Skocz do zawartości
rapid

pamieci markowe?

Rekomendowane odpowiedzi

witam! mam zamiar zmianic za doplata swoje pamieci na markowe... wchodza w gre tylko 2 firmy bo takie tylko sa w hurtowni markowe... Kingston i Kingmax... ktore polecacie i dlaczego?

Niedlugo zmieniam tez kompa na troszke mocniejszego tzn: athlon 2600+, wspomniane pamiec 2x256mb no i grafe na gf fx 5600 128mb... czy zwykla obudowa z zasilaczem 300w wystarczy? Acha mam dysk 120gb caivarka... A moze znacie miejsce gdzie moge kupic same obudowy bez zasilaczy a zasilacz jakis lepszy dokupie?

pozdro i thx za odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepsze kingstony, najlepiej hyperX.

co do zasilacza to na 95% za slaby (te 5% to dla enlighta i fortona ;) )

fx5600 ma dodatkowe zasilanie wiec, zrec to bedzie jeszcze wiecej pradu.

(swoja droga nie kupowalbym fx 5600)

jak masz kase (~500zl) to wejdz na www.chieftec.pl i tam kup sobie bude od razu z zasilaczem. chyba, ze nie masz kasy na taka obudowe, to wtedy kup sobie codegena/mode coma/tracera czy co tam wolisz (tego bez zasilek nie sprzedaja) i wywal zasilacz i kup chiefteca zasilke. aha przezroczyste obudowy z plexi sa bez zasilek (koszt ok 300zl)

paradoksalnie jednak na chieftec.pl sprzedaja obudowy bez zasilacza, ale kupno takiej bez zasilki to idiotyzm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wchodza same kingstony i kingmaxy ;) nie ma kingstona HyperX

jaka karte polecacie za 600-700 zl?

nie no dla mnie to bezsens kupic bude za 520zl... no chyba ze rzeczywiscie bym mial kupe kasy ;)

Obudowa z dobrym zasilaczem max do 220zl... a mozecie polecic jakas strone z dobrymi obudowami z dobrymi zasilaczami ale tanimi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa 220, no to zmienia postac rzeczy. w takim razie zrob to, co ja zrobilem kup sobie jakakolwiek obudowe (tracer robi dosyc fajne) potem opchnij zasilacz z obudowy i doluz kase pozostala z obudowy i kup sobie Foxconna/Deera 400W (ja takiego mam i sobie chwale ;) ) albo mozesz (jak masz jakis komis komputerowy pod reka) wymienic ten zasilacz z obudowy na inny.

Obudowy mozna kupic w praktycznie kazdym sklepie internetowym (www.sirius.pl ; www.komputronik.pl).

Pamieci: lepsze te, ktore maja krotszy czas dostepu (ostatnia cyferka w szeregu liczb na kości pamięci) jesli liczba jest dwucyfrowa, to druga z kolei traktujesz jako częsc setna. ale mimo wszystko chyba kingstony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmn.. z tego co wiem to fx5600 nie maja dodatkowego zasilania chyba ze ultra [patrz podpis] a grafe hm... widzialem ze radoslaw 9600tx jest niezly , na allegro za 67x zl.. a z innych to np ti4200 dobrej firmy.

mozliwe, moj blad, co nie zmienia faktu, ze lepszy jest np. gainward ti4200 za okolo 650-700 zl.

a te radki 9600tx to poprostu radki 9500pro (bylo pare razy na forum).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem , to to samo ale sa duuzo tansze bo widzialem takiego tx za 675 a 9500pro od 8xx sie zaczynaja wiec roznica ladna.. a do fxow sie nawet nie zblizaj.. + toto prawie wcale nie ma , poza dodatkowym wyposazeniem [gry + duzo progsow i pilot] a minusy... wydajnosc w 2k1se zblizona do ti4200 a cena wyzsza.. zreszta masz wyniki moje w opisie i porownaj z wynikami innych...

