radek_marko Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Mam sieć: Routery działają na win98SE i nie mogę tego zmienić, bo są w nich sieciówki, które działają TYLKO pod win9x ... na obu kompach zainstalowany jest WinRoute Pro 4.2.5 i zainstalowane jest UDOSTĘPNIANIE POŁĄCZENIA INTERNETOWEGO. Próbuję włączyć routing ... i nic .... Nie wiem, może źle ustawiłem tablicę routingu np. na routerze_A dodałem wpisy: ROUTE ADD 192.168.1.0 MASK 255.255.255.0 192.168.2.1 ROUTE ADD 192.168.2.0 MASK 255.255.255.0 192.168.1.1 Jak rozumiem po takim ustawieniu powinienem mieć możliwość dobić się pingiem z dowolnego kompa z sieci 192.168.2.0 do sieci 192.168.1.0 ... a tu nic ...... z routera_A leci: ping 192.168.1.2 ping 192.168.2.2 ale z routera_B ping 192.168.2.1 albo ping 192.168.2.2 już nie .... analogicznie z dowolnego kompa z sieci 192.168.2.0 ping 192.168.2.1 jest OK, ale ping 192.168.1.1, albo ping 192.168.1.2 już nie :( Co robię nie tak ... pomóżcie !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kat_666 Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Ja bym wogole zmienil troszke koncepcje sieci :? Troszke namieszales w tej swojej sieci ;) Jesli komputery maja spelniac zadanie routingu, to o wiele lepiej by sie do tego nadala np. dystrybucja linuxa - coyote, nawet dyski nie beda ci potrzebne ;) Wydaje mi sie ze byloby o wiele lepiej, konfiguracja tego systemu trudna nie jest :P Dzisiaj na chwile u nas w sieci wisialo ok. 35 osob na takim routerze, zadnych problemow nie bylo. Nie wiem tez po co ci Router_B , nie lepiej w jego miejsce postawic huba/switcha? TO by bylo na tyle :P Odpowiedzi na same pytanie nie dalem, bo nie chce mi sie teraz nad tym glowic, ale jak cos wymysle to napisze ;) Pozdrowienia PS. Jesli nie dzialaja pod wingroza to co to sa za cuda :? Planetki duzo nie kosztuja ;) Koszt wielki by nie byl, a problemow by o wiele mniej bylo :P Nie mówie tu o jakis wypasionych 3com'kach za 200 zl (tak jak u nas na serwerze :P) ale o karty ktore by normalnie chodzily pod linuxem (zasob sterownikow nawet dla coyote linux jest duzy, wiec cos mi sie nie chce wierzyc zeby nie dzialaly pod linuxem :P) Ale sie rozpisalem ;) Prosze nie krzyczec ze mowie nie na temat ale moim zdaniem tak by bylo lepiej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yabo Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 elou pytanie, po co ci 3 rozne podsieci? ludziska nie chca sie widziec nawzajem czy jest jakis inny tajny powod? ;) ale do rzeczy, jesli mozesz to wszystko wrzucic na jedna podsiec to ja bym zrobil tak modem SDI -> ip sharer -> switch -> kompy teraz maly opisik powyzszego modem podlaczasz przez rs-232 do ip sharera, to takie male cudo robiace za router do sdi (miedzy innymi), potem z ip sharera skretka do switcha, ze switcha kompy i po bolu, szybko sprawnie i wsio dziala :) jedyny mankament ze nie postawisz zadnych serwisow, chyba ze zmapujesz porty na serwery wirtualne druga opcja, jesli sa konieczne rozne podsieci modem SDI -> linux -> ludziska i opisik :) w komp z linuxem ladujesz 3 lub 4 karty, ile potrzeba, modem podlaczasz normalnie na COMa, na kartach ustawiasz podsieci jakie ci pasuje i robisz dla nich routing na modem, no i oczywista wycinasz zeby sie nawzajem nie widzialy. wsio w sumie to samo mozesz zrobic wycinajac router B i dokladajac karty z niego do routera A, bedzie to samo, a wyeliminujesz dodatkowy sprzet, wiesz jak jest, nie nalezy mnozyc bytow ponad koniecznosc :) chyba tyle :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Odnośnie wyboru systemu operacyjnego - czemu winzgroza i to w dodatku 98 a nie linux ... a no karty radiowe są jakie są - Diamod HomeFree. To g... za przeproszeniem jest z serii super low low end ... nie mam na stałe zaszytego adresu MAC. Sterowniki pod windows (9x only)załatwiają sprawę. Owszem jest pewnien myk pod liuchem - można zainstalować te karty jako URZĄDZENIE PODCZERWIENI. OPIS DZIAŁANIA Diamond HomeFree jako podczerwieni Pomijam to, że trzeba się conieco nagłowić jak zrobić, żeby działało jako interfejs sieciowy (o ile w ogóle się da) - ale się nie znam za mocno na tym więc się nie wypowiadam... Może mi pomożecie i wyjaśnicie jak to zrobić, to będę bardzo zadowolony i sparawa sieci się szybciutko rozwiąże. Hmmmm ... a może zapodać tego posta też na forum [brzydkie określenie na linuksa]a ... Ogólnie jestem zwolennikiem [brzydkie określenie na linuksa]a FreeSCO - postawiłem na tym kilka routerów do SDI i Neostardy i wiem mniej więcej jak ma to działać ... (routing itp). Tylko za cholerę nie potrafię zmusić windozy do routingu. Co do adrsów IP to pierwotny plan był taki: Zmieniłem adresy dla każdej z podsieci, bo myślałem, że w tym tkwi problem z routingiem... Znaczy, że jak robię powiedzmy ping z 192.168.0.10 do 192.168.0.40, to że pakiety ginął, bo router 192.168.0.101 ma sieć 192.168.0.0 na iterfejsie z którego przyszedł pakiet z 192.168.0.10 i nie routuje go dalej ... Piszecie o wyeliminowaniu Routera_b ... nie widzę takiej możliwości .... Router_A i router_B spinają ludzi znajdujących się po drugiej stronie ulicy, także nie da się do nich dociągnąć kabla. Owszem można by każdemu z nich dać sieciówkę bezprzewodową... ale tak się składa, że mam tylko te dwie :( a wolałbym pominąć dodatkowy zakup. Jeden z routerów ... prawdopowodbnie A zostanie także użyty w roli serwera FTP a może i WWW ... ale to inna bajka ... CZEKAM NA DALSZE PROPOZYJCE I POMYSŁY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Przekombinowane. Zgłoś się na priva to coś się wymyśli. W ogóle nie widzę sensu stosowania routera B, wystarczy zwykły switch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...