Rauko Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Chce kupic sobie jakas fajna plytke do o/c tak zeby bez przerobek na FSB 250 poszla. Blokada AGP/PCI i mnoznik tak w okolicach 20, regulacja napiecia na NB w biosie tak ok2V i nie wiem co tam jeszcze przydatnego moze miec taka plytka. (Na moim KD7 mam mnoznik do 22,5 i narazie tylko tym krece bo mi sie mogo grzeje do 52stopni jak gram) Bez bajerow w stylu SoundStorm, RAID itp. Cenowo w okolicach 450zl. Pomozcie bo jestem nowy w tym temacie i nie wiem ktora firma robi dobre mobo do o/c. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Chce kupic sobie jakas fajna plytke do o/c tak zeby bez przerobek na FSB 250 poszla. Blokada AGP/PCI i mnoznik tak w okolicach 20, regulacja napiecia na NB w biosie tak ok2V i nie wiem co tam jeszcze przydatnego moze miec taka plytka. (Na moim KD7 mam mnoznik do 22,5 i narazie tylko tym krece bo mi sie mogo grzeje do 52stopni jak gram) Bez bajerow w stylu SoundStorm, RAID itp. Cenowo w okolicach 450zl. Pomozcie bo jestem nowy w tym temacie i nie wiem ktora firma robi dobre mobo do o/c. SZUKAJcie a znajdziecie odpowiedz - temat walkowany miliardy razy :lol: PS Nie sadzilem, ze ja to kiedys napisze, ale juz nie moglem sie powstrzymac 8) PS2 Polecam Epoxa 8RDA+ (okolo 410-420 zlotych z bajerami). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rauko Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Ale czy EPOX 8RDA+ jest na nForce2 Ultra ?? I czy nie lepszy bedzie w takim razie EPOX 8RDA3i (nForce2 Ultra) ??? O wiele nowszy model :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 soltek frn2l + chlodzenie dla czuipsetu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Ale czy EPOX 8RDA+ jest na nForce2 Ultra ?? I czy nie lepszy bedzie w takim razie EPOX 8RDA3i (nForce2 Ultra) ??? O wiele nowszy model :) Ultra znaczy sie ze obsluguje szyne 200 mhz? Jesli tak to Rev 1.1 z chipsetem rev C1 obsluguje (ja na niej latam na 220 FSB synchro z pamiatkami). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 SOLTEK FRN2-L wlasnie od 4 godzin sobie sigam na fsb250 :wink: w pelni stabilnie :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rauko Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Kurde przekonales mnie :) A ile za takie cudo bede musial zaplacic ?? Czy nie przekrocze 450zl ?? Zaraz sie biore za szukanie jakiegos z sklepu z ta plyta w wawie bo w cenniku gieldowym nie widze :( A no i jakie chlodzenie zalozyc na NB ?? Czy mozna podkrecic na FSP250 ze standardowym ?? A no i czy ta plyta ma jakies nowsze wydanie rev. XX ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Kurde przekonales mnie :) A ile za takie cudo bede musial zaplacic ?? Czy nie przekrocze 450zl ?? Zaraz sie biore za szukanie jakiegos z sklepu z ta plyta w wawie bo w cenniku gieldowym nie widze :( Soltek kolo 360 zlotych kosztuje, tak wiec spokojnie wydolisz :). Dobra plyta, w sumie to sam chyba troche zaluje, ze wzialem Epoxa a nie tego Solteka ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Kurde przekonales mnie :) A ile za takie cudo bede musial zaplacic ?? Czy nie przekrocze 450zl ?? Zaraz sie biore za szukanie jakiegos z sklepu z ta plyta w wawie bo w cenniku gieldowym nie widze :( FRN2-L kosztuje ponizej 400zl :] do tego DOBRE pamieci ktore poleca na takim fsb i Vmem do 2.8V zalecany Zalman ZM-NB32J+standardowe smigielko na NB i przeczytanie mojego arta o tym wysmienitym MoBo - http://oc-serwis.pl/index.php?page=articles&id=13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Kurde przekonales mnie :) A ile za takie cudo bede musial zaplacic ?? Czy nie przekrocze 450zl ?? Zaraz sie biore za szukanie jakiegos z sklepu z ta plyta w wawie bo w cenniku gieldowym nie widze :( FRN2-L kosztuje ponizej 400zl :] do tego DOBRE pamieci ktore poleca na takim fsb i Vme 2.8V zalecany Zalman ZM-NB32J+standardowe smigielko na NB i przeczytanie mojego arta o tym wysmienitym MoBo -http://oc-serwis.pl/index.php?page=articles&id=13 