Skocz do zawartości
radek_marko

Sieć z ilustracją .... JAK TU USTAWIĆ ROUTING

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sieć:

Dołączona grafika

Routery działają na win98SE i nie mogę tego zmienić, bo są w nich sieciówki, które działają TYLKO pod win9x ... na obu kompach zainstalowany jest WinRoute Pro 4.2.5 i zainstalowane jest UDOSTĘPNIANIE POŁĄCZENIA INTERNETOWEGO.

Próbuję włączyć routing ... i nic ....

Nie wiem, może źle ustawiłem tablicę routingu

np. na routerze_A dodałem wpisy:

ROUTE ADD 192.168.1.0 MASK 255.255.255.0 192.168.2.1

ROUTE ADD 192.168.2.0 MASK 255.255.255.0 192.168.1.1

Jak rozumiem po takim ustawieniu powinienem mieć możliwość dobić się pingiem z dowolnego kompa z sieci 192.168.2.0 do sieci 192.168.1.0 ... a tu nic ......

z routera_A leci:

ping 192.168.1.2

ping 192.168.2.2

ale z routera_B

ping 192.168.2.1 albo

ping 192.168.2.2 już nie ....

analogicznie z dowolnego kompa z sieci 192.168.2.0

ping 192.168.2.1 jest OK, ale

ping 192.168.1.1, albo

ping 192.168.1.2 już nie :(

Co robię nie tak ... pomóżcie !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wogole zmienil troszke koncepcje sieci :?

Troszke namieszales w tej swojej sieci ;)

Jesli komputery maja spelniac zadanie routingu, to o wiele lepiej by sie do tego nadala np. dystrybucja linuxa - coyote, nawet dyski nie beda ci potrzebne ;) Wydaje mi sie ze byloby o wiele lepiej, konfiguracja tego systemu trudna nie jest :P Dzisiaj na chwile u nas w sieci wisialo ok. 35 osob na takim routerze, zadnych problemow nie bylo. Nie wiem tez po co ci Router_B , nie lepiej w jego miejsce postawic huba/switcha?

TO by bylo na tyle :P Odpowiedzi na same pytanie nie dalem, bo nie chce mi sie teraz nad tym glowic, ale jak cos wymysle to napisze ;)

Pozdrowienia

PS. Jesli nie dzialaja pod wingroza to co to sa za cuda :? Planetki duzo nie kosztuja ;) Koszt wielki by nie byl, a problemow by o wiele mniej bylo :P Nie mówie tu o jakis wypasionych 3com'kach za 200 zl (tak jak u nas na serwerze :P) ale o karty ktore by normalnie chodzily pod linuxem (zasob sterownikow nawet dla coyote linux jest duzy, wiec cos mi sie nie chce wierzyc zeby nie dzialaly pod linuxem :P)

Ale sie rozpisalem ;) Prosze nie krzyczec ze mowie nie na temat ale moim zdaniem tak by bylo lepiej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elou

pytanie, po co ci 3 rozne podsieci? ludziska nie chca sie widziec nawzajem czy jest jakis inny tajny powod? ;)

ale do rzeczy, jesli mozesz to wszystko wrzucic na jedna podsiec to ja bym zrobil tak

modem SDI -> ip sharer -> switch -> kompy

teraz maly opisik powyzszego

modem podlaczasz przez rs-232 do ip sharera, to takie male cudo robiace za router do sdi (miedzy innymi), potem z ip sharera skretka do switcha, ze switcha kompy i po bolu, szybko sprawnie i wsio dziala :) jedyny mankament ze nie postawisz zadnych serwisow, chyba ze zmapujesz porty na serwery wirtualne

druga opcja, jesli sa konieczne rozne podsieci

modem SDI -> linux -> ludziska

i opisik :) w komp z linuxem ladujesz 3 lub 4 karty, ile potrzeba, modem podlaczasz normalnie na COMa, na kartach ustawiasz podsieci jakie ci pasuje i robisz dla nich routing na modem, no i oczywista wycinasz zeby sie nawzajem nie widzialy. wsio

w sumie to samo mozesz zrobic wycinajac router B i dokladajac karty z niego do routera A, bedzie to samo, a wyeliminujesz dodatkowy sprzet, wiesz jak jest, nie nalezy mnozyc bytow ponad koniecznosc :)

chyba tyle :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie wyboru systemu operacyjnego - czemu winzgroza i to w dodatku 98 a nie linux ... a no karty radiowe są jakie są - Diamod HomeFree. To g... za przeproszeniem jest z serii super low low end ... nie mam na stałe zaszytego adresu MAC. Sterowniki pod windows (9x only)załatwiają sprawę. Owszem jest pewnien myk pod liuchem - można zainstalować te karty jako URZĄDZENIE PODCZERWIENI.

OPIS DZIAŁANIA Diamond HomeFree jako podczerwieni

Pomijam to, że trzeba się conieco nagłowić jak zrobić, żeby działało jako interfejs sieciowy (o ile w ogóle się da) - ale się nie znam za mocno na tym więc się nie wypowiadam... Może mi pomożecie i wyjaśnicie jak to zrobić, to będę bardzo zadowolony i sparawa sieci się szybciutko rozwiąże. Hmmmm ... a może zapodać tego posta też na forum [brzydkie określenie na linuksa]a ...

Ogólnie jestem zwolennikiem [brzydkie określenie na linuksa]a FreeSCO - postawiłem na tym kilka routerów do SDI i Neostardy i wiem mniej więcej jak ma to działać ... (routing itp). Tylko za cholerę nie potrafię zmusić windozy do routingu.

Co do adrsów IP to pierwotny plan był taki:

Dołączona grafika

Zmieniłem adresy dla każdej z podsieci, bo myślałem, że w tym tkwi problem z routingiem...

Znaczy, że jak robię powiedzmy ping z 192.168.0.10 do 192.168.0.40, to że pakiety ginął, bo router 192.168.0.101 ma sieć 192.168.0.0 na iterfejsie z którego przyszedł pakiet z 192.168.0.10 i nie routuje go dalej ...

Piszecie o wyeliminowaniu Routera_b ... nie widzę takiej możliwości .... Router_A i router_B spinają ludzi znajdujących się po drugiej stronie ulicy, także nie da się do nich dociągnąć kabla.

Owszem można by każdemu z nich dać sieciówkę bezprzewodową... ale tak się składa, że mam tylko te dwie :( a wolałbym pominąć dodatkowy zakup. Jeden z routerów ... prawdopowodbnie A zostanie także użyty w roli serwera FTP a może i WWW ... ale to inna bajka ...

CZEKAM NA DALSZE PROPOZYJCE I POMYSŁY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi