Skocz do zawartości
AndyN

Czym odczytać temperaturę HDD?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakim programem można odczytać temperaturę mojej Barracudy 80GB SATA? Reszta konfigu w podpisie

Czy da się odczytywać przy użyciu MBM? Używam go do odczytu temperatury procka, płyty i napięć - miałbym wszystko w jednym progsie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim programem można odczytać temperaturę mojej Barracudy 80GB SATA? Reszta konfigu w podpisie

Czy da się odczytywać przy użyciu MBM? Używam go do odczytu temperatury procka, płyty i napięć - miałbym wszystko w jednym progsie

Da sie - trzeba tylko wlaczyc odpowiednia opcje w opcjach ;). Temperatura odczytywana jest przez SMARTa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie - trzeba tylko wlaczyc odpowiednia opcje w opcjach ;). Temperatura odczytywana jest przez SMARTa.

He he

Ale co się da? Odczytać temperaturę przez MBM? A jak dokładnie to zrobić? Jak skonfigurować MBM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he

Ale co się da? Odczytać temperaturę przez MBM? A jak dokładnie to zrobić? Jak skonfigurować MBM?

Tak, przez MBM - wlanczasz w opcjach (dokladnie w ktorym miejscu ci teraz nie powiem bo nie mam MBM pod reka, ale z nazwy jasno wynika ze to to), wowczas na liscie czujnikow tempreatury pojawi sie nowy czujnik do dysku. Dalej to juz sobie poradzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, przez MBM - wlanczasz w opcjach (dokladnie w ktorym miejscu ci teraz nie powiem bo nie mam MBM pod reka, ale z nazwy jasno wynika ze to to), wowczas na liscie czujnikow tempreatury pojawi sie nowy czujnik do dysku. Dalej to juz sobie poradzisz.

Dzięki wielkie, sprawdzę w weekend (wtedy będę miał dostęp do kompa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN - nie uda ci sie odczytac temp. z tej Barracudy ;) Ja tez probowalem (mam/mialem taka sama) i nie udalo mi sie. Gadalem nawet z tworca MBM i powiedzial ze albo da sie odczytac temp. albo nie :D To zalezy od dysku. Za to polecam swietny programik z tej stronki: http://private.peterlink.ru/tochinov/

Odczytuje nie tylko temp. ale tez info ze S.M.A.R.T.

UPDATE: Nie zauwazylem ze masz SATA. Z tego dysku moze odczytasz temp. ale programik i tak polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN - nie uda ci sie odczytac temp. z tej Barracudy ;) Ja tez probowalem (mam/mialem taka sama) i nie udalo mi sie. Gadalem nawet z tworca MBM i powiedzial ze albo da sie odczytac temp. albo nie :D To zalezy od dysku. Za to polecam swietny programik z tej stronki: http://private.peterlink.ru/tochinov/

Odczytuje nie tylko temp. ale tez info ze S.M.A.R.T.

UPDATE: Nie zauwazylem ze masz SATA. Z tego dysku moze odczytasz temp. ale programik i tak polecam :)

OT: czemu miałeś ten dysk? dlaczego padł?

Jak się sprawuje LCD? Warto zmieniać z CRT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj LCD ma sie swietnie i nie zamienilbym go na zaden CRT. No chyba ze ktos jest grafikiem i mu male rozdzielczosci typu, 1024 i 1200 nie wystarczaja. Ale oszczednosc miejsca i komfort pracy sa cudowne - zadnego zgubnego promieniowania ;)

Jest tylko jedno "ale" - na LCD nie mozna oszczedzac, bo jak sie kupi bubel to tylko wywala sie pieniadze w bloto, jak juz kupowac to dobry model dobrego producenta.

A co do dysku: pewnego dnia wlaczylem komputer a dysk juz nie wstal :( Mam nadzieje ze padla tylko elektronika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj LCD ma sie swietnie i nie zamienilbym go na zaden CRT. No chyba ze ktos jest grafikiem i mu male rozdzielczosci typu, 1024 i 1200 nie wystarczaja. Ale oszczednosc miejsca i komfort pracy sa cudowne - zadnego zgubnego promieniowania ;)

Jest tylko jedno "ale" - na LCD nie mozna oszczedzac, bo jak sie kupi bubel to tylko wywala sie pieniadze w bloto, jak juz kupowac to dobry model dobrego producenta.

A co do dysku: pewnego dnia wlaczylem komputer a dysk juz nie wstal :( Mam nadzieje ze padla tylko elektronika...

Którzy to dobrzy producenci? Bo się powoli zastanawiam nad zmianą na 17' LCD - poczekam aż stanieją jeszcze

Dysk był na gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w SpeedFanie masz temperature:

-proca

-diody (o ile taka masz pod procem)

-systemu

-wnetrza obudowy

-dysku

Poza tym predkosc wiatrakow, kondycje dysku i napiecia

Co ci jeszcze potrzeba????

Nie wiedziałem, że pokazuje aż tyle.

Dzięki, zainstaluję w weekend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zmusic mojego WD400JB Cavioe do pokazywania temperatury pod winda, np. w speed fan? mam wlaczonego smarta w biosie

Obawiam się że cię zmartwię, gdyż firma WD nie przewidziała nawet w dyskach serii JB wewnętrznych sensorów temperaturowych, więc jedyny sposobem sprawdzenia temp. Caviara jest zewnętrzny termometr przyłożony do dysku. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mialem przed reinstalacja w2k3 temp dysku w MBM a teraz po reinstalacji juz nie ma :( nie wiem moze wczesniej mialem jakie drivery pod to? a temp z raida to ciezko chyba .... ja odczytalem ale jakims programem dosowym moge ci podac nazwe... ale z windowsowych progsow zaden nie odczytal ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mialem przed reinstalacja w2k3 temp dysku w MBM a teraz po reinstalacji juz nie ma :( nie wiem moze wczesniej mialem jakie drivery pod to? a temp z raida to ciezko chyba .... ja odczytalem ale jakims programem dosowym moge ci podac nazwe... ale z windowsowych progsow zaden nie odczytal ....

Prawdopodobnie przy instalacji MBM nie zaznaczyles opcji I/O nie pamietam czy to mialo byc wlaczenie czy wylaczenie napewno bylo recommend :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie w MBM mam zaznaczone wszystko oki ale nawet winda pokazuje ze ST-costam-costam SCSi drive .... i speedfan tez tego nie widzi , sprobuje przejsc na stare via 4in1 4.48 bo takie mialem i dzialalo ... a ten prog do RAID nazywa sie smartudm i dziala tylko spod dosa ale ma support of external UDMA controlers wiec powinno isc mi na kt7a-raid odczytalo bez problemu oto link http://www.sysinfolab.com/ru/download.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcecie widziec temperature dysku w mbm to najpierw musicie w ustawieniach glownych -> podstawowe ustwic zeby znalazl wam dyski ze smartem i pozniej pojawi sie wam dodatkowy czujnik w ustawieniach temperatury

Później trzeba zrestartować kompa i dopiero szukać czujnika temperatury dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie w MBM mam zaznaczone wszystko oki ale nawet winda pokazuje ze ST-costam-costam SCSi drive .... i speedfan tez tego nie widzi , sprobuje przejsc na stare via 4in1 4.48 bo takie mialem i dzialalo ... a ten prog do RAID nazywa sie smartudm i dziala tylko spod dosa ale ma support of external UDMA controlers wiec powinno isc mi na kt7a-raid odczytalo bez problemu oto linkhttp://www.sysinfolab.com/ru/download.htm

wow program moze i nie zaciekawie wyglada ale przynajmniej odczytal temperature z hdd na raidzie :)

i w zasadzie jest taka sama jaka odczytal speedfan i dtemp gdy dysk podlaczylem pod ide - cale 27 stopni 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury odczytałem MBM. Program znalazł dysk. Temperatura jaką pokazuje to nawet 50C. Nie za dużo?

Znalazł też jakiś inny czujnik temperatury o symbolu: W83L785TS-S Diode. Co to jest? Jego temperatury nie są identyczne z innymi wskaźnikami: diode, socket, case, HDD. Czy może to być odczyt z zasilacza? Mój konfig w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zmusic mojego WD400JB Cavioe do pokazywania temperatury pod winda, np. w speed fan? mam wlaczonego smarta w biosie

Obawiam się że cię zmartwię, gdyż firma WD nie przewidziała nawet w dyskach serii JB wewnętrznych sensorów temperaturowych, więc jedyny sposobem sprawdzenia temp. Caviara jest zewnętrzny termometr przyłożony do dysku. :D

A u mnie SpeedFan pokazuje temperaturę na WD800JB

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...