Skocz do zawartości
Hanu

A2000+ Thorton - szansa na nowego króla.

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie tak zrobiłem na samym początku, tylko że zlutowałem - sprawdziłem czy przewodzi i było ok, połaczenie idealne tak jak pisałem wcześniej i nic! Próbowałem tak samo kilka razy! Czy to możliwe żeby mój (a może nie tylko mój) Thorton miał tylko 256KB bez tej zablokowanej części co u większości jest???

Thorton ma 256 KB, 512 mają bartony fabrycznie thortowane :wink:
nie rozumiem, jaki mialbym w tym momencie sens mod thorton->barton? 256kb cachu spadloby na procka z nieba?? przeciezby go zabilo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak zrobiłem na samym początku, tylko że zlutowałem - sprawdziłem czy przewodzi i było ok, połaczenie idealne tak jak pisałem wcześniej i nic! Próbowałem tak samo kilka razy! Czy to możliwe żeby mój (a może nie tylko mój) Thorton miał tylko 256KB bez tej zablokowanej części co u większości jest???

Thorton ma 256 KB, 512 mają bartony fabrycznie thortowane :wink:
nie rozumiem, jaki mialbym w tym momencie sens mod thorton->barton? 256kb cachu spadloby na procka z nieba?? przeciezby go zabilo....
thortowanie dotyczy bartonów nie spełniających warunków fabrycznego

testu na bartona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem ten artykul o modzie v12

http://www.geocities.com/trats102002/nf7sFsbsense.html

ale w sumie duzo nie zrozumialem (a raczej sie zamotalem)

1. moze mi ktos powiedziec ktore nozki musze polaczyc aby miec magistrale 166 na moim A1,7+?? (update to juz wiem)

2. jaka jest celowosc robienia tego moda skoro mozna w biosie ustwaic 166mhz

3. czy jak zadrutuje fsb to w biosie bede mogl podciagnac do 200mhz

U mnie bez moda L12 max FSB stabilnie w PRIME to 215 synchro po modzie 133-->166 230 synchro PRIME stabilnie. Chodzi o to ze po zrobieniu L12 wyciagasz duzo wyzsze FSB niz przed. Co do schematu to TU jest niezly. A teraz ja mam pytanko odnosnie L12 Robillem go juz 3 razy i docelowe FSB mialo byc 200MHz i tak to robilem. Problem w tym ze za kazdym razem proc po modzie byl rozpoznawany na 166MHz FSB. Robilem moda dla proca default 133 i na bank robilem to dobrze. Moze powinienem go potraktowac jako default 166 skoro casche jest odblokowany? Moze ktos juz to przerabial?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. moze mi ktos powiedziec ktore nozki musze polaczyc aby miec magistrale 166 na moim A1,7+?? (update to juz wiem)

U mnie bez moda L12 max FSB stabilnie w PRIME to 215 synchro po modzie 133-->166 230 synchro PRIME stabilnie. Chodzi o to ze po zrobieniu L12 wyciagasz duzo wyzsze FSB niz przed. Co do schematu to TU jest niezly.

Wlasnie ten temat czytalem (strone)

Mam pytanie:

- czy zauwazyles aby byl spadek napiec koniecznych do danego ustwaienia np: przed modem miales 1,8V przy 200*11 a po 1,7V. Cos takiego zauwazyles?

- to mam drugie pytanie teraz mi przyszlo do glowy:

zalozmy ze mam zadrutowanego procka na 13*166. czy teraz procek mi wstanie na napieciu default 1,5V czy musze tez modowac napiecie. Bo jezeli np. zrobie reset biosu a on mi wroci do normalnego napiecia to moze nie wstac i wtedy kicha bo trzeba go wyjmowac sciagac drutowani itp... jak to jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bez moda L12 max FSB stabilnie w PRIME to 215 synchro po modzie 133-->166 230 synchro PRIME stabilnie. Chodzi o to ze po zrobieniu L12 wyciagasz duzo wyzsze FSB niz przed. Co do schematu to TU jest niezly.

Wlasnie ten temat czytalem (strone)

Mam pytanie:

- czy zauwazyles aby byl spadek napiec koniecznych do danego ustwaienia np: przed modem miales 1,8V przy 200*11 a po 1,7V. Cos takiego zauwazyles?

- to mam drugie pytanie teraz mi przyszlo do glowy:

zalozmy ze mam zadrutowanego procka na 13*166. czy teraz procek mi wstanie na napieciu default 1,5V czy musze tez modowac napiecie. Bo jezeli np. zrobie reset biosu a on mi wroci do normalnego napiecia to moze nie wstac i wtedy kicha bo trzeba go wyjmowac sciagac drutowani itp... jak to jest

