Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka firma jest godna polecenia - szczególnie z tych podanych niżej:

- Leadtek (konkretnie TV2000 lub TV2000 XP)

- Avermedia

- Prolink

- Kworld

- Pinnacle

Znajomi mają tylko Prolinki - a słyszałem że z obrazem u nich średnio i z prędkością zrzutu też tak sobie. Biorąc pod uwagę, że Leadtek'a można dostać za ok. 260(TV+txt+FM+pilot) - prawie tyle samo co za porównywalnego Prolinka to chyba lepszy wybór? Jeśli ktoś ma kartę TV to nich podzieli się opiniami (szczególnie jakość obrazu, występowanie śnieżenia, szybkość zrzutów (i na jakim sprzęcie), funkcje itp).

Może zna ktoś jakąś stronkę z porównaniem kart telewizyjnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do prędkośći zrzutu na karcie TV to chyba o ile dobrze pamiętam to z kartą nie ma nic wspólnego :wink: ona tylko wyświetla obraz, a zrzuty to przedewszystkim pożądny soft, kodek no i mocna maszyna. Bardziej skupiłbym się na jakości obrazu. Instalowałem już kilka Prolinków(mają świetne wyposarzenie) i Avermedii co do obrazu to Prolink był spox chociaż dużo zależy od sygnału antenowego. A zresztą czy to ważne jakiej firmy ja mam TV-FM jakąś noname na chipie 878 i zajeb..... czysty obraz i spox kosztowała mnie chyba ze 100PLN :lol: .Lepiej inwestować w coś innego niż w kartę TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale czasem karty mają sprzętową kompresję MPEG / czasem nie -> czy niezależnie od karty będę mógł zrzucać obraz w pełnym PAL'u na np. XP1600?

Co do inwestowania - TV fajna sprawa a koszt znowu nie tak wysoki więc nie przesadzajmy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym decydowal sie na AverMedie lub PixelView

No PixelView są świetne.Pozatym dodają do nich np. kamerki internetowe i za ok.350 PLN można mieć kartę TV z kamerką :twisted: (ostatnio widziałem na że dawali na USB 8) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AverMedia - rewelacja!, jeśli nie to pixel - innego szrotu nie polecam

Obraz w obu wypadkach czysty (jak śnieży z anteny to dołożyć wzmacniacz) z kabla - ideał

a z s-vhs (cfra) MIODZIO!

Do tego programik BorgTV - i nawet jak karta nie ma teletekstu - to program go wyciągnie :D :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem do niedawna Fly Video 98 (staroć ale 4 lata temu to był wypas)

i byłem zadowolony.Teraz się z nią pożegnałem bo kaske potrzebowałem

ale w najbliższej przyszłośi coś planuje kupić i chyba bedzie to aver media

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno niezla jest Leadteka WinFast TV 2000 XP.

Kupilem ja kilka dni temu tylko mam jakies zaklocenia i nie wiem czy sprzedali mi uszkodzona karte, czy mam za slaby sygnal w kablowce.

Ale jutro ide ja przetestowac do kumpla i jak bedzie to samo to wale z reklamacja.

Kupilem ja bo umozliwia zgrywanie do mpg2. A o to mi najbardziej chodzilo.

Jest to moja pierwsza karta wiec nie mam jakiegos porownania zeby okreslic czy jest dobra, czy tez nie. Chociaz jak pytalem sie na forum o ta karte to to jeden koles mowil, ze zgrywa lepiej od avermedi.

A Avermedi karty sa ponoc bardzo dobre.Nizej masz link strony z porownaniami kart ale jest cienka.

http://rojmarek.republika.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AverMedia - rewelacja!, jeśli nie to pixel - innego szrotu nie polecam

Obraz w obu wypadkach czysty (jak śnieży z anteny to dołożyć wzmacniacz) z kabla - ideał

a z s-vhs (cfra) MIODZIO!

Do tego programik BorgTV  - i nawet jak karta nie ma teletekstu - to program go wyciągnie  :D  :D  :D  :D

Czy to tak powaznie ?

Bo jak tak to nie stety szrotem jest to co wymieniles !

A Pinnacle robi profesjonale karty !

Wiec jak ktos ma kase to nie widze innego wyboru !

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ze mam czelnosc polecac komus naprawde dobre produkty !

Koles wymienil kilka firm ! tak sie sklada ze pinnacle jest jedna z najlepszych firm robiacych karty video jak i tunery TV (o ile nie najlepsza ) !

Ja podalem jaka jest najlepsza karta !

Gdybym mila pieniadze to bym kupil bez wachania !

Ale to tak jest jak sie o sprzecie wie niewiele !

A to ze niektozy sa malo wymagajacy to juz nie moj problem !

A i jeszcze jedno nikt mi nie zazuci ze proponuje syfny sprzet !

:twisted: :twisted: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ze mam czelnosc polecac komus naprawde dobre produkty ! 

Koles wymienil kilka firm ! tak sie sklada ze pinnacle jest jedna z najlepszych firm robiacych karty video jak i tunery TV (o ile nie najlepsza ) ! 

Ja podalem jaka jest najlepsza karta ! 

Gdybym mila pieniadze to bym kupil bez wachania ! 

Ale to tak jest jak sie o sprzecie wie niewiele ! 

A to ze niektozy sa malo wymagajacy to juz nie moj problem ! 

A i jeszcze jedno nikt mi nie zazuci ze proponuje syfny sprzet ! 

:twisted:  :twisted:  :twisted:

Hmmm - niektórzy wymagają też niskiej ceny....

a poza tym przyznaje racje - karty dobre, chociaż Silicon TVMiksman jest znacznie lepszy (i kosztuje 1200 euro...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam karte WinFast TV2000, jak dla mnie wystarczająca, do obrazu nie mam nic, można sie przyczepić do zrzutów, nieco niewyraźne, brak im ostrości.

Dokładne dane mash na stronie Leadteka.

Nie miałem do czynienia z innymi kartami więc nie moge jej do nich porównywać.

PS. Nie miałem z nią żadnych problemoof(instalacja,obsluga itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm - niektórzy wymagają też niskiej ceny....

a poza tym przyznaje racje - karty dobre, chociaż Silicon TVMiksman jest znacznie lepszy (i kosztuje 1200 euro...)

Kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje - czasami tio sie spradza !

Ja zaproponowalem karte za niecale 600 zl a Ty za 5 tys wiec wiadomo jaka jest lepsza :)

To tak jak by sgi porownywac z piecem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jutro ide ja przetestowac do kumpla i jak bedzie to samo to wale z reklamacja.

Jak pójdziesz i wrócisz to napisz o swoich wrażeniach :D

Co tu duzo mowic po zastanowieniu poszedlem od razu do sklepu z ta karta niech sie oni martwia. Typ w sklepie wzial ja do jakiegos serwisu i jutro prawdopodobnie bede wiedzial czy jest spiepszona czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm. Nie chcę nic reklamować, ani krytykować. Powiem tylko tyle. Ja osobiście używam AverMedia TV Studio Stereo Nicam, i jestem bardzo zadowolony z niej. Jakość obrazu oceniam na bardzo wysokim poziomie. Plusem tej karty jest wbudowany kompresor MPEG 1i 2. Tak więc śmiało polecam ten model. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...AverMedia TV Studio Stereo Nicam, ... Plusem tej karty jest wbudowany kompresor MPEG 1i 2...

chce Ciebie zmartwic - ta kompresja odbywa sie software'owo a nie hardware'owo - karty potrafiace sprzetowo kodowac do MPEG kosztuja "troszke" wiecej niz tunery TV

looknij dobrze do manuala - zobaczysz ze inne sa wymagania dla kompresji MPEG 1 a inne dla MPEG 2 a to wlasnie dlatego ze to proc a nie tuner to robi

zeby nie byc goloslownym to powiem ze jak kupowalem moj tuner ATi-TV Wonder moge kodowac do MPEG 2 - a tunera nie przerabialem

