Skocz do zawartości
gregorian

podzielniki pci - kontynuacja lub uzupełnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie, że mój temat został zablokowany przez moderatora - nie wiem czy aby trochę myślącego :!: Aby nie być gołosłownym zaczynam :

1.przesiedziałem kilka dni na faq, na tematach, i wszystkim co jest dostępne na forum i nic :!: Wszystkie dostępne informacje sprowadzają się do przypuszczeń - jest dzielnik bo mi chodzi, nieważne czy ta czy inna płyta - czy to jest fachowe podejście do tematu :?:

2.pomiar częstotliwości pci czy agp przez Sandrę lub Aidę jest przez "doświadzczonych" uczestników forum negowany - tzn. co :?: występują przekałamania, program żle odczytuje czy co :?: Jeśli tak to który z Was wystąpił do producenta programu o wyjaśnienie :?: A jeśli to prawda to który z Was pokwapił się o rzeczowe zbadanie faktycznej częstotliwości na pci :?: Podawany w informacjach programik też ma odczyty jak programy j.w. Więc jak sprawdzić faktycznie tą częstotliwość inaczej jak fizycznie :?:

3.W moim pytaniu chodziło mi o rozwiązaniu polegającym na zablokowaniu informacji jaką otrzymuje płyta o fabrycznym fsb procesora lub o jej okłamaniu poprzez zmianę fsb na poziomie sprzętowym np.stare pentium III na slot - blokada bodajże pinu 22 powodowała, że można nim było kręcić na starych płytąch bez np.SoftMenu - przypuszczam, że wtedy moja KT3V sama zmieniłaby na 1/5 i sandra pokazałaby pci 33 - np.po włożeniu Bartona na 333 tak się dzieje.

4.Dzięki spędzeniu kilku dni na przeglądaniu tematów nasunął mi się jeden główny wniosek - macie gdzieś nowych - zamiast blokować tematy oraz komentować że sobie poszukajcie itp. to bądźcie mili i wskażcie waszym zdaniem dokładnie gdzie szukać albo napiszcie naprawdę dobry faq - to co jest ciężko nazwać.

5.At hoc - wśród waszych niezlicznych rad nie spotkałem rozwiązań własnych - posiłkujecie się stronami ze świata - i to jest cała wiedza :?:

Moja uszczypliwość jest trochę spowodowana kompetentnym moderatorem, więc wybaczcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=544909#544909

Co do kompetencji moderatorow, to prosze powstrzymaj troche swoje uszczypliwosci, niekoniecznie zdrowo jest jezdzic po w/w.

Jezeli zas nie podoba Ci sie podejscie i pozadki panujace na tym forum, to kto Cie zmusza do jego uzytkowania ? 8O

To naprawde jest dobrowolne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gregorian ty moze stad lepiej idz i jeszcze sobie poczytaj faqi i fora, podrecznik savoir vivre'u i slownik ortograficzny, a do kucyka to nie wyskakuj tylko zerknij na przyklejony topic na podkrecaniu o vmodzie na r9500 :) nie bede wiecej pisal bo juz chyba dostales bana takze po co? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gregorian ty moze stad lepiej idz i jeszcze sobie poczytaj faqi i fora, podrecznik savoir vivre'u i slownik ortograficzny, a do kucyka to nie wyskakuj tylko zerknij na przyklejony topic na podkrecaniu o vmodzie na r9500 :) nie bede wiecej pisal bo juz chyba dostales bana takze po co? :)

nie krzycz na niego ,bo sie w sobie zamknie :wink:

koles fajny jest,ja jestem na tak,przynajmniej jest smiesznie :D

sorry za OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIP: spoko, a co ty Malenczuk jestes? :) (no offense mam nadzieje)

zeby nie bylo kompletnego off-topicu:

gregorian napisze ci to duzymi literami

DZIELNIK NIE ZALEZY OD PROCESORA, TYLKO OD FSB, TZN. JESLI MASZ PROCESOR NA SZYNIE 166 (333), TO JAK DASZ MU FSB 133 (266), DZIELNIK CI SIE ZMIENI NA 1/4 I ODWROTNIE....

teraz czaisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIELNIK NIE ZALEZY OD PROCESORA, TYLKO OD FSB, TZN. JESLI MASZ PROCESOR NA SZYNIE 166 (333), TO JAK DASZ MU FSB 133 (266),  DZIELNIK CI SIE ZMIENI NA 1/4 I ODWROTNIE....

teraz czaisz?

Malenczuk fajny jest :lol:

...mala poprawka ,dzielnik jest zalezny od ukladu ICS ktory je przydziela wzgledem fsb...pierwsze Solteki DRV5 (KT333) mialy skopany ten uklad i dzielnik 1/5 sie nie uaktywnial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee Prokop lepszy :)

teraz mala dywagacja - gdyby byc genialnym elektronikiem i robic cuda z lutownica, to majac dwie plyty, jedna np. z AMD760 (chociazby ASUS A7M266 - lezy pod lozkiem hehehehe), ktora ma dzielniki tylko 1/3 i 1/4, i druga jakas na np. KT400 (zeby miala 1/5 albo nawet 1/6), to gdyby przelutowac ten ICS o ktorym mowisz z lepszej plyty na gorsze to cos by to dalo? mowie o nieosiagalnym na takim sprzecie FSB rzedu 180 i PCI byloby 36 czyli w normie; Vip - jak sadzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mala dywagacja - gdyby byc genialnym elektronikiem i robic cuda z lutownica, to majac dwie plyty, jedna np. z AMD760 (chociazby ASUS A7M266 - lezy pod lozkiem hehehehe), ktora ma dzielniki tylko 1/3 i 1/4, i druga jakas na np. KT400 (zeby miala 1/5 albo nawet 1/6), to gdyby przelutowac ten ICS o ktorym mowisz z lepszej plyty na gorsze to cos by to dalo? mowie o nieosiagalnym na takim sprzecie FSB rzedu 180 i PCI byloby 36 czyli w normie; Vip - jak sadzisz?

