Skocz do zawartości
hotkey

komp już prawie gotowy, brakuje tylko 2 podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dawno tu nie zaglądałem(niestety 30h pakiet netowy mi na to zbytnio nie pozwala, w tej chwili zresztą już przekroczony o jakieś 6h :(). Już totalnie się nie łapie o so chośi jakby?? w temacie :( Na dodatek qumpel właśnie dozbierał kaskę(opchnął dziś starą Celinę) i jutro idziemy na "łowy" do Krakowskiego PcProjekt'u. Ma być karta graficzna, MoBo, porcek, pamięć i cooler. Mamy budżet 2100zł(i ni grosza więcej) Jak na razie komp wygląda tak:

- płyta Abit NF7 2.0 - 380zł

- Radeon 9500Pro 128MB - 920zł

- TwinMOS 256MB 400Mhz - 230zł

No i teraz zaczynają się schodki. Został nam procek, cooler i 570zł. Proc :

a) Athlon XP 2500+ 0,13u FSB 333 Barton 512 KB cache 400zł

B) Athlon XP 2400+ 0,13u FSB 266 360zł

Wady:

a) - mniejsze takowanie(właśnie, ile ma ten Barton??)

- nieznacznie większa cena

B)

- "tylko" 256KB Cache L2

Nie wiem jak z podkręcalnością. Extremal OC to nie będzie, na ile mogę liczyć Mhz w opcji a i b ?? Czy Bartony mają odblokowany mnożnik?? Bo w obu przypadkach chielibyśmy zmniejszyć mnożniczek a fsb na 200Mhz :D:D

Właśnie, cooler. Niestety musze kupić jeden z tych znajdujących się w PCP :( Tu macie liste :

1) Cooler Master X-Dream 80zł

2) Cooler Master AERO 7 160zł

3) Cooler Master AERO 7+ 170zł

4) Thermaltake Volcano 11+ Xaser Edition 160zł

5) Thermaltake Silent Boost 160zł

Z góry mówie, że musimy kupić coś z tego :( Qumpel twierdzi, że hałas aż tak bardzo mu nie przeszkadza, więc jak na razie ustaliliśmy, że kupimy 11+ (na dzieńdobry ściągamy grila, będzie chodził na codzień pewnie na średnich obrotach, w nocy na niskich, a jak będzimy kręcić i kupimy sobie zatyczki do uszu, to na full).

Czekam na wszelkie sugestie(no, może oprócz "kup Intela", albo "kup GF FX" :D:D). Z góry Thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc moja sugestia: napisz do czego ten komp będzie ?? Do gier (nowszych niż tetris), spraw biurowych czy odtwarzania filmów ? Ja bym się zbierał do tego Bartona, średnio kręcą się do 2200 - 2400 MHz... a co do chłodzenia to raczej ten Volcano rzeczywiście...a Radek jakiego producenta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc moja sugestia: napisz do czego ten komp będzie ?? Do gier (nowszych niż tetris), spraw biurowych czy odtwarzania filmów ? Ja bym się zbierał do tego Bartona, średnio kręcą się do 2200 - 2400 MHz... a co do chłodzenia to raczej ten Volcano rzeczywiście...a Radek jakiego producenta ?

Komp będzie przedewszystkim do gier. I właściwie tylko do gier :D (no może raz na pewien czas qumpel odpali jakiś film, Offica). Jeśli chodzi o radka, to nie mam opisu dłuższego, tylko to co TU :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, czy ktoś mógłby mi napisać, czy na tym Abicie nf7 (non (s)) pójdzie bez żadnego ale fsb 200Mhz(oczywiście z odpowiednimi pamiątkami??). Wiem, że jest cały topic o tej płycie, ale ja naprawdę mam już za ten net przes**** u ojca:( Please

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=41149

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19620

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=27818

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=14979

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=34600

Przeczytaj i o swoim radku będziesz wiedział wszystko, szczególnie polecam ten link z ARCHIWUM.

