Skocz do zawartości
uszek

DYSK sie dziwnie zachowuje

Rekomendowane odpowiedzi

DOstałem kompa od brata zebym mu poinstalował widnowsa itp z windowsem było mnostwo problemów nie chciał sie botowac w czasie instalacji wyskakiwały błedy ale jakos sie dało zainstalowac ale tylko win98. A teraz siedze sobie i słucham muzy i dysk tak jakby sie restartował tzn włacza sie od nowa i na moment cały system na nic nie reaguje Dzieje sie tak od czasu do czasu siedze juz 5 godziny przy tym kompie a zdarzyło mi sie to jakies 3 razu co to moze byc???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem tak na swoim starym HDD (firmy jednak nie pamietam). Wyglada na to ze sa to pierwsze oznaki przyszlego zgonu dysku. Jesli jest jeszcze na gwarancji to oddalbym go do serwisu. Jesli nie, jak najszybciej poszukalbym nowego HDD chociazby po to zeby nie stracic danych (ale jak robiles reinstalke OS to chyba nic juz tam nie ma, chyba ze na innych partycjach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to DYSK SEAGATE 40GB Zrobiłem mu formata na partycji c i e i bootIT nie wykryl zadnych bad bloków itp a na dysk nie ma gwarancji nic zostawie im kompa pozniej bedzie na nic ze oni zepsuli

PS.Moze to byc wina tasmy???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D dawno sie W98 nie bawilem bo Xp u mnie kroluje ... ale z tego co pamietam W98 wlasnie mialo to w "standardzie" ... w Xp opcja ta domyslnie dotyczy monitora (ale moge sie mylic :P )

sprawdz w panelu sterowania / opcje zasilania - tam powinno byc "wylacz dyski twarde" - ustaw na nigdy i po klopocie - jezeli to wlasnie byla przyczyna :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest do czego innego:) :)

Ad. czerw :P - niby do czego ? - wylacza dyski gdy sa nieuzywane - wiec objawy sa takie jak u ciebie ...

ad. nieb - to moze go z list nie wybrales - bo u mnie jak zakladke SMART odpalisz to tez dysku nie ma ale samemu go trzeba wybrac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera

nie moge zmusic mojego WD400JB Cavior do pokazywania temperatury pod winda, mam wlaczonego w biosie smarta

speedfan nie chce pokazac temperatury

jak to zrobic

no i dobrze ( chyba) z tego co pamietam to te dysk nie mają żadnego elementu mierz ącego temperature WD dał pupy tutaj ( z tego co pamietam ;) a pamieć nie jest moją dobrą stroną )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera

nie moge zmusic mojego WD400JB Cavior do pokazywania temperatury pod winda, mam wlaczonego w biosie smarta

speedfan nie chce pokazac temperatury

jak to zrobic

no i dobrze ( chyba) z tego co pamietam to te dysk nie mają żadnego elementu mierz ącego temperature WD dał pupy tutaj ( z tego co pamietam ;) a pamieć nie jest moją dobrą stroną )

Jednak z pamięcią twoją nie jest tak zle :P Faktycznie WD nie mają pomiaru temp ze smarta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten sam problem co uszek. Ale na razie chodzi więc siedze cicho :lol: Właściwie może być wiele przyczyn. Ja swojego twardziela trochę męczyłem tzn. wypinałem go mialiardy razy itp. Może wtyczke by trzeba od nowa przylutować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio naprawiłem twardziela Caviar`a 20GB (ale nie z Wegier :) )

Zaczął dziwnie szurać, potem znikła partycja C:

Na koniec nie rozpoznawał już w ogóle dysku,

pomimo że był widoczny w biosie.

Na szczęście pomogło Low-Level Formatting za pomocą Powermax`a Maxtora i dysk teraz jest jak nowy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem taki problem z Barracudą III 30GB.W czasie pracy dało się usłyszeć jak dysk staje i po kilku sekndach zaczyna sam startować.Winowajcą okazało się złącze do molexa.Było luźne (a może miało zimny lut?).Jako antidotum na tą bolączkę zastosowałem .... zapałkę :-) Wetknąłem ją między obudowę Barracudy i gniazdo zasilania.Problem zniknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to jak juz jest mowa o tym co pokazuje SMART i speedfan - czy ktos wie / ma / jakis artykul jakie wartosci sa ok jakie nie - i czy przy wszystkich pozycjach nie powinno byc ok ? czy istnieje taki przypadek ?

Aha czemu na mojej barracudzie mam performance na 100 a fitness na 50 ??

Pozdro

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...