hmmm...to juz jest takie gdybanie,ale IMHO taka operacja nie ma prawa bytu....kazda plyta glowna jest konstrukcja spojna i przemyslana w wiekszym lub mniejszym stopniu

spekulujac czysto teoretycznie mysle ze realne byloby to miedzy plytami na tym samym chipsecie czyli np.KT333--->KT333 czy KT400---->KT400,ale KT400---->AMD761 bez szans

Ewenementem co do dzielnikow byl EPoX 8K7A+ na AMD761 ktory nie posiadal dzielnika 1/5 a to wlasnie na nim padaly najwieksze rekordy OC/FSB swojego czasu ,nawet grubo ponad fsb200...podobne rezultaty choc juz nie tak spektakularne uzyskiwal 8KHA+ na KT266A (to juz klasyka OC) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem, to z innej beczki (rowniez przy zalozeniu wprawnego poslugiwania sie lutownica) co mozna podmnienic na plycie (zastapic innym ukladem)?

hmm...conajwyzej to kondensatory o ile beda tej samej pojemnosci

z elektronika nie ma szans.....to jest tak gdybys sobie wylotowal pamieci GF4Ti4600 i przelutowal je do GF3 i chcial je krecic (o ile grafa by odpalila,w co naprawde watpie)

zreszta nie wiem...trzeba pogadac z Berkutem...on sie babra w tych sprawach i ma wieksze pojecie wtym temacie niz ja (mialem z elektroniki tylko dostateczny :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIELNIK NIE ZALEZY OD PROCESORA, TYLKO OD FSB, TZN. JESLI MASZ PROCESOR NA SZYNIE 166 (333), TO JAK DASZ MU FSB 133 (266),  DZIELNIK CI SIE ZMIENI NA 1/4 I ODWROTNIE....

teraz czaisz?

Malenczuk fajny jest :lol:

...mala poprawka ,dzielnik jest zalezny od ukladu ICS ktory je przydziela wzgledem fsb...pierwsze Solteki DRV5 (KT333) mialy skopany ten uklad i dzielnik 1/5 sie nie uaktywnial

uklad PLL odpowiada za generowanie fsb

a uklady PLL produkuja ICS (np.Epox 8kha+) ,PhaseLink (np. Abit KT7) ,Winbond i jeszcze kilka firm

a po co przelutowywac skoro uklady PLL maja mozliwosc generowania roznych mnoznikow pci ,np. ICS na moim epoxie ma do 1/6 ,na Abicie 1/4 ,ale to nic nie daje jezeli chipset nie obsluguje odpowiednich mnoznikow

byly proby zablokowania pci na 33MHz na Abitach na BX ,ale jezeli to dziala to i mnozniki 1/5 i 1/6 powinny dzialac na moim Epoxie ,a nawet takim samym sposobem jak na BX mozna je zablokowac na stalym poziomie

co do agp sprawa ma sie inaczej niz z pci ,bo widzialem takie mutanty jak Asus P2B ktory mial dla fsb150 pci37.5 (opis na plycie) ,ale o agp nic nie wspomniano,wiec mozna sie domyslic ze wynioslo 100MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie mogę coś poczytać - dzięki. Napiszcie mi jeszcze, dlaczego przy 11x166 wszystko fajnie chodzi, a przy 12,5/13x166 następuje zwis - 1700 JUHB chłodzony X Dream SE, pamięci 2x256 HyperX 2700, zasilacz 350W, karta Hercules 9100, Wlan i SS2 na pci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie od 12,5 dzielnik wraca do 1/4 :P - a tak serio to jak jestes taki cwany to powiniennes sam sobie na to odpowiedziec.

PS A powiedz mi jaki ja mam dzielnik przy FSB 180MHz? (dla podpowiedzi proc jest na FSB 133MHz) - nie podpowiadajcie mu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoshi: :) sredni LOL to byl....

moje pytania odnosnie przelutowania byly calkowicie teoretyczne... nawet nie wierze w zasadnosc takiego posuniecia...

gregorian: ruszales napiecia? jak nie to sprawdz jakies wyzsze, moze to ci pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nie lubie takiego gadania od rzeczy i uwazania sie za lepszego i madrzejszego - jak czegos nie wiem to sie konsultuje a nie gadam ze sa procki ktore chodza na FSB 166 wiec daje to 1/5 a sa na 133 ktore chodza na 1/4... - bo to jest podwojny lol - raz ze procki nie maja przypisanego fsb a dwa ze nawet gdyby tak bylo to nie od tego zalezy dzielnik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...