Co do modowania to polecam Soltek 75FRN2-L bez Raidu (nie masz dóch dysków?) i SATA, ale odpowiednio tańszy... kosztuje nieco powyzej 340zeta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soltek - bo tańszy i wyższe FSB niż ABIT. ale abit lepiej wyposażony.

procek lepiej barton bo przyszłościowy, podkręca się super, spox 3200+ będzie a ten na starym rdzeniu już ledwo co da się podkręcić.

cooler - tylko nie x-dream !!! chodzi jak mała wiertarka. poza tym kostuje ok 50 zeta a nie 80. raczej pozycje 3,4,5 będą lepsze.

grafa 9500 pro i pamięci twin mos 400 MHz będzie super wyborem. nie daj się namówić na dual ddr bo się to po prostu nie opłaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl spire falcon rock II jest cichutki, spokojnie schłodzi 2500+ i kosztuje 50 zeta. jeśli ma się mocno ograniczont dudżet to hyba najlepszy wybór (sam miałem go kupić ale cały miedziak się trafił, tyle że głośnawy).

a 385 zeta za bartka 2500+ to lepiej niż OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dzięki za odpowiedzi. Niestety jak już pisałem mogę kożystać tylko z części odstępnych w PcProjekcie. Więc podsumowując jak na razie będzie to tak :

1) Abit NF7 2.0

2) TwinMOS 256 400

3) Radeon 9500Pro

4) AXP 2500+ (Barton)

5) Volcano 11+ XE

Teraz porszę Was napiszcie mi czy:

a) na tym Abicie bez żadnych zmian wyciągne fsb 200Mhz??(oczywiście jest to wersja non (s), dlatego się pytam).

B) jak podkręcają średnio(nie mam czasu na zabawy z seriami) się Bartony 2500XP(czy mają odblokowany mnożnik?? na ile mogę liczyć przy średnim OC - ten Volcano 11 napewno nie będzie chodził na najwyższych obrotach)

c) jak podkręci się zwykły AXP 2400+??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź na stronie www.cpudatabase.com ale podam Ci kilka przykładów bo wiem że masz już przekroczone limity ;)

Więc tak:

Rekordowe podkręcenie na płycie Abit NF7 2.0 to 2400 na Aero 7+, potem 2310 etż AC... Więcej z wyników z Twojej płyty nie ma.

AXP 2400 + kręci się też średnio do 2400 na powietrzu... wyniki podobne ale pamiętaj o Bartkowej pamięci podręcznej... raczej TYLKO liczy się Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dzięki za odpowiedzi. Niestety jak już pisałem mogę kożystać tylko z części odstępnych w PcProjekcie. Więc podsumowując jak na razie będzie to tak :  

1) Abit NF7 2.0

2) TwinMOS 256 400

3) Radeon 9500Pro

4) AXP 2500+ (Barton)  

5) Volcano 11+ XE

Teraz porszę Was napiszcie mi czy:  

a) na tym Abicie bez żadnych zmian wyciągne fsb 200Mhz??(oczywiście jest to wersja non (s), dlatego się pytam).  

B) jak podkręcają średnio(nie mam czasu na zabawy z seriami) się Bartony 2500XP(czy mają odblokowany mnożnik?? na ile mogę liczyć przy średnim OC - ten Volcano 11 napewno nie będzie chodził na najwyższych obrotach)

c) jak podkręci się zwykły AXP 2400+??

Już lepszy SIlent Boast Od V11+ lepsze porównanie wydajność / cichość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, komputerek został już kupiony.

