ENIGMA Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 tu jest link do proga dzięki któremu można obliczyć ile kasy zjadają nasz pupile :P http://download.chip.pl/download_70524.html zapodajcie ile wam wyszło i gdzie zbieraliście dane ile co zjada mi komp + monitor zjada około 35 zeta bo działa 24/d (tyle że monito ni działa czały czas) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Taaaa, gdybym tylko wiedzial, jaka moc pobiera moj komputer, program ten moglby sie do czegos zdac... a tak... bubel :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Taaaa, gdybym tylko wiedzial, jaka moc pobiera moj komputer, program ten moglby sie do czegos zdac... a tak... bubel :( amperniak w kable i juz wiesz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 a powiedzcie mi ile wpisać w 'Moc Kwh'? speed fan podaje takie wartości: core: 1,62V +3,3V: 3,32V +5V: 4,85V +12V: 12,05V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 a powiedzcie mi ile wpisać w 'Moc Kwh'? speed fan podaje takie wartości: core: 1,62V +3,3V: 3,32V +5V: 4,85V +12V: 12,05V on podaje tylko wolty a muszisz wiedzieć ile dane coś pobiera amper bo V*A=W jak nie masz ile coś zjada prondziaka nie dowiesz się ile zjada W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 a czym sprawdzić ile zjada prądu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 a czym sprawdzić ile zjada prądu? jest coś takiego jak amperomierz ale nie sprawdzisz dokładnie wszystkiego bo nie ma go jak wpiąć we wszystko co masz w kompie. można by sprawdzić całoś dokładnie ale trzeba by się dorwać bezpośrednio do zasilacza. trzeba by odlutować wszystkie czarne kable (masa) i pomiędzy nie wstawić amperniaka - wtedy masz jasny obraz ile aktualnie zjada komp. zresztą poczytaj na elektroda.pl tam jest dział dla nowych w elektronice - dowiesz się co i jak działa. zawsze można obliczyć na oko :) co prawda jestem elektronikiem ale nie bardzo mam ochotę na tłumaczenie wszystkiego od podstaw - lepiej poczytać na elektroda :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 a czym sprawdzić ile zjada prądu? jest coś takiego jak amperomierz ale nie sprawdzisz dokładnie wszystkiego bo nie ma go jak wpiąć we wszystko co masz w kompie. można by sprawdzić całoś dokładnie ale trzeba by się dorwać bezpośrednio do zasilacza. trzeba by odlutować wszystkie czarne kable (masa) i pomiędzy nie wstawić amperniaka - wtedy masz jasny obraz ile aktualnie zjada komp. zresztą poczytaj na elektroda.pl tam jest dział dla nowych w elektronice - dowiesz się co i jak działa. zawsze można obliczyć na oko :) co prawda jestem elektronikiem ale nie bardzo mam ochotę na tłumaczenie wszystkiego od podstaw - lepiej poczytać na elektroda :P :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: I ty piszesz ze jesteś elektronikiem. Przecież w ten sposób zmierzysz prąd wyjsciowy zasilacza(pobierany przez urządzenia), czyli moc wyjsciową zasilacza, która nie jest taka sama jak moc pobierana z sieci.. Zeby zmierzyc moc pobieraną przez kompa trzeba by wstawić amperomierz na kablu 230V prądu przemiennego przed zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 a czym sprawdzić ile zjada prądu? jest coś takiego jak amperomierz ale nie sprawdzisz dokładnie wszystkiego bo nie ma go jak wpiąć we wszystko co masz w kompie. można by sprawdzić całoś dokładnie ale trzeba by się dorwać bezpośrednio do zasilacza. trzeba by odlutować wszystkie czarne kable (masa) i pomiędzy nie wstawić amperniaka - wtedy masz jasny obraz ile aktualnie zjada komp. zresztą poczytaj na elektroda.pl tam jest dział dla nowych w elektronice - dowiesz się co i jak działa. zawsze można obliczyć na oko :) co prawda jestem elektronikiem ale nie bardzo mam ochotę na tłumaczenie wszystkiego od podstaw - lepiej poczytać na elektroda :P :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: I ty piszesz ze jesteś elektronikiem. Przecież w ten sposób zmierzysz prąd wyjsciowy zasilacza(pobierany przez urządzenia), czyli moc wyjsciową zasilacza, która nie jest taka sama jak moc pobierana z sieci.. Zeby zmierzyc moc pobieraną przez kompa trzeba by wstawić amperomierz na kablu 230V prądu przemiennego przed zasilaczem. a powiedz mi gdzie ja się pomijałem z prawdą? poczytaj jeszcze raz to co napisałem - objaśniłem gościowi co to jest amperniak i jak go zastosować by poznać jak sprawdzić ile pobiera wszystko w jego kompie. wystarczy czytać ze zrozumieniem - btw jestem elektronikiem (może chcesz zobaczyć dyplomy i specjalizacje niedowiarku?) to co napisałem nie mija się z niczym. zresztą jak byś wiedział to sprawność zasilacza impulsowego wynosi 80-90% więc do tego co ja podałem dodaj sobie około 20% i ci też wyjdzie - o tym już nie pomyślałeś - zresztą po resztę odesłałem na elektroda - więc nie stulaj mi tu :evil: - koniec tematu w tym poście się już więcej nie wypowiadam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 ok spoko, i tak nie zamierzam rozkręcać zasilacza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 a czym sprawdzić ile zjada prądu? jest coś takiego jak amperomierz ale nie sprawdzisz dokładnie wszystkiego bo nie ma go jak wpiąć we wszystko co masz w kompie. można by sprawdzić całoś dokładnie ale trzeba by się dorwać bezpośrednio do zasilacza. trzeba by odlutować wszystkie czarne kable (masa) i pomiędzy nie wstawić amperniaka - wtedy masz jasny obraz ile aktualnie zjada komp. zresztą poczytaj na elektroda.pl tam jest dział dla nowych w elektronice - dowiesz się co i jak działa. zawsze można obliczyć na oko :) co prawda jestem elektronikiem ale nie bardzo mam ochotę na tłumaczenie wszystkiego od podstaw - lepiej poczytać na elektroda :P Stuknij się w czułko i zastanów sie co napisałeś pseudo elektroniku :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 blablablaakurat sprawnosc zasilacza go.wno nas obchodzi wazne jest ile pobiera mocy z sieci a nie ile oddaje na plyte itp PFFFF wystarczy hamski ampromierz tak jak napisal ktos wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 A nie wystarczy zerknąć na nalepkę na zasilaczu i zobaczyć ile ma W? :D Jeżeli gadam głupoty to zbesztajcie mnie bo jestem zielony w tych sprawach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 A nie wystarczy zerknąć na nalepkę na zasilaczu i zobaczyć ile ma W? :D Jeżeli gadam głupoty to zbesztajcie mnie bo jestem zielony w tych sprawach :P No niestety to co jest napisane na nalepce nie ma nic wspólnego z poborem mocy z sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 czy wy dacie rady ściągać ze strony www.download.chip.pl bo ja nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...