Mysle ze powinienes mu zapewnic odpowiednie napiecie na starcie czyli sprawdzic minimalne napiecie na ktorym jest stabilny przy danej czestotliwosci i takie ustawic za pomoca moda. A co do zwiekszonego zapotrzebowania na prad po drutowaniu to nic takiego nie zaobserwowalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla każdego chciałby eksperymentować z L12 ustawieniami, sugerowałbym wypróbowywanie 166 and/or 200fsb L12 ustawień, zależących od twój CPU. Od L12 mod może lub nie może poddawać się jakiemukolwiek wzrostowi w FSB overclocking, to mogłoby też być użyteczne eksperymentować z różne bios wersje określić który ( s) pracuje najlepsze w twoim systemie.

he he takie mam tłumaczenie czyli na polskiemu językowi znaczy że nie zawsze i w każdej wersji Biosu drutowanie da dobry skutek (hehehe) ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NiemacieK a ty jaki masz bios? mi raczej chodzilo o spadek napiecia potrzebnego po zadrutowaniu tak chociaz o 0,025. zawsze to moze 1 stopien mniej :D

ja ciagle czekam na zalmana, jak go dorwe to sie pobawie. mysle ze zadrutuje na 166 poprostu (bo podobno na 200 cos nie idzie) i nie bede napiecia drutowal. powinien wstac na 166*11 na 1,5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NiemacieK a ty jaki masz bios? mi raczej chodzilo o spadek napiecia potrzebnego po zadrutowaniu tak chociaz o 0,025. zawsze to moze 1 stopien mniej  :D 

ja ciagle czekam na zalmana, jak go dorwe to sie pobawie. mysle ze zadrutuje na 166 poprostu (bo podobno na 200 cos nie idzie) i nie bede napiecia drutowal. powinien wstac na 166*11 na 1,5V.

Co do biosu to mam najnowszy a co do napiecia to jezeli Ci wstanie przy 1.5V to looz :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chiałem zobaczyć jak by zadziałał Thorton przy 2400 mhz i co? Buuuu

nie chce działać stabilnie, bluescreen :cry: Próbowałem różne szyny i

mnożniki, m.in. 12x200, napięcia różne, do maksimum 1.8V.

Najwyraźniej z kamieniem na sercu mogę stwierdzić, że natrafiłem

na felerny egzemplarz :cry: Do sprzedania i próby kupowania innego

egzemplarza nie mam siły, to już bez sensu, sens jest wtedy, kiedy,

podobnie jak NiemacieK, można kupić/wypożyczyć kilka/kilkanaście

sztuk, potestować je pod względem O/C i wtedy wybrać..

:cry: :cry: :cry: :cry:

Idę się powiesić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chiałem zobaczyć jak by zadziałał Thorton przy 2400 mhz i co? Buuuu

nie chce działać stabilnie, bluescreen :cry: Próbowałem różne szyny i 

mnożniki, m.in. 12x200, napięcia różne, do maksimum 1.8V.

Najwyraźniej z kamieniem na sercu mogę stwierdzić, że natrafiłem

na felerny egzemplarz :cry: Do sprzedania i próby kupowania innego

egzemplarza nie mam siły, to już bez sensu, sens jest wtedy, kiedy, 

podobnie jak NiemacieK, można kupić/wypożyczyć kilka/kilkanaście

sztuk, potestować je pod względem O/C i wtedy wybrać..

:cry: :cry: :cry: :cry:

Idę się powiesić ;)

w Dreżnie nikt sie nie bawi w przebieranie ręczne rdzeni z danego wafla ,jeżeli liczba wadliwych układow przekroczy próg (nikt nie wie ile to %) cała tafla leci na Thortony ot co.A potem albo masz miód albo smród.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko: czy u kogos odblokowanie cache na thortonie zakonczylo sie skucesem??? i ile prób na ile konczy sie niepowodzeniem?? tzn czy ktos zwalil proca przez rysowanie sciezek

bo siedze na sklepie z 10 thortonami i mnie korci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Kupiłem Thortona 2000+ laminat zielony, seria AQXEA 0331XPMW i udało mi sie go odblokowac GLUKONem i szpilka;-) (polaczlem przepalone mostki bez skrobnai). Poszedł stabilnie na 2.2 Ghz na ~1.8V. Na 2.3 Ghz nie chcial byc stabilny nawet przy prawie 1.9 V.. Myslice ze po wygrzaniu bedzie lepiej?

Dziex dla Shalafiego za pomoc i sprzet do testow;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko: czy u kogos odblokowanie cache na thortonie zakonczylo sie skucesem??? i ile prób na ile konczy sie niepowodzeniem?? tzn czy ktos zwalil proca przez rysowanie sciezek

bo siedze na sklepie z 10 thortonami i mnie korci ;)

Ja w swojej karierze odblokowywalem dwa z tego jeden z powodzeniem (obecny) poprzedni mial zwalony cache ale po usunieciu lakieru dzialal bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche minelo czasu no ale chce sie podzielic z wami wlasciwosciami mojego proca :)

na razie ustawilem go 10,5x235 (ok 2480mhz)@1,93V (102W - tak pokazuje sandra) i proca na razie testowalem 1,5h za pomoca prime i wszystko ok :) wiecej raczej nie bede zwiekszal Vcore. Aha te 235mhz fsb to w zasadzie max na mojej plycie (no moze 237 ale to roznie bywa)

PS

AQXDA 0324WPMW ...280012 - laminat brazowy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze jedno pytanko: w jakis sposob najlepiej wygrzac proca?

sprobuj farelka :lol:

p.s. przepraszam :D nie moglem sie powstrzymac :wink:

ja polecam opalarke do farby
albo do świń :wink:

tez nie moglem sie powstrzymac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak odblokowac mnozniki w tych nowch zablokowanych Thortonach ?? Wystarczyly by mi mnozniki do 12.5x. Czy zwykly drut mod wystarczy czy trzeba zamalowac ktores mostki ??