a wiec... NIE BIERZ!!!. jakbym ja mial wybrac to bym wzial nawet r9100 zamiast tego... serio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedna poprawka kittek: kupic obudowe bez zasilacza to nie problem, takze codegena, tracera i inne :) wystarczy pogadac z gosciem w sklepie - sam tak zrobilem :)

a co do zasilacza: polecam fortrona 300W z allegro: 80zl

napiecia trzyma wrecz idelanie u mnie, ma tylko wkurzajaca termoregulacje ale w zimie to na pewno nie bedzie przeszkadzalo a w lecie trzeba miec wentylatorki w obudowie zeby temp. troche spadla :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem , to to samo ale sa duuzo tansze bo widzialem takiego tx za 675 a 9500pro od 8xx sie zaczynaja wiec roznica ladna.. a do fxow sie nawet nie zblizaj.. + toto prawie wcale nie ma , poza dodatkowym wyposazeniem [gry + duzo progsow i pilot] a minusy... wydajnosc w 2k1se zblizona do ti4200 a cena wyzsza.. zreszta masz wyniki moje w opisie i porownaj z wynikami innych... 

a wiec... NIE BIERZ!!!. jakbym ja mial wybrac to bym wzial nawet r9100 zamiast tego... serio

tak troche OT

ale dla potwierdzenia Twoich słów o tym FX'ie

w podpisie są linki do marków

i rzeczywiście twój wynik w 3dmark2k1 to lipa straszna :wink:

natomiast w 3dmark03 gdzie do wyniku doliczana jest obsługa dx9, to jest różnica...

a na plus FX'a zaliczyłbym to że się ładnie kręci

także zakup firmowego ti4200 to jest naprawde dobry wybór (no chyba że ktos nie chce karty nVidii)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem kreci sie nienajgorzej ale co z tego? nawet po oc to jest lipa totalna szczegolnie za ta cene.. gdyby moj fx kosztowal max 550 to nie bylby taki lipowaty:P , za takie pieniadze to nawet nienajgorsza wydajnosc ale 75x to juz przesada.. szkoda ze 2miechy temu tego nie wiedzialem:/ esh , czlowiek cale zycie sie uczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie napalilem akurat na fx5600... hmm... rout widze ze masz takowego... napisz + i - oraz jak sie uzytkuje itepe...

acha widzialem fozxcona zasilacz za 111zl 400w? dobre to bedzie i czy bedzie dlugo dzialac?

dzieki

1. Kingston Hyper X

2. Co do FXa to mysle ze powinienes to przemyslec raz jeszcze poniewaz FX sa naprawde do bani. Bylo by ci lepiej juz kupic Ti poniewaz FX bardzo slabo pracuja w DirectX 9.0. 5900FX jest wolniejsza od R9600 w HalfLife 2! Pomysl tylko jak w takim razie musi byc wolna 5600! Lepiej sobie ATI kup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ati na linuxie... hm... przeraza mnie to troche poniewaz nigdy nie testowalem takiej karty na linuxowej platformie i moze sie wszystko sypac... a wiecie ze te 700zl to sa duze pieniadze...

najtanszy radeon9600pro kosztuje co ok.850 a ja tyle niestety nie mam ;(

fx5600 to udoskonalony ti4200 wiec karta super... ti4200 sa naprawde zajebistymi kartami a do tego jak w fx5600 sa nowsze technologie a to samo? huh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esh.. fx5600 to poprawiony fx5200 ktory na moje oko to gf4 mx albo nawet 2 mx[ i tak mala roznica] no niby sa nowsze technologie bo jest opengl 1.4 i dx 9.0 ale nie bierz tego! poszukaj na allegro jakichs tanich 9600pro i z glowy .. w fxy sie nie pakuj , chyba ze chcesz zalowac tego do konca zycia.. serio mowie.. a , zreszta.. co ja sie martwie.. twoja sprawa co kupisz.. moje zdanie znasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okej.... dzieki za rade... a co myslicie o GigaCube Radeon 9600pro? kosztuje ok 730zl... czyli miescilbym sie w kase zaplanowana na grafe... gdzies czytalem ze radeon9600pro dostaje baty nawet od Fx'a 5600... nie wiem sam co myslec juz o tym... :?

link do tego radka9600pro: http://demo.spidersoft.com.tw/gecube_com_t...ory.php?proID=6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm.. ciekawe w czym dostaje te baty chyba ze ten radziu to ez .. powiem tak.. na kreconym procku i kreconej grafie mam mniej 3dsmarkow 2k1se niz na niekreconym procu i r9600pro.. roznica jest.. chociaz moj radizu byl taktowany tez slabo bo core 300 i ddr 400

ps. proponuje jednak poszukac na allegro , widzialem 9600tx[wydajniejszego 9600pro] za 675 a poza tym moze cos ciekawszego znajdziesz.. ale jak chcesz koniecznie w sklepie to mysle ze ten radziu do ktorego podales linka nie bedzie najgorszym rozwiazaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...