Skocz do zawartości
ryurayo

athlon2000+ 0,13 na epox 8rda3 ma 66 stopni!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

dlaczego? czego to wina? coolera? coolermaster cp5-7jd1b, zasilacza? 300w bez tej nowej wtyczki kwadratowej, plyty glownej? cholera... jak zaczne go krecic to ducha wyzionie dokladna specyfikacja procka:

AXDA2000DKT3C

4114516270158

AIRGA 0234MPM

i co mam zrobic zeby temperatura spadla? kupic cooler za 150zl zeby mi temperatura spadla o 5 stopni? bezsensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj stary dociśnij proca czym prędzej, dziwne z wogóle system ci chodzi u mnie ten sam procek po przekroczeniu 55 zaczynał niezle fixować, teraz temp w stersie mam 48 stopni i jest pełen loozik.

A moze to wina programu mierzącego temp lub czujnika w czym mierzyłeś tą zawrotną teperature??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cooler jest dobrze docisniety sprawdzalem ale wydaje mi sie ze mam za slaby wiatraczek jak na 2000 xp.... 2700 obrotow...

sprawdzalem u kumpla ma tez 200o i temperatura wynosi 55 stopni [mowie o maks] ale wentylator 3300 a u innego 60stopni na wentylatorze 4000 tylko ze ma 1800 palomino... dziwne to zjawisko u mnie nie? moze cooler zmienic? albo sam wiatraczek na cos mocniejszego np. 3800-4000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cooler jest dobrze docisniety sprawdzalem ale wydaje mi sie ze mam za slaby wiatraczek jak na 2000 xp.... 2700 obrotow...

sprawdzalem u kumpla ma tez 200o i temperatura wynosi 55 stopni [mowie o maks] ale wentylator 3300 a u innego 60stopni na wentylatorze 4000 tylko ze ma 1800 palomino... dziwne to zjawisko u mnie nie? moze cooler zmienic? albo sam wiatraczek na cos mocniejszego np. 3800-4000?

Ja mam boxowe chłodznie i obroty wynosza cos miedzy 4800-5100

w tym leży problem na bank idz do sklepu i powiedz zeby ci wymienili bo za mocno sie grzeje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toz to juz prawie temperatura scinania bialka, jeszcze troche i mozna jajka smazyc :lol: Oczywiscie ja sie smieje ale to nie jest smieszne, no ale coz mozna wiecej zrobic, wymienic wiatrak? hmmm lepiej chyba zrobisz podmieniajac proca na takiego z innej serii, sprzedajac np tego na allegro i kupujac nowy z innej serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek ma gwarancje i kupilem go 2 tygodnie temu a co do coolera co o tym myslicie? napisane na komputronik:

"jeszcze jedna sugestia:-). jak juz bedziecie sie bawic w sciaganie "izolatora" miedzy miedzian plytka a radiatorem to radze zaopatrzyc sie w papier scierny i wypoelrowac poweirzni styku radiatora z miedziana plytka i plytki z prockiem. po tej zabawie i zastosowaniu dobrej pasty przewodzacej temp. spadla mi do 46 z 60oC!!! Jednym slowem dobry, cichy wentylator a jeszcze jesli ktos lubi sie troche pobawic w majsterklepke poprostu REWELACJA. niski poziom halasu, niska temepratura i niska cena. polecam wszysstkim"

i jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj procek, chyba identyczna seria przy 1300-1400 rpm ma 45 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyrażniej trafiłes na specywicznąserie Minta mają podobno pozwolenie na własne zestawy boxowe oto co przecytałemna benchmarkpl cyt.

Producenci box'ów AMD powinni to pisaćna pudełku.. / pawlosz

Przepraszam za zapożyczenie tytułu ale co tu dużo ukrywać opinia kol. Mirka zainspirowała mnie do napisania tych kilku słów.

Kupiłem procesor AMD Thoroughbred 2400 taktowany nominalnie 2000 MHz.

Napis na pudełku informuje iż jest to produkt konfekcjonowany w Polsce przez MINT Electronic. Ponieważ jesem bardzo dociekliwy zadzwoniłem do AMD Polska z pytaniem czy Mint ma zezwolenie na produkcje włanych boxów. Okazało się, że tak. Inną sprawą jest okres gwarancji oryginalne boxy - 36 miesięcy, Mintowe - 24 miesiące z tyloma zastrzeżeniami, że nie bardzo wierzę w jej rzetelność. W pudełku Minta znajduje się wiatraczek coolermaster'a. Po zidentyfikowaniu go na stronie okazało się, że jest to model DP56I11A-01 przeznaczony maksymalnie do CPU 1800 MHz ( works with AMD Athlon 1800+ ). Zarówno wymiary, wygląd jak i przybliżona prędkość obrotowa wskazywały właśnie na ten model. Więcej - pasowały w 100 % Temperatura w obudowie z zamontowanymi 2 wentylatorami przednim nadmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącym powietrze jak i tylnym wysysającym oscylowała w granicach 59 st C ( spoczynek ) do 69 st C ( po grze ). Jak dla mnie zdecydowanie za wysoko. Zadzwoniłem do Minta. Po długich poszukiwaniach "specjalisty" zgłosił się product manager i na moje zapytanie o coolerek stwierdził, że wszystko jest OK, masz gościu wentylatorek więc nie narzekaj, na 100% nie jest to DP56I11A-01 tylko inny. Zapytałem się więc jaki to model. Odpowiedział tak:... a kto go tam wie coolermasterów jest bardzo dużo i jakiś tam siedzi...

I rozłączył się. Fakt wentylatorów podobnych do tego modelu jest kilka. Są modele z płytką miedzianą, są modele z szybkim wentylatorem są i takie jaki miałem w pudełku. W oryginalnych boxach AMD siedzą wentylatory kubek w kubek podobne do tych z minta. Ale są produkowane na zlecenie AMD (naklejka na wentylatorze) i dostosowane do konkretnego modelu procesora. Wystarczy posłuchać odgłosu pracy jednego i drugiego. Zupełnie inaczej bzyczą. Przez skąpstwo, dusigrostwo i zwyczajne oszukiwanie klienta przez Mint Electronic zmuszony byłem wydać dodatkowe 60 PLN na inny wentylatorek. Oni najzwyczajniej mają klienta głęboko gdzieś. Na wypadek przegrzania CPU - jeden z punktów gwarancji wyraźnie daje do zrozumienia iż jej ważność wygasa. Jest to związane z niefachowym montażem radiatora. Ta...

A temperature mam teraz 45 do 51 stopni C. Przy prędkości obrotowej wentylatora ok 3500 obr/min.

pozdrovka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej teraz mam ciagle otwarta obudowe.... temperatura procka standard 51-52 stopnie w stresie 56-57 na maxa nie powinno byc zle ale jakbym dal jeszcze paste na procka i pokombinowal z radiatorem [pasta pomiedzy radiator a miedziana plytke] to sadze ze do 45 stopni powinno zejsc bez problemow..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ejo to ja mam jeszcze ciekawiej :) - mam collerek jak widac w podpisie i antka takiego jak kolega - teraz po wlaczeniu kompa temperatorka lightowo 43stopnie wiec spoko - ale gdy zacze w cos grac (2h) to temeperatorke mam miedzy 56-59 stopni - potem jak przestane to juz nie spada ponizej 50 !! wiec lekka kiepa :(

Update:

Zapomnialem dodac ze mam cs'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...