Gabryt Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Archaiczna plyta Atrend ATC6220 nie widzi dysku 40Gb. To temat nie nowy, ale w końcu nie wiem czy aktualizacja BIOSu cos da, czy szukac innych rozwiazan. Jesli tak to jakich . Slyszalem ze mozna sztucznie zmniejszyc dysk do 30GB i wtedy byloby ok, ale tez nie wiem jak sie za to zabrac . Moj dysk to SEAGATE ST340015A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 sprawdz z ustawieniem dysku na PIO 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 p opierwsze wgraj najnowszy bios bo KAŻDA płyta może obsłużyćdysk 120 GB jeśli bios to wspiera (kolo na allegro sprzedawał przeróbki biosów w tym celu). jeśli nie pomoże to możesz wywalić partycję i stworzyć jedną 30 GB. no chyba że pomoże to, co proponuje dwaIP ale bios i ta kwgraj nowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 1) zmień bios płyty - bardzo często pomaga- ja po zmianie biosa podłączałem dysk 60 GB do płyty dla pentium 1 :D 2) na dysku powinno być napisane - przestawiasz jedną zworkę i limitujesz pojemność do 32 GB .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryt Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 o metodzie przestawienia zworki slyszalem ale nie wiem ktorej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryt Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 ...Dzięki, za dotychczasowe rady, szukam nowszego BIOSU i zobacze co dalej :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz994 Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 A to masz pecha. U mnie na tej samej płycie tylko troche nowszej ATC6240 dysk 40GB bez problemu płyta wykryła i wszystko do tej pory działa a data mojego biosu to wrzesień 2000 rok. Spróbuj podpiąć dysk pod kontroler to może wykryje go Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryt Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 To wiele wyjasnia bo moj dotychczasowy BIOS jest z 1998 r. W weekend zrobie upgrade i jesli wszystko pojdzie dobrze :wink: to podsumuje temat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 27 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2003 masz tu pare linków: bios do ATC 6220: http://www.etos.com.pl/wsparcie/serwis/ste...-trend/atc6220/ sprawdz koniecznie rewizje plyty i jeszczcze na ftp z biosami i innymi smieciami do atrenda 8) ftp://ftp.univ-lille1.fr/pub/vendor/atrend/ www.google.pl chlopie :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryt Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 :( Moja plyta to ATC-6220 Rev2. Najnowszy BIOS jaki udalo mi sie zdobyc i skutecznie zflashowac to wersja 6220117A ktora faktycznie okazuje sie wersja 107A . Słyszalem ze istnieje gdzies wersja 108A. Moze ktos ja ma w swoich opaslych zbiorach :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryt Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 :D Najnowszy BIOS do plyty (108A) poradzil sobie z duzymi dyskami. Temat traktuje jako zamkniety. Dziekuje za zainteresowanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Najnowsza wersja to 6220118a.bin. Miałem tą płytę na tym biosie i było cacy ;) http://www.elhvb.com/mboards/a-trend/bios/6220118a.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryt Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 BIOS 6220118A.bin faktycznie wyswietla sie (po uruchomieniu komputera) jako 108A. Reasumujac mamy ten sam BIOS i rzeczywiscie wszystko teraz jest OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...