Skocz do zawartości
Michał1

Reset kompa podczas nagrywania w Nero

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem bywa tak, że gdy nagrywam plytke w Nero 6 to mi się samoczynnie komputer resetuje, i wiadomo jaki efekt - plytka może powisieć pod sufitem. Nawet jak powyłączam wszystkie programy które mam włączone. Nagrywam np. 16x to sie resetuje, nie wiem czy to bufor spada czy moze coś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zawsze w przypadku restartu moja rada to> właciwosci system>zaawansowane>uruchamianie i odzyskiwanie>ustawienia> ODZNACZ - Automatycznie uruchom ponownie. Jak następnym razem wystapi awaria systemu przeczytaj dokładnie co jest napisane na niebieskim ekranie, jezeli poda tylko kod błedu, wpisz go w wyszukiwarce na stronie MS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zawsze w przypadku restartu moja rada to> właciwosci system>zaawansowane>uruchamianie i odzyskiwanie>ustawienia> ODZNACZ - Automatycznie uruchom ponownie. Jak następnym razem wystapi awaria systemu przeczytaj dokładnie co jest napisane na niebieskim ekranie, jezeli poda tylko kod błedu, wpisz go w wyszukiwarce na stronie MS.

dobry pomysł z tym odznaczeniem. A blue screen sie nie pojawia, tylko reset i potem scandisk. Zobaczymy czy podziała, napisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

o ile mnie pamiec nie myli to byla seria plyt na via ktora miala w swej implementacji blad przy przenoszeniu danych miedzy dwoma kanalami IDE, objawialo sie to resetem kompa przy kopiowaniu z cd. wypalaniu, czy miedzy hdd - bedacymi na dwoch odrembych kanalach ide - przewaznei 200mb i restart. sam mialem taka plyte i w swojej pracy jako serwisant tez trafilem na kilka takich modeli - wiele firm wydalo uaktualnienia biosu korygujace te wade - sugeruje upgrade biosu do najnowszej wersji (sprawdz dokladnie jaka masz i zwroc uwage w opisach nowszych biosow czy nadmieniono cos o tym problemie)

pozdrwaiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kurcze ja mam plyte VIA i jak kumpel przyjdzieb z dyskiem to mi sie tez czasami resetuje komp jak zgrywamy dane.....i nie myślałem że to może być wada techniczna płyty..

a bios to uaktualniam VIA Hyperion a nie flashowalem jeszcze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kurcze ja mam plyte  VIA i  jak kumpel przyjdzieb z   dyskiem  to mi sie tez czasami resetuje komp  jak  zgrywamy dane.....i nie myślałem że  to może być wada techniczna  płyty..

a  bios   to uaktualniam VIA Hyperion a nie flashowalem jeszcze..

witaj!

wiec jesli przy przegrywaniu z hdd tez masz taki objaw to raczej napewno to wina ulomnosci mosta poludniowego plyty w kwesti zarzadzania kontolerami ide. polecam wejscie na strone producenta i odnalezienie biosu do twojego modelu (jest napisany dokladnie miedzy slotami pci - bo chodzi tez o REV (to bardzo wazne), nie mozna wgrywac biosu od innej wersji PCB danego modelu plyty. a co do uaktualniania to do tego sluzy program awdflash (w przypadku biosu awarda), do biosu ami jest natomiast inny programik (o ile pamitam powinienes w tym modelu miec bios awarda) - via hyperion to zupelnie inny temat i nie ma nic wspolnego z biosem.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi