Skocz do zawartości
Jacoo

Czy zostałem oszukany z płytą główną ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. To mój drugi post i chyba nie ostatni, bo powoli zaczynam przyswajać tajniki PC-ta :)

Powiedzcie mi prosze czy nie zostałem oszukany ??? Kupilem sobie plyte glowna ECS-a K7VTA3 + Raid, ale niestety była ona wadliwa, ciągle chipset mi piszczał i musiałem zawieźć ją do serwisu. Tam po ponad miesiącu powiedziano mi że takiej samej płyty nie dostane bo ponoć producent zaprzestał produkcji tego modelu za sprawą dużej liczby zwrotów. No i koleś powiedział ze jak chce to moge od reki dostac inna płytę o takich samych parametrach, a mianowicie Lite-On AA280. No jako ze bylem juz spragniony kompa powiedzialem ze biore i uradowany przywiozlem nowa plyte do domku i zaczalem wkladac ja do obudowy z reszta komponentow. Wszystko w sumie spoko tyle ze z dwoch rzeczy jestem bardzo niezadowolony, a mianowicie system Windows XP ładuje mi sie prawie minute, a gdy postawiłem Windows-a 98 to zajmowalo mu to moze z 10 sekund mniej.Dobrze ze chociaz potem jakos system jest w miare stabilny. A teraz to co mnie zaniepokoiło odpaliłem dzisiaj sobie programik AIDA32, sprawdzam info o płycie głownej a tam pisze ze mam płyte głowna ECS K7VTA3 v3 !!!

BTW system był wielokrotnie stawiany od nowa.

Jak wchodze na stronke z Lite-On-a to nie mozna sobie sciagnac zadnych driverow do plyty glownej ani zadnych innych bajerów.

Mam pytanko czy jeżeli zrobiłbym sobie upgrade'a BIOS-a , ktorego sciagnalbym ze stronki ECS-a to czy wszystko mi bedzie chodziło normalnie ???

Po zapoznaniu sie z opisami plyt i w ogole zewnetrznym wygladzie tych płyt stwierdziłem ze sa one identyczne.

To w końcu mam płyte Lite-On-a czy ECS-a bo SiSoft Sandra pokazuje ze mam Lite-On-a, a AIDA 32 ze mam ECS-a.

Pozdro 4 ALL. DZIĘKI ZA POMOC W WYJAŚNIENIU ZAGADKI.

Mój config:

BIOS: Phoenix-Award 6.00PG data wydania 11/21/2002

Procek: Athlon XP 1800+

Pamięć: 256 MB DDR 333MHz (szybkosc odswiezania 7,8 us)

Grafika: Radeon 8500 (R200) 64MB

Dysk: Seagate ST360020A U-ATA/100 5400 RPM

Nagrywarka: Lite-On LTR-48125S

Zasilacz: Codegen 300 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty ECS, Lite-on, Kobian (i jescze parę innych marek) produkowane są w jednej fabryce - różnią się szczegółami wykonania. Zmiany BIOS na ten od ECS w domowych warunkach bym nie ryzykował (w warsztacie zawsze mogę przywrócić poprzednią wersję), ale pewnie jest to możliwe. Jedyny problem to wybór odpowiedniej wersji, te płyty często różnią się układem I/O (czyli z niewłaściwym BIOS-em przestają działać).

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no płaciłem za ECS'a z Raidem ale zgodziłem sie na tego Lite-On'a bez Raida. i obecnie mam tego Lite-On'a AA280 bez Raida. Az tak mi na nim nie zalezy. Problemem jest jednak to ze tego Lite-On'a dostałem w połowie grudnia 2002. Co bym musial powiedziec kolesiowi zeby mi ja wymienil ? Czy nie szybciej bedzie jak spróbowałbym ja wystawić na jakas liste ogłoszeń ??? Problem byłby tez z tym ze zapewne musialbym liczyc sie z jakas doplata a z kasa u mnie krucho :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...