Skocz do zawartości
atomic

Ile wytrzyma cd-r

Rekomendowane odpowiedzi

Zalezy od płyty, na niektórych po kilku miesiacach warstwa odblaskowa odpada.

Co prawda to prawda :) Ja o dziwo miałem taką z BASF. Leżała przez przypadek na parapecie i leciutko zmokła. Po tygodniu w kilku miejsach odpała wartwa ochrona ... Swą drogą może zróbmy test płyt ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda to prawda :) Ja o dziwo miałem taką z BASF. Leżała przez przypadek na parapecie i leciutko zmokła. Po tygodniu w kilku miejsach odpała wartwa ochrona ... Swą drogą może zróbmy test płyt ??

Akurat BASF to potrafi po tygodniu szlag trafić. Kumpel z rok temu kupił dwie płyty tej firmy. Po tygodniu utleniły się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat BASF to potrafi po tygodniu szlag trafić. Kumpel z rok temu kupił dwie płyty tej firmy. Po tygodniu utleniły się.

Ktos je sobie wzial do dmou. ;) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee basf kiedys byl bardzo dobry - ale te lekko niebieskie i z matowa powloka na gorze niby 4x - ja palilem nawet 20 x i dzialaly :) a teraz te srebrne to gowno - najstarsze co mam w domku i dziala to wlasnie te basfy - a i philips 4x ma z 5 lat i kilka dziur w warstwie odblaskowej (ktos porysowal) ale wiekszosc danych da sie odzytac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie najdluzej wytrzymuja Platinum (ciagle uzytkowanie przez 3 lata, plytki sa juz niezle porysowane :) ) Poza tym dysany (ale w kilku miejscach na krawedziach odpryskuje warstwa odblaskowa)

Inne- hmmm... Datex? Za krotko mam, zeby powiedziec ze sa dlugowieczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aRoo"]U mnie najdluzej wytrzymuja Platinum (ciagle uzytkowanie przez 3 lata, plytki sa juz niezle porysowane :) ) Poza tym dysany (ale w kilku miejscach na krawedziach odpryskuje warstwa odblaskowa)

Inne- hmmm... Datex? Za krotko mam, zeby powiedziec ze sa dlugowieczne.

Przyznam racje, Platinum sprzed 2 - 3 latsmigaja spox, a takie ACOSSy np szlag trafil niektore :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja z Basfami to tez dalem sobie spokoj dawno temu.

Dla siebie to tylko na Verbatimkach nagrywam. Faktyczni trudniej je porysowac, zlamac no i producent daje dozywotnia gwarancje czy na 100 lat. Nie pamietam dokladnie. Mam tez starego RWx4Verbastimka i daje ciagle rade. Kupilem kiedys Dysan'a x10 i po4 nagraniu plytka padla. Porazka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ... a skoro o cdkach to powiedzcie ile i na jakim cdku najwiecej "nadpaliliście" ?? reed mi mowil ze na PLATINIUMIE !!! 700 wypalil 820MB.... Pelen respekt...

Napiszcie na jakiej plycie/nagrywarce i czy dziala na kazdym napedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi sie nie chce wierzyc, to tak jakbys do przedniego bagaznika w maluchu zaladowanego na full mogl dorzucic jeszcze drugie zapasowe kolo. Z normalnego punktu widzenia to nie mozliwe. Ja widze tylko jedna mozliwosc. Ten platinum mial wieksza pojemnosc niz 700MB (750 nie ma a 800 to by byla za mala roznica chyba) a jedynie mial narzucone ograniczenie do 700MB. Mysle ze to byla 800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ... a skoro o cdkach to powiedzcie ile i na jakim cdku najwiecej "nadpaliliście" ?? reed mi mowil ze na PLATINIUMIE !!! 700 wypalil 820MB.... Pelen respekt...

Mala poprawka, 802, nie 820MB

Faktycznie upchalem tyle muzy na Platinumie 700MB (703 pokazywal SmartBurn)

Plytka dziala w CD Asusa i w moim Pioneerze w aucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mala poprawka, 802, nie 820MB

Faktycznie upchalem tyle muzy na Platinumie 700MB (703 pokazywal SmartBurn)

Plytka dziala w CD Asusa i w moim Pioneerze w aucie.

zdarzaj takie plytki albo nawet cale serie ja kupywalem kiedys przez jakis czas plytki prostore 650MB bo palily sie na ponad 700

Update: i bez overburningu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wypalenia 800 MB na CD nie potrzeba ani specjalnej płyty CD ani uzywać overnurningu.

Ta czyli na kazdej plycie jak pokazuje 700 to mozna nagrac 800 tak?? :)

Bez jaj. Na 700to maksymalnie chyba 735 wpakowalem. No ale skoro mozna wecej i czyta ostatki to ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi