :lol:

Ani WineX ani wine nie jest emulatorem ( jak nazwa wskazuje Wine Is Not an Emulator) Odwiedz tez transgaiming.com i winehq.org

Mój drogi - więc jeśli w szkole ciebie nie nauczyli co to jest emulator to może wyjaśnię:

Emulator: program naśladujący działanie innego (np działanie windowsa w Linuxie)

jeśli coś nazywa się WINE - wcale nie znaczy że nie jest emulatorem (udostępnia bowiem możliwość uruchamiania aplikacji Windows w środowisku które Windowsem nie jest)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obra wiec udalem sie tam gdzie ty nie chciales , nie ine do szkoly ;] :|

Oto co bylo na winehq powinno ci wystarczyc a jak nie to sam se dalej szukaj.

Wine is an Open Source implementation of the Windows API on top of X and Unix.

Think of Wine as a Windows compatibility layer. Wine does not require Microsoft Windows, as it is a completely alternative implementation consisting of 100% Microsoft-free code, but it can optionally use native system DLLs if they are available. Wine provides both a development toolkit (Winelib) for porting Windows sources to Unix and a program loader, allowing many unmodified Windows binaries to run on x86-based Unixes, including Linux, FreeBSD, and Solaris.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojwar: zaczynasz działać źle ludziom na nerwy... a to bardzo źle wróży twojej dalszej karierze.

Jak to powiedział jeden aktor w jednym filmie

uuu.. już się boję - Pan banana master mnie straszy.....

Ech - a myślałem że to forum jest normalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emulator: program naśladujący działanie innego (np działanie windowsa w Linuxie)

nie wiem w jakiej szkole nauczyles sie takiej definicji "Emulator"

program nasladujacy dzialanie innego to konkurencyjny produkt

pojecie emulator programowy odnosi sie do emulowania dzialania sprzetu.

Jesli program X nasladujacy dzialanie innego jest szybszy od orginalu

to nazywanie go emulatorem (emulator z natury jest zazwyczaj wielokrotnie wolniejszy niz sprzet ktory emuluje) jest inwektywa i

wprowadzaniem w blad slabo zorientowanych (wyglada na to ze ktos

wprowadzil cie w blad :D ). Wlasciciele M$ bardzo sie denerwuja jak

slysza zwrot "konkurencyjne GDI lub konkurencyjne API"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi