Skocz do zawartości
Gabryt

Plyta Atrend ATC6220 nie widzi dysku 40Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Archaiczna plyta Atrend ATC6220 nie widzi dysku 40Gb. To temat nie nowy, ale w końcu nie wiem czy aktualizacja BIOSu cos da, czy szukac innych rozwiazan. Jesli tak to jakich .

Slyszalem ze mozna sztucznie zmniejszyc dysk do 30GB i wtedy byloby ok, ale tez nie wiem jak sie za to zabrac . Moj dysk to SEAGATE ST340015A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p opierwsze wgraj najnowszy bios bo KAŻDA płyta może obsłużyćdysk 120 GB jeśli bios to wspiera (kolo na allegro sprzedawał przeróbki biosów w tym celu).

jeśli nie pomoże to możesz wywalić partycję i stworzyć jedną 30 GB. no chyba że pomoże to, co proponuje dwaIP ale bios i ta kwgraj nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) zmień bios płyty - bardzo często pomaga- ja po zmianie biosa podłączałem dysk 60 GB do płyty dla pentium 1 :D

2) na dysku powinno być napisane - przestawiasz jedną zworkę i limitujesz pojemność do 32 GB ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz tu pare linków:

bios do ATC 6220: http://www.etos.com.pl/wsparcie/serwis/ste...-trend/atc6220/ sprawdz koniecznie rewizje plyty

i jeszczcze na ftp z biosami i innymi smieciami do atrenda 8)

ftp://ftp.univ-lille1.fr/pub/vendor/atrend/

www.google.pl chlopie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( Moja plyta to ATC-6220 Rev2. Najnowszy BIOS jaki udalo mi sie zdobyc i skutecznie zflashowac to wersja 6220117A ktora faktycznie okazuje sie wersja 107A . Słyszalem ze istnieje gdzies wersja 108A. Moze ktos ja ma w swoich opaslych zbiorach :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...