Gdzies czytalem, ze nVidia wogole nie zaleca stosowania aktywnego chlodzenia na nForce2. Ja mam zapodanego Zalmana, tylko mala uwaga. Nie wiem czy zauwazyliscie, ale nForce2 jest delikatnie wklesly, wiec trzeba albo dac wiecej pasty, albo zeszlifowac na rowniusko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Kurde przekonales mnie :) A ile za takie cudo bede musial zaplacic ?? Czy nie przekrocze 450zl ?? Zaraz sie biore za szukanie jakiegos z sklepu z ta plyta w wawie bo w cenniku gieldowym nie widze :( FRN2-L kosztuje ponizej 400zl :] do tego DOBRE pamieci ktore poleca na takim fsb i Vme 2.8V zalecany Zalman ZM-NB32J+standardowe smigielko na NB i przeczytanie mojego arta o tym wysmienitym MoBo -http://oc-serwis.pl/index.php?page=articles&id=13 Gdzies czytalem, ze nVidia wogole nie zaleca stosowania aktywnego chlodzenia na nForce2. Ja mam zapodanego Zalmana, tylko mala uwaga. Nie wiem czy zauwazyliscie, ale nForce2 jest delikatnie wklesly, wiec trzeba albo dac wiecej pasty, albo zeszlifowac na rowniusko. Xor szlifowal swojego NB i plyta poszla sie jeb....eee znaczy sie popsula sie :wink: nVidia moze sobie paplac glupoty...ja z czystym sumieniem polecam aktywne chlodzenie NB a juz najlepiej wodne BTW - bede robil WC dla mojej rakiety 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Kurde przekonales mnie :) A ile za takie cudo bede musial zaplacic ?? Czy nie przekrocze 450zl ?? Zaraz sie biore za szukanie jakiegos z sklepu z ta plyta w wawie bo w cenniku gieldowym nie widze :( FRN2-L kosztuje ponizej 400zl :] do tego DOBRE pamieci ktore poleca na takim fsb i Vme 2.8V zalecany Zalman ZM-NB32J+standardowe smigielko na NB i przeczytanie mojego arta o tym wysmienitym MoBo -http://oc-serwis.pl/index.php?page=articles&id=13 Gdzies czytalem, ze nVidia wogole nie zaleca stosowania aktywnego chlodzenia na nForce2. Ja mam zapodanego Zalmana, tylko mala uwaga. Nie wiem czy zauwazyliscie, ale nForce2 jest delikatnie wklesly, wiec trzeba albo dac wiecej pasty, albo zeszlifowac na rowniusko. Xor szlifowal swojego NB i plyta poszla sie [ciach]....eee znaczy sie popsula sie :wink: nVidia moze sobie paplac glupoty...ja z czystym sumieniem polecam aktywne chlodzenie NB a juz najlepiej wodne BTW - bede robil WC dla mojej rakiety 8) A potrzebne takie cuda sa? Nie jest to juz sztuka dla sztuki dla hobbysty overclockera z duza iloscia wolnego czasu :lol: ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 hmm......powiem tak a widzisz tu jeszcze kogos z fsb250 na platformie AMD :?: ...no wlasnie.To nie taka prosta sprawa. :arrow: Musisz zmienic chlodzenie NB :arrow: Mile widziane radiatory na MOFSETach :arrow: Musisz miec odpowiedni bios (najlepszy d1.1L) :arrow: Musisz przeczytac przyklejony post o FRN2 ,zebys nie zadawal durnych pytan :wink: i to chyba na tyle 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rauko Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 No to ja mam jeszcze jedno pytanko mowiles ze na NB jest wiatraczek, ale ja znalazlem tez wersje bez wiatraczka tylko pasywnym chlodzenie NB. http://www.pcsystems.com.au/prod224.htm I to jest wersja wypasiona z raidem itp itd i przy niej jest napisane ze jest na nForce2 Ultra a z kolei ta: http://www.agito.pl/index.php?cid=79&ponet=1&pid=2817 jest z wentylem ale niby na nForce2 bez ultra. Czym to sie wlasciwie rozni ?? Chodzi o Ultra i bez :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flajek Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26241 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=32743 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30672 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30376 zapraszam do leORT: ORT: ORT: ktury. rozwieje twoje wątpliwości. wszystkie wątki są na samej górze w dziale sprzęt. wystarczy siem rozejrzeć :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Ciekawe rzeczy tu widze Chce plyte na 250 MHz (OK zrozumiale) :idea: , ale chce aby byla tania :?: (mala sprzecznosc 250MHz to raczej latwo pamieci nie znajdzie szczegolnie dwoch, no chyba ze na niskich timingach, ale i tak nie beda tanie) Chce mnoznik w okolicach 20 :!: (kolejna sprzecznosc 20*250 :arrow: 5000MHz!!!!!!!!!!) Czym on chce to chlodzic cieklym tlenem :twisted: (bo azot mu nie wystarczy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 No to ja mam jeszcze jedno pytanko mowiles ze na NB jest wiatraczek, ale ja znalazlem tez wersje bez wiatraczka tylko pasywnym chlodzenie NB. http://www.pcsystems.com.au/prod224.htm I to jest wersja wypasiona z raidem itp itd i przy niej jest napisane ze jest na nForce2 Ultra a z kolei ta: http://www.agito.pl/index.php?cid=79&ponet=1&pid=2817 jest z wentylem ale niby na nForce2 bez ultra. Czym to sie wlasciwie rozni ?? Chodzi o Ultra i bez :?: WSZYSTKIE Frn2-L/RL sa na nF2 Ultra400 wersja bez wiatraczka to nowsza revE3 lub E4,ale IMHO najlepsza jest stara revD w przyklejonym o FRN2 wszystko jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 Ciekawe rzeczy tu widze Chce plyte na 250 MHz (OK zrozumiale) :idea: , ale chce aby byla tania :?: (mala sprzecznosc 250MHz to raczej latwo pamieci nie znajdzie szczegolnie dwoch, no chyba ze na niskich timingach, ale i tak nie beda tanie) Chce mnoznik w okolicach 20 :!: (kolejna sprzecznosc 20*250 :arrow: 5000MHz!!!!!!!!!!) Czym on chce to chlodzic cieklym tlenem :twisted: (bo azot mu nie wystarczy) :arrow: a czy Twoim zdaniem 400zl za MoBo z fsb250 to duzo :?: 8O :arrow: ze niby ile.......20x250 :lol: ,ja celuje w 10x250 :arrow: ja narazie chlodze AC i jest dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 :arrow: a czy Twoim zdaniem 400zl za MoBo z fsb250 to duzo :?: 8O :arrow: ze niby ile.......20x250 :lol: ,ja celuje w 10x250 :arrow: ja narazie chlodze AC i jest dobrze napisz na jakich timingach lecisz i na jakich kosciach masz te Twinmosy? no i na ile poszly ci na max (chodzi o fsb w tym wypadku chyba asynchro) bo zastanawiam sie nad zmiana pamiatek na jakies 433 albo 466 i bede cie gonil :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 TwinMOSy na kosciach TwinMOS'a :wink: fsb250 przy 9-4-3-2.5 ,ale jeszcze je bede wygrzewal :twisted: Dopiero wczoraj po 3h wygrzewania weszly na fsb250 no i chodza :wink: Dzis jeszcze pare godzin i mam nadzieje ze wejde na 8-3-3-2.5 stabilnie ....no a potem je spyle 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 TwinMOSy na kosciach TwinMOS'a :wink: fsb250 przy 9-4-3-2.5 ,ale jeszcze je bede wygrzewal :twisted: Dopiero wczoraj po 3h wygrzewania weszly na fsb250 no i chodza :wink: Dzis jeszcze pare godzin i mam nadzieje ze wejde na 8-3-3-2.5 stabilnie ....no a potem je spyle 8) zapomnialem napisac: na jakim Vmem biegaja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 max co daje plyta - 2.8V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucasd Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 To byla wypowiedz do goscia ktory zalozyl topik, nie do ciiebie _Vip_ ktory pisal ze chce miec mnoznik 20 i FSB 250 Acha gratuluje niezlych pamiatek (ale z podpisu widac ze to Twinmosy 3700 wiec znowu nie takie tanie ) Podobno kosci twinmosa to kosci Winbonda (przynajmni4ej tak pare sklepow USA gadalo o tych na 400) Ja niestety mam twinmosy 400 na Mtecach i trafuly mi sie niezbyt podkrecalne A co do plytki to nie chodzilo ze plyta za x zl, nie pojdzie na 250Mhz, tylko ze gosciu chce kupic taka plyte jak najtaniej, czyli pamieci tez chce kupic jak najtaniej. normalne pytanie o plyte na 250MHz nie powinno nic wspominac o cenie (rozumiem ze 230FSB i tania cena ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 Chcialem wyjasnic kwestie szlifowania - jesli sie bedzie BARDZO uwazalo, to mozna sobie smialo nadszlifowac NB i SB (mam zdjecia, jak ja szlifowalem - dokladnie jak byla zabezpieczona plyta - w worku z wycietymi otworami na NB i SB, bardzo mocno oklejona szara tasma klejaca). Pierwszy raz szlifowalem