Skocz do zawartości
krostry

Pytanie o najniższe stabilne napięcie...

Rekomendowane odpowiedzi

Chodził stabilnie na 1,52 V ... przez pomyłkę ;)

BIOS był za stary, i jakimś cudem ustawił napięcie V core na takim poziomie (płyta MSI na KT333, dokładnego modelu w tej chwili nie pamiętam - mogę sprawdzić). Po zainstalowaniu winXP i wszystkich "extrasów" sprawdziłem temperaturę - była dziwnie niska (w okolicach 40°C), po sprawdzeniu okazało się co jest tego przyczyną ;)

Po zmianie BIOS-a na nowszy wszystko wróciło do normy, ale wcześniej sprawdziłem napięcie miernikiem i stabilność programem 3dMark2001.

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej teraz Cie więc zaskocze :)

Fabrycznie Barton 2500+, nie wiem dlaczego majstrowałem z napięciami w dół zamiast w górę :) ale...

11x166 (2500+) 1.264v - stabilnie niczym go zwiesić nie mogłem :), a temperatura na aero była tak niska na min. obrotach ze zmieniłem na colorful do duraka.... i miałem 34 stopnie po testach sandry, super-pi, pcmark i 3dmark, po jakies godzinie bez budy 34 stopnie na wiatraku, który lżejszy jest od pudełka zapałek :)))

Pózniej 2500+ przestawiłem na 3200+ (11x200) no i oczywiście obniżyłem napięcie :) 1.568v realnie ten sam loop z testami :) 47 stopni na tym samym wiatraku (dalem za niego 18 zł) :)))))))

2400mhz na 1.792v :) juz zmiana wentylka aero na max. 48 stopni :/

2500mhz na 1.84 (ale juz grzal sie) i kłopoty z testami spowodowane temperaturką...

najwyższy wynik zanotowany w cpu-z to 2568mhz.. a postuje mi nawet na 2.8GHZ :)) heh (2.1v) od razu zwis przy wchodzeniu do windozy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jeszcze na jakiej płycie, to też się pobawię. To że świetnie dają się kręcić wiedziałem, ale sam wiesz że obniżanie napięcia nie jest takie proste (na normalnych płytach). A zresztą ... najwyżej znów będę miał kompa z potencjometrem ;) :D

(ręczna zmiana napięcia V core)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...