- Abit NF7 2.0

- TwinMOS 256MB 400Mhz

- Radek 9500Pro (okazało się, że to FIC, pamiątki 3.6)

- AXP 2400+

- Volcano 11+ XE

Proca i cooler doradzono nam w sklepie :D Powiem, że porada numer dwa(odnośnie V11+) sprawdziła się doskonale. Ten cooler po zdjęciu grila, otwartej obudowie na obrotach niskich i śrenio niskich jest zagłuszany przez wentylator z zasilacza i grafiki. A jak będziemy mocniej kręcić, to damy szybciej :D Niestety nie zdążyliśmy zrobić zbyt wielu testów(wychodzi default na sterkach bodajże 3.4 ok. 115003DMarkófff). Nie wiem jak kręci się proc(brak czasu :(), ale za to karta ma niestety zablokowaną możliwość podkręcania. Czy ktoś wie skąd można ściągnąć BIOS który umożliwia OC?? Albo jakieś sterki, lub program?? Może jakiś link do topicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie widac, ze znowu "informatycy" ze sklepow gora. Doradzili 2400 zamiast 2500 512kb keszu. :/

Nie rozumiem Twojej decyzji HOTKEY. Wszyscy na forum Ci powiedzieli Barton a Ty i tak wziąłeś to co doradził nie-znający-się-na-niczym facet w sklepie. Po co w takim razie pytałeś się Nas o zdanie ?? ?? ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z procem to faktycznie wałowo zrobiłeś. A jeśłi chodzi o wentylator to ktoś wcześniej pisał ci o spire falcon rock 2.Ja go mam, jeste bardzo zadowolony.Moża go zamówić przez neta(www.spire.com.pl),mnie to kosztowało 60 zł razem z kosztami wysyłki.

I na przyszłośc racze słuchac sie ludzi z forum, to przwdziwi experci, ludzie którzy sie na tym znają 100000000 razy lepiej niż jakiś sprzedawczyna ze sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaistaluj Omegi; opcja "Haked 9500 Omega Driver"..

pozdr

Damianosz

Dzięki, jak będe miał czas, to mu ściągne :D:D

Wlasnie widac, ze znowu "informatycy" ze sklepow gora. Doradzili 2400 zamiast 2500 512kb keszu. :/

Nie rozumiem Twojej decyzji HOTKEY. Wszyscy na forum Ci powiedzieli Barton a Ty i tak wziąłeś to co doradził nie-znający-się-na-niczym facet w sklepie. Po co w takim razie pytałeś się Nas o zdanie ?? ?? ??

hmm....nie ma to jak przemyslana decyzja...Xp2400+ zamiast Bartka 2500+  :?  :?  :?   8O  8O  8O

W tym sklepie pracują osoby które się na tym znają. Wzieliśmy 2400XP+, bo i tak magistrala będzie ta sama, możliwe, że będzie więcej Mhz, a jedyną wadą będzie brak 512KB, które mamy nadzieje nadrobią te dodatkowe Mhz. Decyzja całkowicie przemyślana. Do tego mamy jeszcze na flaszkę.

Ramzes, pisałem, że mogę brać rzeczy tylko z PcProjektu

Co do sklepu, to sądze, że ludzie tam pracujący znają się dużo bardziej na sprzęcie niż część ludu na forum, nie mówiąc już o ćwokach niektórych sklepów. Na codzień składają kompy i mają obycie. No oczywiście są też sklepy takie jak Krakowskie Galileo(nie podałbym nazwy, gdyby nie to, co zrobili), w którym ODRADZAM KUPOWAĆ. Właśnie siedzieliśmy w PCP i czekaliśmy na wypisanie faktury gdy przyszedł koleś skarząc się na płytę główną na której miał proca ze stickerem Galileo !! na osłące rdzenia(PIV) !! Oczywiście zajmował jakąś 1/3 powierzchni oddawania ciepła :D:D No commet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzieliśmy 2400XP+, bo i tak magistrala będzie ta sama, możliwe, że będzie więcej Mhz, a jedyną wadą będzie brak 512KB, które mamy nadzieje nadrobią te dodatkowe Mhz. Decyzja całkowicie przemyślana. Do tego mamy jeszcze na flaszkę.  

jezeli przemyślana to gratuluję (nie powiem czego)

obawiam sie ze 2400 nie podkrecisz nigdy tak jak 2500 wiec nie wiem czym chcesz tu nadrabiac cache.... ale ja tam sie nie znam, no nie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli przemyślana to gratuluję (nie powiem czego)  

obawiam sie ze 2400 nie podkrecisz nigdy tak jak 2500 wiec nie wiem czym chcesz tu nadrabiac cache.... ale ja tam sie nie znam, no nie? ;)

Kto powiedział, że się nie znasz??