jeszcze w czasach, gdy jeszcze bylem 'w pol kroku' za _Vip_-em - on mial 242, ja 240 czy jakos tak :) Pierwsze szlifowanie wyszlo swietnie - chodzilo mi wtedy tylko o wyrownanie powierzchni NB. Plyte sobie skopalem, jak duma i ferwor rywalizacji zaslepily mi zdrowy rozsadek :) I wpadl mi do glowy bardzo debilny pomysl - doszlifowac sie do rdzenia NB :D :lol: Wszystko poszloby dobrze, tylko troszeczke nieuwagi i starlem sobie troche sciezek z podstawki... :D Ale generalnie jesli chodzi tylko o wyrownanie powierzchni NB - to jak najbardziej mozna, uwazam ze jest to dosyc bezpieczne, jesli zachowa sie ostroznosc i odpowiednio zabezpieczy plyte. Tylko czy to cos da ? Uwazam, ze troche da - ja te 2 MHZ uszczknalem :) Ale jednak pewne ryzyko jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rauko Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 No dobra Vip kupilem Solteka FRN2-L niestety wersje E4 i ma ona bios 1.4D (nie ma mozliwosci zmiany mnoznika) czy biosie ktory polecasz 1.1D jest to dostepne ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 No dobra Vip kupilem Solteka FRN2-L niestety wersje E4 i ma ona bios 1.4D (nie ma mozliwosci zmiany mnoznika) czy biosie ktory polecasz 1.1D jest to dostepne ?? E4/E3 nie wspolpracyja z D1.1L........co nie zmienia faktu ze zmiana mnoznika MUSI wyc :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rauko Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 No nie jest tylko FSB i to konkretne wartosci 100,133,166,200 a nie mozna z palca wpisac :( Chyba bede musial oddac ta plyte :( No bo caly bios obadalem dokladnie i nie znalazlem mnoznika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 No nie jest tylko FSB i to konkretne wartosci 100,133,166,200 a nie mozna z palca wpisac :( Chyba bede musial oddac ta plyte :( No bo caly bios obadalem dokladnie i nie znalazlem mnoznika. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: A INSTRUKCJE Ci DALI :?: :?: :?: A moze bys tak przeszedl na EXPERT...mozesz wtedy jechac dowolnie z fsb Mnoznik zmienia sie tam gdzie regulujesz napiecia :!: :!: :!: Jak mnie wkurzaja tacy leniwi kolesie jak Ty ...wystarczylo DOKLADNIE poszukac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Chcialem wyjasnic kwestie szlifowania - jesli sie bedzie BARDZO uwazalo, to mozna sobie smialo nadszlifowac NB i SB (mam zdjecia, jak ja szlifowalem - dokladnie jak byla zabezpieczona plyta - w worku z wycietymi otworami na NB i SB, bardzo mocno oklejona szara tasma klejaca). Pierwszy raz szlifowalem jeszcze w czasach, gdy jeszcze bylem 'w pol kroku' za _Vip_-em - on mial 242, ja 240 czy jakos tak :) Pierwsze szlifowanie wyszlo swietnie - chodzilo mi wtedy tylko o wyrownanie powierzchni NB. Plyte sobie skopalem, jak duma i ferwor rywalizacji zaslepily mi zdrowy rozsadek :) I wpadl mi do glowy bardzo debilny pomysl - doszlifowac sie do rdzenia NB :D :lol: Wszystko poszloby dobrze, tylko troszeczke nieuwagi i starlem sobie troche sciezek z podstawki... :D Ale generalnie jesli chodzi tylko o wyrownanie powierzchni NB - to jak najbardziej mozna, uwazam ze jest to dosyc bezpieczne, jesli zachowa sie ostroznosc i odpowiednio zabezpieczy plyte. Tylko czy to cos da ? Uwazam, ze troche da - ja te 2 MHZ uszczknalem :) Ale jednak pewne ryzyko jest... Musze sie z tobą nie zgodzić. Szlifowałem NB na Epoxie 8RDA bez plusa na mostkach A3. I nic mi to kompletnie nie dało. Szlifowałem dość długo i nawet 1MHz mi nie dało. Zostało na 237MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Musze sie z tobą nie zgodzić. Szlifowałem NB na Epoxie 8RDA bez plusa na mostkach A3. I nic mi to kompletnie nie dało. Szlifowałem dość długo i nawet 1MHz mi nie dało. Zostało na 237MHz. A mi dalo :) jak pisalem - kolo 2 MHz. Ja mialem NB bardzo mocno wkleslego na srodku. Ale faktem jest, ze nie oplaca sie... Ryzyko jest - ja zabilem moja plye :) i jestem 400PLN w plecy :) Dla 2MHz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...