Skocz do zawartości
Smash

[Dysk] Hałaśliwy start

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu zaobserwowałem dość dziwne w zjawisko w swoim dysku. Mianowie przy pierwszym codzienny stracie kompa , podczas uruchamiania słysze dziwny warkot dysku który trwa jakieś 5-6 sekund.

Czy jest to oznaka , że dysk jest uszkodzony ?

Moj dysk Seagate 80 GB Barracuda 7200 a system WinXp PRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ayem : mam włączony SMART przy starcie kompa, w biosie. czy to spowalnia troszkę ? czy takie małe wady wychwyci ? nie chce mi się zaglądać do speed fanów i sandry i aidy32 czy wszystko jest ok. jak padł mi caviar to smart przy starcie to zasygnalizował ale nie wiem czy mniejsze usterki wychwyci. co on właściwie sprawdza ? tzn co dysk w sobie sprawdza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smart ten komunikat przy starcie (jesli zwalnia ty tylko dycko - ja nie stwierdzilem - nie odpalam kompa ze stoperem w rece :) )

na pewno prz starcie smart nie wychwyci malych wad - on ma sygnalizowac wtedy ze powinno sie zajac zakupem nowego dysku - cyji jak juz jest powaznie

w speed fanie masz paski sprawnoci (performance bars) tammasz tez wypisane wszystkie szczegoly

dla barracud te paski od nowosci nie sa na max - przynajmniej tak wychodzi z obserwacji wiec dla nnnych hd tez tak moze byc ale dla WD sa na max (przykladowo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...