L1 sprawdz ale pewnie będzie z tym sporo zabawy (maja być połączone wszystkie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. 2400 Mhz 12x200 napięcie 1.725V

Co sądzicie o takim napięciu? Ja myślę, że to ciut wysokie..

:-)

Witam.

Tak czytam i czytam o tych Waszych Thortonach i płakać mi się chce.

A to ponieważ mam:

Thortona 2000+ DUT3C 101177250304 AQXEA 0338 TPMW

I poszedł mi na 168x12.5=2100 ale dopiero przy 1.825.

Na tej częstotliwości Prime spoko chodzi około pięciu godzin - więcej czekać mi się nie chce (przyjąłem, że system jest stabilny).

Spróbowałem więcej i poszedł na 11x200=2200 Vcore 1.950, ale Prime po kilku minutach wywala błąd. To w dobrym przypadku - w gorszym robi restart. Tu chciałbym zaznaczyć, że wyłączyłem opcję restartu systemu w razie "krasza" (WinXP). Jak wrzucę w Prime opcję Benchmark to restart natychmiastowy. Za to np. trzy_de_smark_2001 działał w pętli ponad pół nocy - bez najmniejszych problemów.

Udało mi się też puścić go na 11.5x200 na tym samym napięciu, ale w tym konfigu już wyrzuca mnie z niektórych gier, a i czasem potrafi zrestartować - o Prime nie wspomnę.

Więcej w ogóle komp nie wstaje (nawet na Vcore 2.1) :-(

Zarówno na 2111MHz jak i na 2300MHz (o ile zdąży trochę popracować) temp. w stresie ok. 60 stopni - w idle niewiele poniżej 50.

Nie wiecie może co tu jest przyczyną (mam na myśli te restarty). Zasilacz niedawno zmieniłem (stary 300W code_shit spłonął ze wstydu jak mu przyszło dźwignąć nowego proca na EPOX'ie) na Chiefteca 360W (tego bez APFC). Z tym, że ten Chieftec też się potrafi wahać w stresie Vcore skacze z 1.824 na 1.872 a.bo i na 1.789 - martwi mnie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plakac to mi sie dopiero zachcialo jak zobaczylem ze w sklepie w ktorym musialem ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> mojego nowego proca jest tylko do wyboru Torton z 41 i 50 tyg. Pelna zalamka. Narazie bawie sie magistrala ale przy 190 Mhz pamieci mi padly juz dalem do reklamacji i czekam na kase. Jak by kto gdzies wyczytal czy jest juz sposob na odblokowanie 41 tyg. Tortona 2000+ dajcie znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ktoś zbierze i uporządkuje informacje z tych 15 stron bo ja po przeczytaniu 8 stron kompletnie nic nie wiem ! Wszystko mi sie miesza.

Jakie serie najlepsze ?

Z jakich tygodni (i która cyferka tą informacje zawiera) ?

Jakie laminaty ?

Jakie są rodzaje tych proców i na co zwracać uwagę kupując ?

Te pytania mnie dręczą :wink:

Zamiarzam sobie takiego proca sprawić i nie wiem na co mam patrzeć... myśle że nie tylko ja byłbym wdzięczy za takie kompedium w jednym poście 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ktoś zbierze i uporządkuje informacje z tych 15 stron bo ja po przeczytaniu 8 stron kompletnie nic nie wiem ! Wszystko mi sie miesza.

Jakie serie najlepsze ?

Z jakich tygodni (i która cyferka tą informacje zawiera) ?

Jakie laminaty ?

Jakie są rodzaje tych proców i na co zwracać uwagę kupując ?

Te pytania mnie dręczą :wink:

Zamiarzam sobie takiego proca sprawić i nie wiem na co mam patrzeć... myśle że nie tylko ja byłbym wdzięczy za takie kompedium w jednym poście 8)

Moim skromnym zdaniem:

AQXEA-bardzo ważne oznaczenie(chyba najlepsze)

0327-tydzień bardzo dobry i w okolicach niego też w miarę dobre tygodnie pod wzgl. OC

reszta jak kolór i batch numer mniej ważne

z ciekawwostek dodam że wybierałem dla kolegi (krętliwego)AMD-ka i były niestety tylko Bartony 2600+ z prawie identycznymi oznaczeniami co mój Thorton (AQXEA,0341 Itp.)i kręci sie wyśmienicie ale niestety zablokowany mnoznik :-( ma

poszedł 1,75Vol.11,5X200=2300MHz bez bólu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...