BTW obraz z tunera tv w duzym stopniu zalezy od karty graficznej - widzalem taki sam model PixelViev (Prolink) na kilku kompach i na jednych obraz byl OK a na innych nie do przyjecia (sniezek i te sprawy) - zalezy tez od jakosci sygnalu wejsciowego - bo co z tego ze masz jakis zajeb*** tuner skoro np operator kablowki daje slaby sygnal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[chce Ciebie zmartwic - ta kompresja odbywa sie software'owo a nie hardware'owo - karty potrafiace sprzetowo kodowac do MPEG kosztuja "troszke" wiecej niz tunery TV]

hmmm, niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Sprawdziłem dokładnie, i w ustawieniach karty, jak byk jest opcja wyboru formatu kodowania MPEG 1 i 2. W danych technicznych karty jest równierz zaznaczone że karta ta oferuje przechwytywanie sekwencji video w formatach MPEG1 i 2.

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Sprawdziłem dokładnie, i w ustawieniach karty, jak byk jest opcja wyboru formatu kodowania MPEG 1 i 2. W danych technicznych karty jest równierz zaznaczone że karta ta oferuje przechwytywanie sekwencji video w formatach MPEG1 i 2.

8)

co nie zmienia faktu ze robi to software'owo (czyli tuner tylko przechwytuje obraz a koduje procek w kompie)

looknij TU i jest tak jak pisalem wymagany 2x "szybszy" procesor do MPEG2 - bo to wlasnie on robi ta czarna robote (kodownie) a nie tuner tv

BTW na zdjeciu widac ze podstawowym ukladem jest ten Conexant bt-878 a gdzie uklad kompresujacy do MPEG bo ten Conexant tego nie umie

jaki z tego wniosek - zaden domowy tuner tv nie umie robic kompresji MPEG, a ci ktorzy wierza ze to umie dali sie nabrac specom od marketingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka firma jest godna polecenia - szczególnie z tych podanych niżej:

- Leadtek (konkretnie TV2000 lub TV2000 XP)

- Avermedia

- Prolink

- Kworld

- Pinnacle

Znajomi mają tylko Prolinki - a słyszałem że z obrazem u nich średnio i z prędkością zrzutu też tak sobie. Biorąc pod uwagę, że Leadtek'a można dostać za ok. 260(TV+txt+FM+pilot) - prawie tyle samo co za porównywalnego Prolinka to chyba lepszy wybór? Jeśli ktoś ma kartę TV to nich podzieli się opiniami (szczególnie jakość obrazu, występowanie śnieżenia, szybkość zrzutów (i na jakim sprzęcie), funkcje itp).

Może zna ktoś jakąś stronkę z porównaniem kart telewizyjnych?

Posiadam tuner AVer TV Go FM - dziala bardzo ladnie. Zrzuca szybko, nie gubi ramek. Jakosc obrazu bez zarzutu (kablowka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma w polsce ATI TV Wonder PCI ? Z tego co wiem to ATI ma NAJLEPSZE karty tego typu poniewaz ATI ma najwieksze doswiadczenie w tej dziedzinie.

i co z tego ze robi dobre karty skoro sterowniki do nich pozostawiaja wiele do zyczenia (przynajmniej do tunera tv) 8O - a zebys sie nie czepial to tak jak pisalem jestem wlascicielem ATi-Tv Wonder (stereo NICAM) i wiem o czym pisze :( - oporogramowanie firmowe jest fajne (pod wzgledem funkcj jakie oferuje) ale za razem tragiczne (pod wzgledem dopracowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem posiadazem karty Pinnacle PCTV PRO i musze powiedziec ze nie jest to to czego oczekiwalem dostanie sterownikow do tego to poprostu mazenie!! nic mi z softu na niej nie chce dzialac oprucz firmowego a zzucac tylko moge polowe palu co jes czyzby to wina sterow?? jak sie z tym uporac???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja fajną kiedyś w pc world kompie widziałem hauppauge wintv pro sie to chyba nawywało - ze sprzętowym kodekiem mpeg2 hehe ale ceny nie było, mi sie zarombiście podobają kary cyfrowe DVB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...