Jacoo Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Witam wszystkich. To mój drugi post i chyba nie ostatni, bo powoli zaczynam przyswajać tajniki PC-ta :) Powiedzcie mi prosze czy nie zostałem oszukany ??? Kupilem sobie plyte glowna ECS-a K7VTA3 + Raid, ale niestety była ona wadliwa, ciągle chipset mi piszczał i musiałem zawieźć ją do serwisu. Tam po ponad miesiącu powiedziano mi że takiej samej płyty nie dostane bo ponoć producent zaprzestał produkcji tego modelu za sprawą dużej liczby zwrotów. No i koleś powiedział ze jak chce to moge od reki dostac inna płytę o takich samych parametrach, a mianowicie Lite-On AA280. No jako ze bylem juz spragniony kompa powiedzialem ze biore i uradowany przywiozlem nowa plyte do domku i zaczalem wkladac ja do obudowy z reszta komponentow. Wszystko w sumie spoko tyle ze z dwoch rzeczy jestem bardzo niezadowolony, a mianowicie system Windows XP ładuje mi sie prawie minute, a gdy postawiłem Windows-a 98 to zajmowalo mu to moze z 10 sekund mniej.Dobrze ze chociaz potem jakos system jest w miare stabilny. A teraz to co mnie zaniepokoiło odpaliłem dzisiaj sobie programik AIDA32, sprawdzam info o płycie głownej a tam pisze ze mam płyte głowna ECS K7VTA3 v3 !!! BTW system był wielokrotnie stawiany od nowa. Jak wchodze na stronke z Lite-On-a to nie mozna sobie sciagnac zadnych driverow do plyty glownej ani zadnych innych bajerów. Mam pytanko czy jeżeli zrobiłbym sobie upgrade'a BIOS-a , ktorego sciagnalbym ze stronki ECS-a to czy wszystko mi bedzie chodziło normalnie ??? Po zapoznaniu sie z opisami plyt i w ogole zewnetrznym wygladzie tych płyt stwierdziłem ze sa one identyczne. To w końcu mam płyte Lite-On-a czy ECS-a bo SiSoft Sandra pokazuje ze mam Lite-On-a, a AIDA 32 ze mam ECS-a. Pozdro 4 ALL. DZIĘKI ZA POMOC W WYJAŚNIENIU ZAGADKI. Mój config: BIOS: Phoenix-Award 6.00PG data wydania 11/21/2002 Procek: Athlon XP 1800+ Pamięć: 256 MB DDR 333MHz (szybkosc odswiezania 7,8 us) Grafika: Radeon 8500 (R200) 64MB Dysk: Seagate ST360020A U-ATA/100 5400 RPM Nagrywarka: Lite-On LTR-48125S Zasilacz: Codegen 300 W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Płyty ECS, Lite-on, Kobian (i jescze parę innych marek) produkowane są w jednej fabryce - różnią się szczegółami wykonania. Zmiany BIOS na ten od ECS w domowych warunkach bym nie ryzykował (w warsztacie zawsze mogę przywrócić poprzednią wersję), ale pewnie jest to możliwe. Jedyny problem to wybór odpowiedniej wersji, te płyty często różnią się układem I/O (czyli z niewłaściwym BIOS-em przestają działać). Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 czyli zapłaciłeś za ECS z RAID'em a dostałeś liteona bez raida ? lepie jwymień na to co masz ale wwersji 5 - jest dużo lepsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacoo Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 no płaciłem za ECS'a z Raidem ale zgodziłem sie na tego Lite-On'a bez Raida. i obecnie mam tego Lite-On'a AA280 bez Raida. Az tak mi na nim nie zalezy. Problemem jest jednak to ze tego Lite-On'a dostałem w połowie grudnia 2002. Co bym musial powiedziec kolesiowi zeby mi ja wymienil ? Czy nie szybciej bedzie jak spróbowałbym ja wystawić na jakas liste ogłoszeń ??? Problem byłby tez z tym ze zapewne musialbym liczyc sie z jakas doplata a z kasa u mnie krucho :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...