Skocz do zawartości
Morfeusz

Który procek wybrać??? AMD 1700+ czy AMD Barton 2500+

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio po v-core moj thunderbirt cos wysiadl i dziala mi tylko na szynie FSB 100 a powinnien na 133, ale nie chce mi wystartowac na niej, lecz mniejsza z tym!

Mam dylemat bo niewiem jaki procek wybrac, czy athlona xp 1700+ (200zeta), oraz jaki model; czy athlona Barton 2500+ (427zeta);

Ktory bardziej sie oplaca co do wydajnosci oplacalnosci i mozliwosci podkrecenia, bo z tego co wiem to athlony xp 1700+ ponad 2600+ sie kreca wiec bym mial tani procek o duzych mozliwosciach a Barto za to tez bardzo wydajny jest ale ile kosztuje i teraz juz niewiem co by tutaj wybrac :)

Poradzcie mi :)

Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1. nie wiem czy dostaniesz jeszcze gdzies 1700+ ...

po 2. zastanow sie na jakim speedzie ma ci smigac procek ... starczy ci ok 2500+ to bierz antka i krec (jak dostaniesz) ... a jak to malo no to kupuj bartka i wyciagniesz ok 3200+

po 3. kupisz tanszego proca i wykrecisz to musisz w chlodzenie zainwestowac zeby lekko chodzil na te 2500+ - tu klaniaja sie wzgledy czysto finansowe ...

po 4. co do serii 1700+ to mozna by z tego forum juz encyklopedie zrobic wiec rozejrzyj sie troche

po 5. ja kupilbym bartona - doplacisz te 200 zl a i bez krecenia na razie straczy ci do wszystkiego (gry, programy)

no ale wybor nalezy do ciebie ... bo w sumie te punkty ktore wymienilem sprowadzaja sie do jednego - masz kase to kupuj lepszego - logiczne :wink:

pozdro !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj trochę, aż "spowszechnieje" athlon thotron- będzie tańszy niż barton, ma więcej cache'u niż Tbred, którą to pamięć przy odrobinie szczęścia da się jeszcze odblokować uzyskując pełnowartościowego bartona.

jesli sie nie ma pieniedzy, to taki procesor, to dobre rozwiazanie, ale jak sie je ma, to lepiej kupic pelnowartosciowego Bartona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrząć na resztę twojego konfiga, morfeusz, to jeśli chcesz grać to bierz A 1800+ JIUHB DLT3C i podkręć go a za resztę kasy wymień grafę na GF4Ti4200 lub Radeona 9100.

jeśli chcesz komputer do pracy to bartonika i go @3200+ (VIP na volcano 7+ podkręcił na 3900+).

a chłodznie podkręconego antka XP : spire falcon rock II - koszt około 50 zeta z miedzianym rdzeniem więc jest wydajny i do tego cichutki. lub podobny titan D5T(Cu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak posłucham wiekszosci głosu i wezme sobie Bartona 2500+ zwlaszcza z tego co pisze AMD Rulezz ze (VIP na volcano 7+ podkręcił na 3900+) to oznacza ze ma spore mozliwosci ten procek; a co do chlodzenia to mam Volcano 10

Faktycznie trudno jest dostac athlona 1700+ w sklepach, obeszlem 5 sklepow i juz tych prockow niemaja dzwonili nawet do hurtowni i oni tez juz maja braki tego :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najgorsza to ze niewiem czy moja plyta obsluzy mi bartonka; plytka w opisie :D

8O 8)

to moze kup tanszy proc i dorzuc jakas kaske do mobo bo na tym kt266A to raczej 3900+ nie udzwigniesz ... :lol:

to przypadkiem nie kt333?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najgorsza to ze niewiem czy moja plyta obsluzy mi bartonka; plytka w opisie :D

8O 8)

to moze kup tanszy proc i dorzuc jakas kaske do mobo bo na tym kt266A to raczej 3900+ nie udzwigniesz ... :lol:

to przypadkiem nie kt333?

fakt :wink:

byly ECS K7VTA3 rev.2 na kt266A ale tu nie dopatrzylem konowki ...

co nie zmienia faktu ze 2900+ za chiny nie uciagnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ksiazeczce od plyty gl. nie pisze o zadnych typowych ograniczeniach jedynie jest podana czestotliwosc szyny fsb ze 100MHz/up to 133MHz w zwyz nie ma podane :? ale moim T-birdzie dzialalo stabilnie na 140 fsb; jak dalem 150 juz mial zwiechy a przy 160 juz brak odpowiedzi od plyty i musialem resetowac BIOS :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem własnie AMD Athlon XP Barton 2500+ !!! :) I zgadnijcie??

Płyta obsługuje mi go tylko na max 150FSB zamiast 166!!! :? i zamiast 2500+ to mam 2000+ Wiec szykuje sie nastepny wydatek na nowy rok :)

Kupno nowej pozadnej plyty glownej na DDR 400 oraz zmozliwosciami zwiekszania v-core na CPU oraz i inne patenty :)

Narazie musze sie cieszyc tym co mam :)

Pozdrowienia! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...