Nie wiem jeszcze jak podkręcimy tego proca. To zależy od serii(to samo było by z Bartonem). Oba pracowały by na fsb 200Mhz, a to że 2400XP+ ma na defaulcie więcej Mhz, to tylko lepiej. To jest to kilka Mhz. Taką mam nadzieje :D Czas pokarze jak bardzo się myliliśmy :D:D Pozatym ta flaszka :D A tak serio, to qumpel nie za bardzo miał kaskę na tego Bartona(oczywiście można by pokombinować, ale trzeba by kupować kompa dopiero za tydzień, a on już sprzedał starego). To były dwa czynniki dla których qumpliśmy 2400XP+. Jak będziemy mieli czas się nim pobawić, to napisze czy nasza teoria była dobra :D Jak na razie chodzi na default.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto powiedział, że się nie znasz??  

ja, a co ? ;)

No, to ja też muszę się przyznać, że się nie znam :D Niestety, a teraz jeszcze po miesięcznej nieobecności na forum(ach ta kochana tpsa :( ) to już wogóle :( Na szczęście przynajmniej grafę kupiliśmy dobrą :D:D A z procem to się okarze. mam nadzieje, że to nie był jakiś super błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dawno tu nie zaglądałem(niestety 30h pakiet netowy mi na to zbytnio nie pozwala, w tej chwili zresztą już przekroczony o jakieś 6h :(). Już totalnie się nie łapie o so chośi jakby?? w temacie :( Na dodatek qumpel właśnie dozbierał kaskę(opchnął dziś starą Celinę) i jutro idziemy na "łowy" do Krakowskiego PcProjekt'u. Ma być karta graficzna, MoBo, porcek, pamięć i cooler. Mamy budżet 2100zł(i ni grosza więcej) Jak na razie komp wygląda tak:

- płyta Abit NF7 2.0  - 380zł

- Radeon 9500Pro 128MB  - 920zł

- TwinMOS 256MB 400Mhz - 230zł

No i teraz zaczynają się schodki. Został nam procek, cooler i 570zł. Proc :  

a) Athlon XP 2500+ 0,13u FSB 333 Barton 512 KB cache 400zł

B) Athlon XP 2400+ 0,13u FSB 266 360zł  

Wady:  

a) - mniejsze takowanie(właśnie, ile ma ten Barton??)

- nieznacznie większa cena  

B)  

- "tylko" 256KB Cache L2

Nie wiem jak z podkręcalnością. Extremal OC to nie będzie, na ile mogę liczyć Mhz w opcji a i b ?? Czy Bartony mają odblokowany mnożnik?? Bo w obu przypadkach chielibyśmy zmniejszyć mnożniczek a fsb na 200Mhz :D:D

Właśnie, cooler. Niestety musze kupić jeden z tych znajdujących się w PCP :( Tu macie liste :

1) Cooler Master X-Dream  80zł

2) Cooler Master AERO 7 160zł

3) Cooler Master AERO 7+ 170zł

4) Thermaltake Volcano 11+ Xaser Edition 160zł  

5) Thermaltake Silent Boost 160zł

Z góry mówie, że musimy kupić coś z tego :( Qumpel twierdzi, że hałas aż tak bardzo mu nie przeszkadza, więc jak na razie ustaliliśmy, że kupimy 11+ (na dzieńdobry ściągamy grila, będzie chodził na codzień pewnie na średnich obrotach, w nocy na niskich, a jak będzimy kręcić i kupimy sobie zatyczki do uszu, to na full).  

Czekam na wszelkie sugestie(no, może oprócz "kup Intela", albo "kup GF FX" :D:D). Z góry Thx.

wlasciwie to nie musisz - porostu zanim kupisz dogadaj sie z kolesiami zeby ci sprowadzili taki cooler jaki cie interesi - zrobia to w ciagu tygodnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...